Res --> 1 Офіційний сайт міста Южноукраїнськ | Олександрівське водосховище переведене в режим транзитного пропуску
AA

Олександрівське водосховище переведене в режим транзитного пропуску

У зв'язку з критично низькою витратою води в річці Південний Буг і встановленням рівня Олександрівського водосховища Каскаду ГЕС-ГАЕС Южно-Українського енергокомплексу на позначці 14,35 м, з 9 серпня водойму переведено в режим транзитного пропуску. Такого кроку вжито на підставі рішення Міжвідомчої комісії з узгодження режимів роботи основних водосховищ басейну Південного Бугу* після комісійного обстеження фахівцями Південно-Бузького басейнового управління водних ресурсів (БУВР) Державного агентства водних ресурсів УкраїниОлександрівського водосховища. Воно відбулося 8 серпня 2017 року.

- За даними Укргідрометцентру України в басейні Південного Бугу ще на початку липня було досягнуто критеріїв маловоддя, у зв'язку з чим 13 липня проведено позачергове засідання Міжвідомчої комісії з узгодження режимів роботи водосховищ. Згідно розробленого Міжвідомчою комісією «Режиму роботи основних водосховищ басейну річки Південний Буг на меженний період 2017 року» здійснюються попуски з водосховищ для забезпечення екологічних витрат і водокористувачів**, - коментує ситуацію заступник начальника відділу техногенно-екологічної безпеки БУВРу Руслан Туз. - На сьогодні обстановка настільки критична, що з 76 мільйонів кубометрів запасів води у водосховищах залишилося всього 28. У найбільшому, Ладижинському, наприклад, з 28 мільйонів кубометрів запасу води залишилося лише 11. Проте в найнапруженішому графіку нині працює Олександрівська водойма, яка спрацювала вже весь свій запас, і ми вимушені переводити її на транзитний пропуск припливних витрат.

Рівень Олександрівського водосховища, що встановився на позначці 14,35 м - це найнижча межа водогосподарської ємності водойми. «До «мертвого» об'єму нам залишилося всього 35 сантиметрів води, - пояснює заступник начальника гідротехнічного цеху Каскаду ГЕС-ГАЕС Андрій Гнезділов. - Цей невеликий запас залишають для роботи Ташлицької ГАЕС. Якщо доведеться спрацювати і його, на порядок денний буде винесене питання щодо зупинки гідроакумулюючої станції. І це станеться вперше за останні 14 років».

У зв'язку зі складною водогосподарською ситуацією впродовж усього басейну річки Південний Буг, Південно-Бузьким басейновим управлінням водних ресурсів і облводресурсами розроблено рекомендації з коригування забір води водокористувачами. Вони носять обов'язковий характер.

Фахівці БУВРу переконані, що такої складної ситуації на Олександрівському водосховищі в період меженні можна було б уникнути, якби його рівень було піднято до позначки 20,7 м. «Останніми роками ми фіксуємо постійне зниження водності Південного Бугу внаслідок високої температури повітря та дефіциту опадів, - зазначає Р.Туз. - Внаслідок погодних умов, що встановилися, сьогодні запасів води у водосховищах, розташованих вище Олександрівського, бракує для забезпечення екологічних попусків у пониззя. І така ситуація, за багаторічними спостереженнями, може продовжитися до жовтня, тобто нам необхідно протриматися ще, як мінімум, декілька місяців. Запас води Олександрівського водосховища, отриманий за рахунок підвищення його рівня до позначки 20,7 м, звичайно ж, поліпшив би ситуацію і дав би нам можливість забезпечувати екологічні попуски на весь період меженні. Тоді імовірність виникнення критичної нестачі води в нижній течії річки знизилася б до мінімуму».

 

* У своїх рішеннях Міжвідомча комісія з узгодження режимів роботи основних водосховищ басейну Південного Бугу керується Правилами експлуатації Олександрівського водосховища та водогосподарською обстановкою.

**Южно-Український енергетичний комплекс свого часу був ініціатором розробки схеми взаємодії та управління всіма розташованими на річці штучними водоймами. У результаті, 2010 року були введені в дію «Правила експлуатації Каскаду водосховищ басейну р.Південний Буг», у яких приведено гідрологічні характеристики та можливі дії з організації раціонального стоку річки в різні пори року.

 

Читайте також

Фахівці управління інформації та громадських зв’язків філії «ВП ПАЕС» продовжують серію дидактичних заходів для дітей

Управління інформації та громадських зв’язків ВП ПАЕС

5 квітня учні ліцею №4 м Южноукраїнськ корисно та продуктивно провели позаурочний час в інформаційно...