Res --> 1 Офіційний сайт міста Южноукраїнськ | Оцінка умов праці на робочому місці
AA

Оцінка умов праці на робочому місці

На підприємствах, у виробничій діяльності яких наявні небезпечні фактори, що можуть зашкодити здоров’ю або життю людей, слід регулярно здійснювати аналіз умов праці та стану виробництва. Для цього, директор компанії повинен організувати перевірку робочих місць співробітників та виробничих приміщень, ініціювати їх належну атестацію відповідно до вимог законодавства України.

Наголошуємо, що саме керівник компанії є особою, відповідальною за вчасну та неупереджену оцінку умов праці в компанії.

 

 

Строки проведення оцінки умов праці

Компанія має право самостійно визначити як часто необхідно проводити перевірку. Строки перевірок, як правило, зазначаються у колективному договору (в будь-якому випадку, вони не повинні бути більшими за 5 років). Частота проведення оцінки обумовлена особливостями діяльності компанії.

Особливості оцінки умов праці на підприємстві

Для здійснення оцінки директор видає наказ про скликання окремого уповноваженого органу – атестаційної комісії (далі – Комісія). Після створення, Комісія визначає перелік робочих місць, які повинні бути оцінені нею, та приступає до безпосередньої перевірки. За висновками аналізу стану робочих місць Комісія присвоює їм класи (ступені) шкідливих умов праці за категорією Державних санітарних норм та правил «Гігієнічна класифікація праці за показниками шкідливості та небезпечності факторів виробничого середовища, важкості та напруженості трудового процесу», затверджених наказом Міністерства охорони здоров'я від 08.04.2014 №248.

З метою проведення більш повного аналізу умов праці, під час проведення оцінки Комісія може залучати спеціальні лабораторії, акредитовані МОЗ, для дослідження гігієнічного стану факторів виробничого середовища.

Висновки Комісії та визначення умов праці

Так, якщо стан робочих місць не задовольняє нормативи, визначені Класифікацією, і створює ризик для співробітників, то Комісія приймає висновок про присвоєння умовам праці 3-го рівня «шкідливі умови праці». Якщо стан робочих місць не перевищує граничні нормативи Класифікації, умови праці вважають «допустимими».

У випадку незадовільної оцінки за результатами проведеної перевірки, Комісія надає директору компанії пропозиції стосовно поліпшення умов праці і вжиття необхідних заходів для усунення порушень. Окрім того, висновок Комісії може слугувати підставою для нарахування додаткових пільг і компенсацій співробітникам, умови праці яких визнані небезпечними.

Своєчасно і якісно проведений аналіз умов праці є вкрай важливим елементом охорони праці. Оцінка праці дозволяє мінімізувати ризики настання нещасних випадків на виробництві, зменшити травматизм та випадки захворювань робітників, а також є інструментом забезпечення належного функціонування виробничого обладнання.

Читайте також

МОЗ нагадує: евакуація постраждалих українців та онкохворих дітей на лікування за кордон — безоплатна

Управління соціального захисту населення Южноукраїнської міської ради

Вже понад рік Міністерство охорони здоров’я разом із партнерами організовують евакуаційні рейс...

"Дитина не одна"- тимчасова допомога на дітей, щодо яких встановлено факт відсутності батьківського піклування

Управління соціального захисту населення Южноукраїнської міської ради

Постановою Кабінету Міністрів України від 22 березня 2024 р. № 331 «Деякі питання провадження...

Кіберзалежність

Управління соціального захисту населення Южноукраїнської міської ради

На початку свого розвитку комп’ютерні технології здебільшого застосовувалися для роботи, але з...

До уваги ветеранів війни, членів  їх сімей та членів сімей загиблих (померлих) Захисників та Захисниць України!

Управління соціального захисту населення Южноукраїнської міської ради

Управління соціального захисту населення Южноукраїнської міської ради повідомляє. 20 березня 2024...