Res --> 1 Офіційний сайт міста Южноукраїнськ | Перевірка якості питної води
AA

Перевірка якості питної води

Розпорядженням міського голови від 18.01.2018 №08-р в межах повноважень та на виконання доручення заступника голови Миколаївської облдержадміністрації Гайдаржи В.В. від 03.01.2018 № 40/0/05-60/3-18, та протокольного доручення Южноукраїнського міського голови від 26.12.2017 створено робочу групу по перевірці суб’єктів, що здійснюють реалізацію води  питної  та інших товарів продуктової групи, до складу якої увійшли представники Арбузинського міжрайонного управління Держпродспоживслужби, Южноукраїнського міськрайонного відділу лабораторних досліджень, виконавчих органів Южноукраїнської міської ради.

Робочою групою проведено перевірку 12 пунктів з реалізації доочищеної питної води на території міста Южноукраїнська.

За результатами перевірки виявлено наступне:

  • практично на всіх пунктах у працівників відсутня «Медична карта огляду осіб для визначення спроможності займатися відповідним видом діяльності за станом здоров’я». Медична карта повинна знаходитись на робочому місці працівника. Профілактичний медичний огляд пройдений в повному обсязі і знаходився на робочих місцях лише в 2-х підприємців.
  • підприємцями не виконується виробничий контроль безпечності якості питної води;
  • на пунктах відсутні протоколи лабораторних досліджень води на мікробіологічні та санітарно - хімічні показники;
  • відсутні або закінчений термін дії «Санітарного паспорту на право експлуатації установки для обробки водопровідної води»;
  • резервуари для зберігання доочищеної води не мають відповідного маркування «Питна доочищена вода» відповідно до вимог і норм санітарно - гігієнічного законодавства України;
  • в куточках споживачів відсутній інформаційний лист з зазначенням інформації щодо виду води, складу, умов зберігання, дати виготовлення тощо.

Арбузинським міжрайонним управлінням Держпродспоживслужби в Миколаївській області на адреси фізичних осіб-підприємців направлені пропозиції щодо усунення виявлених порушень вимог санітарного законодавства, після чого буде проведено додаткову перевірку.

Відповідно до статті 4 Закону України «Про захист прав споживачів» споживачі під час придбання, замовлення або використання продукції, яка реалізується на території України, для задоволення своїх особистих потреб мають право на  необхідну, доступну, достовірну та своєчасну інформацію про продукцію, її кількість, якість, асортимент, а також про її виробника (виконавця, продавця).

Статтею 6  Закону України «Про захист прав споживачів» визначено права  споживачів на належну якість продукції. Продавець зобов'язаний передати споживачеві продукцію належної якості, а також надати інформацію про цю продукцію. Також, продавець на Вашу вимогу  зобов’язаний надати Вам документи, які підтверджують належну якість продукції.

Потрібно пам’ятати, що права споживачів - це невід’ємна частина прав людини. Задоволення потреб споживачів якісною питною водою є пріоритетним напрямком у роботі органів місцевого самоврядування, але досягти мети можливо лише у тісній співпраці споживачів, органів влади та бізнесу.

Шановні Южноукраїнці, будьте пильні, звертайте увагу на якість продукції, яку споживаєте. Не дозволяйте безвідповідальним виробникам порушувати Ваші права, адже мова йде про Ваше здоров’я, а подекуди і життя.

 

Читайте також

Проведено рейд робочої групи щодо заборони продажу ранньоквітучих рослин Червоної книги України

Виконавчий комітет Южноукраїнської міської ради

07 березня 2024 року відділом екології, охорони навколишнього середовища та земельних відносин спіль...

Що таке ЕкоЗагроза

Виконавчий комітет Южноукраїнської міської ради

ЕкоЗагроза – це офіційний ресурс Міндовкілля, розроблений за підтримки Міністерства цифрової т...