Res --> 1 Офіційний сайт міста Южноукраїнськ | Оновлений проект Трудового кодексу України – що потрібно знати
AA

Оновлений проект Трудового кодексу України – що потрібно знати

Проект Трудового кодексу України (реєстр. №1658) вийшов на фінішну пряму. За два роки роботи над проектом отримано висновки експертів МОП, які переважно враховані. Законопроект став більшою мірою  відповідати нормам міжнародного права. В цілому проект готовий для розгляду у другому читанні і остаточного прийняття Верховною Радою України.

У чому змінився законопроект?

 Головне – правове положення працівника стало більш стійким і захищеним. Новий кодекс вмістив у собі основні норми понад 60 ратифікованих Україною Конвенцій Міжнародної Організації Праці, Європейської соціальної хартії, Директив Європейського союзу у сфері праці.

Роботодавці сьогодні скаржаться, що замість очікуваної ними рівності прав сторін даний проект встановлює «презумпцію вини роботодавця», тобто ставить працівника у більш вигідне, захищене становище. Це дійсно так, бо саме такої підтримки працівник потребує як об’єктивно економічно слабша і адміністративно залежна сторона трудових відносин. Саме захисні норми є переважаючими у проекті.

Новий проект ліквідує поширене зараз явище – ненормований робочий день. Нині сотні тисяч українців перепрацьовують понад тижневу норму в 40 годин додатково ще від 5 до 20 годин. Щомісяця це виходить до 80 годин, жодна з яких не оплачується. Такі умови дуже вигідні бізнесу і він активно ними користується, адже економиться до третини фактично заробленої платні. Натомість надається лише скупа додаткова відпустка до 7 днів. Щоб переконатись, достатньо побувати після 18 години в державних установах, комерційних офісах, на будовах. Переважно об’єктом таких зловживань є молодь.

У новому кодексі дармова праця скасовується, ненормований робочий день допускається лише один раз на місяць, оплачується така робота у підвищеному розмірі. Повторне залучення до роботи понад норму оформлюється як надурочні роботи і кожна година оплачується уже в подвійному розмірі, а понад 120 годин на рік – у потрійному.

Працівник отримує ефективні інструменти самозахисту у разі, якщо роботодавець порушує його трудові права. Працівник має законне право відмовитись від продовження роботи, якщо на робочому місці виникли умови, небезпечні для його життя чи здоров’я, або якщо йому протягом 7 днів не виплачено нараховану заробітну плату. В обох випадках за ним зберігається робоче місце і середня заробітна плата за кожний день вимушеного простою.

Захищено нормальну тривалість робочого часу – 40 годин на тиждень та відповідно 8-годинний робочий день. Натомість додатково встановлено граничну тривалість робочої зміни у 12 годин в межах 40-годинного тижня, що захищатиме працівника від перевтоми, помилок і аварій. Мінімальний розмір заробітної плати буде встановлюватись з урахуванням потреб не лише самого працівника, але і його сім’ї та необхідності сплати податків, що значно підвищуватиме рівень цієї гарантії.

Обмежено право роботодавця застосовувати технічні засоби контролю (відео та інші види спостереження) за виконанням працівником своїх обов’язків, яке викликало широкий суспільний резонанс. Тепер спостереження буде можливе лише у випадках, визначених колективним договором, тобто під контролем профспілкового комітету і трудового колективу. Сьогодні ж ніяких обмежень не існує.

Вагомо розширено прийняття роботодавцем розпорядчих рішень через соціальний діалог (погодження, консультації, врахування позиції профкому), набуває значно більшої ваги колективний договір, для якого додатково встановлюється понад 35 випадків регулювання трудових відносин.

Вперше законом, а не постановою Уряду легалізуються повноваження органів державного нагляду за додержанням трудового законодавства. На підставі Конвенції МОП №81 державні інспектори праці матимуть законне право проводити перевірки роботодавця у будь-який час без попереднього його повідомлення. Це дозволить швидше усунути мільйони наявних порушень трудових прав та нелегального використання праці і попередити їх виникнення у подальшому, розширити співпрацю державних і громадських інспекторів профспілок.

Не скасовано погодження з профспілковим комітетом звільнення працівника за ініціативою роботодавця, зниження рівня захисту профспілкових активістів, скасування трудових книжок, згортання соціального діалогу.

Також враховано пропозиції, щодо неврахування під час обчислення заробітної плати деяких виплат, з тим щоб забезпечити більш високий рівень гарантій мінімальної заробітної плати для працівника, а саме: при обчисленні заробітної плати не враховуватимуться до мінімальної заробітної плати доплати за роботу у важких умовах і на роботах із шкідливими і небезпечними умовами праці. Це має бути понад мінімальну заробітну плату. За суміщення, за роботу в нічний надурочний час, премії до святкових, ювілейних дат. Всі ці виплати не будуть враховуватися у мінімальні гарантії заробітної плати. А також сума індексації заробітної плати та компенсація за порушення строків виплати заробітної плати.

 

Читайте також

До уваги ветеранів війни, членів їх сімей та членів сімей загиблих (померлих) Захисників та Захисниць України!

Управління соціального захисту населення Южноукраїнської міської ради

20 березня 2024 року командою Мінветеранів спільно з Товариством Червоного Хреста України запрова...

Засідання круглого столу по підведенню підсумків проведення заходів до Всесвітнього Дня охорони праці

Управління соціального захисту населення Южноукраїнської міської ради

Щороку 28 квітня в Україні відзначається Всесвітній день охорони праці. Відповідно до рекомендацій М...

МОЗ нагадує: евакуація постраждалих українців та онкохворих дітей на лікування за кордон — безоплатна

Управління соціального захисту населення Южноукраїнської міської ради

Вже понад рік Міністерство охорони здоров’я разом із партнерами організовують евакуаційні рейс...

"Дитина не одна"- тимчасова допомога на дітей, щодо яких встановлено факт відсутності батьківського піклування

Управління соціального захисту населення Южноукраїнської міської ради

Постановою Кабінету Міністрів України від 22 березня 2024 р. № 331 «Деякі питання провадження...

Кіберзалежність

Управління соціального захисту населення Южноукраїнської міської ради

На початку свого розвитку комп’ютерні технології здебільшого застосовувалися для роботи, але з...