Res --> Офіційний сайт міста Южноукраїнськ | Отримання висновку експертизи якості атестації робочих місць за умовами праці
AA

Отримання висновку експертизи якості атестації робочих місць за умовами праці

Відповідно до статті 33 Закону України «Про охорону праці» від 14.10.1992 р. № 2694-XII центральний орган виконавчої влади, що реалізує державну політику з питань нагляду та контролю за додержанням законодавства про працю, забезпечує проведення державної експертизи умов праці, здійснює контроль за якістю проведення атестації робочих місць за умовами праці — Держпраці та її територіальних органів.

В п. 11 постанови КМУ від 01.08.1992 р. № 442 контроль за якістю проведення атестації робочих місць за умовами праці покладається на Держпраці (з жовтня 2016 року).

Порядок контролю за якістю проведення атестації робочих місць за умовами праці визначає центральний орган виконавчої влади, що забезпечує формування державної політики у сфері трудових відносин та соціального захисту населення. На даний час такий Порядок Міністерством не затверджено.

Увага! Не зважаючи на те, що Порядок не затверджений, рекомендуємо роботодавцям для здійснення експертизи якості атестації робочих місць за умовами праці та правильності встановлення працівникам пільг, компенсацій за роботу з шкідливими умовами праці звернутися до територіальних органів Держпраці. Для отримання Висновку необхідно надати копії всіх документів, згідно яких було проведено атестацію.

Важливо! Висновок за результатами експертизи якості проведення атестації робочих місць за умовами праці не є актом державного чи іншого органу в розумінні Кодексу адміністративного судочинства України, оскільки, не породжує правових наслідків, спрямованих на регулювання тих чи інших суспільних відносин і не має обов’язкового характеру для суб’єктів господарювання.

Наказ про результати атестації робочих місць за умовами праці відповідного підприємства, організації є підставою для підтвердження впродовж п’ятирічного періоду умов праці, що дають право на надання працівникам пільг і компенсацій за роботу із шкідливим і важкими умовами праці.

У зв'язку з проведенням військових дій росії проти України керівництво Держпраці повідомило про те, що в період дії військового стану буде припинено розпочаті та незавершені перевірки, а нові проводитися не будуть.

Це кореспондувало нормам Постанови КМУ № 303 від 13.03.2022, якою запроваджувався мораторій щодо проведення позапланових заходів щодо здійснення державного контролю, а також ринкового нагляду.

Джерело: Управління Держпраці

 

Читайте також

До уваги ветеранів війни, членів  їх сімей та членів сімей загиблих (померлих) Захисників та Захисниць України!

Управління соціального захисту населення Южноукраїнської міської ради

Управління соціального захисту населення Южноукраїнської міської ради повідомляє. 20 березня 2024...

Виїзна нарада

Управління соціального захисту населення Южноукраїнської міської ради

11.04.2024 відбулась виїзна нарада під головуванням заступника міського голови з питань діяльності в...

Про укладання колективних договорів у Южноукраїнській міській територіальній громаді станом на 01.04.2024

Управління соціального захисту населення Южноукраїнської міської ради

На 83 підприємствах, установах та організаціях Южноукраїнської міської територіальної громади укладе...

Роз’яснюємо щодо виплати матеріальної допомоги військовослужбовцям, звільненим з військової строкової служби

Управління соціального захисту населення Южноукраїнської міської ради

Відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 8 квітня 2015 року № 185 «Про затвердже...