Res --> Офіційний сайт міста Южноукраїнськ | Оголошення про початок громадського обговорення звіту з оцінки впливу на довкілля
AA

Оголошення про початок громадського обговорення звіту з оцінки впливу на довкілля

Повідомляємо про початок громадського обговорення звіту з оцінки впливу на довкілля планованої діяльності, зазначеної у пункті 1 цього оголошення, з метою виявлення, збирання та врахування зауважень і пропозицій громадськості до планованої діяльності.

1. Планована діяльність  

Планована діяльність полягає у завершенні будівництва Ташлицької ГАЕС у складі гідроагрегатів 3-6 з підвищенням рівня Олександрівського водосховища на р.Південний Буг з позначки 16,0 м до позначки 16,9 м.

Ташлицька ГАЕС (ТГАЕС) призначена для покриття пікових навантажень, заповнення нічних «провалів», забезпечення аварійного та частотного резервів у південно-західній частині об’єднаної енергосистеми (ОЕС) України, де спостерігається значна нерівномірність добового графіка навантажень та гостра потреба у пікових та швидкодіючих аварійних потужностях, а також для забезпечення базисного режиму ВП Південноукраїнська АЕС (ВП ПАЕС)  та створення аварійного резерву для атомної електростанції (забезпечення електроенергією ОЕС у разі виникнення надзвичайних ситуацій).

Проектом будівництва передбачено поетапне підняття рівня в Олександрівському водосховищі зі створенням водогосподарської ємності для водозабезпечення Миколаївської області, а також збільшення витрат у меженний період і забезпечення санітарного попуску в маловодні роки.

Завершення будівництва Ташлицької ГАЕС здійснюється відповідно до проекту, затвердженого розпорядженням Кабінету Міністрів України від 21.11.2007 № 1036-р «Про затвердження проекту завершення будівництва Ташлицької ГАЕС» та  наказом   ДП «НАЕК «Енергоатом» від 12.03.2019 № 222 «Про затвердження проекту «Завершення будівництва Ташлицької ГАЕС. Введення гідроагрегатів №№ 3-6» (м. Южноукраїнськ Миколаївської області) (Коригування)» (наказом від 12.09.2019 № 929 внесені доповнення) на основі погоджень та позитивного висновку ДП «Укрдержбудекспертиза» від 29.09.2017 № 00-1188-17/ПБ (00-2099-16/ПБ).

Ташлицька ГАЕС є діючим об’єктом що експлуатується. Проект є завершенням будівництва ТГАЕС, яка частково вже введена в експлуатацію, та виконано великий обсяг робіт для подальшого поетапного введення в експлуатацію наступних гідроагрегатів (майже повністю виконані будівельні роботи по спорудах: будівля ГАЕС на шість гідроагрегатів, водоприймач, всі тунельні водоводи, підвідний і відвідний канали та ін.). 

Основні техніко-економічні показники:

Проект Завершення будівництва Ташлицької ГАЕС передбачає введення в експлуатацію гідроагрегатів № 3−6 Ташлицької ГАЕС загальною потужністю 604 МВт у генераторному режимі та поетапне підвищення рівня Олександрівського водосховища (нижньої водойми Ташлицької ГАЕС).          

При проектному нормальному підпірному рівні (НПР) Олександрівського водосховища 16,9 м корисна ємність складає 25,97 млн. м3, в тому числі: 14,40 млн.м3  - для роботи Ташлицької ГАЕС; 4,26 млн.м3 - для компенсації безповоротних втрат (випаровування) Олександрівського водосховища і верхньої водойми ГАЕС;  7,31 млн.м3 - для водогосподарських потреб Миколаївської області. 

2. Суб’єкт господарювання

Державне підприємство «Національна атомна енергогенеруюча компанія «Енергоатом»

(ДП «НАЕК «Енергоатом»), код згідно з ЄДРПОУ 24584661      

Україна 01032, м. Київ, вул. Назарівська, 3; тел./факс: +38 (044) 277-78-83

 Відокремлений підрозділ «Південноукраїнська АЕС» Державного підприємства «Національна атомна енергогенеруюча компанія «Енергоатом» (ВП ПАЕС ДП «НАЕК «Енергоатом»); 55000, м. Южноукраїнськ, Миколаївська область, Україна

https://sunpp.mk.ua , е-mail: office@sunpp.atom.gov.ua , факс: (+38 05136) 4-11-70

3. Уповноважений орган, який забезпечує проведення громадського обговорення:

Міністерство захисту довкілля та природних ресурсів України, за адресою: 03035, м. Київ, вул. Митрополита Василя Липківського, 35, тел/факс (044) 206-31-40; (044) 206-31-50, e-mail: OVD@mepr.gov.ua. Контактна особа: заступник директора департаменту – начальник відділу оцінки впливу на довкілля Департаменту екологічної оцінки, контролю та екологічних фінансів – Грицак Олена Анатоліївна.

4. Процедура прийняття рішення про провадження планованої діяльності та орган, який розглядатиме результати оцінки впливу на довкілля:

Відповідно до законодавства рішенням про провадження планованої діяльності буде Висновок з оцінки впливу на довкілля, що видається Міністерством захисту довкілля та природних ресурсів України.

5. Строки, тривалість та порядок громадського обговорення звіту з оцінки впливу на довкілля, включаючи інформацію про час і місце усіх запланованих громадських слухань:

Тривалість громадського обговорення становить 25 робочих днів (не менше 25, але не більше 35 робочих днів) з моменту офіційного опублікування цього оголошення (зазначається у назві оголошення) та надання громадськості доступу до звіту з оцінки впливу на довкілля та іншої додаткової інформації, визначеної суб’єктом господарювання, що передається для видачі висновку з оцінки впливу на довкілля.

Протягом усього строку громадського обговорення громадськість має право подавати будь-які зауваження або пропозиції, які, на її думку, стосуються планованої діяльності, без необхідності їх обґрунтування. Зауваження та пропозиції можуть подаватися в письмовій формі (у тому числі в електронному вигляді) та усно під час громадських слухань із внесенням до протоколу громадських слухань.

Тимчасово, на період дії та в межах території карантину, встановленого Кабінетом Міністрів України з метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби (СОVID-19), спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2, до повного його скасування та протягом 30 днів з дня скасування карантину, громадські слухання не проводяться і не призначаються на дати, що припадають на цей період.

Громадські слухання (перші) відбудуться____________ відповідно до п.21 ст.17 Закону України «Про оцінку впливу на довкілля» у зв’язку з встановленням на території України карантину з метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби (COVID-19). Громадські обговорення проводитимуться у формі електронних консультацій шляхом отримання письмових зауважень та пропозицій і відповідей на них. Слухання, передбачені ст. 17 цього закону, проводитись не будуть

6. Уповноважений центральний орган або уповноважений територіальний орган, що забезпечує доступ до звіту з оцінки впливу на довкілля та іншої доступної інформації щодо планованої діяльності:

Міністерство захисту довкілля та природних ресурсів України, за адресою: 03035, м. Київ, вул. Митрополита Василя Липківського, 35, тел/факс (044) 206-31-40; (044) 206-31-50, e-mail: OVD@mepr.gov.ua. Контактна особа: заступник директора департаменту – начальник відділу оцінки впливу на довкілля Департаменту екологічної оцінки, контролю та екологічних фінансів – Грицак Олена Анатоліївна.

7. Уповноважений центральний орган або уповноважений територіальний орган, до якого надаються зауваження і пропозиції, та строки надання зауважень і пропозицій:

Міністерство захисту довкілля та природних ресурсів України, за адресою: 03035, м. Київ, вул. Митрополита Василя Липківського, 35, тел/факс (044) 206-31-40; (044) 206-31-50, e-mail: OVD@mepr.gov.ua. Контактна особа: заступник директора департаменту – начальник відділу оцінки впливу на довкілля Департаменту екологічної оцінки, контролю та екологічних фінансів – Грицак Олена Анатоліївна.

Зауваження і пропозиції приймаються протягом усього строку громадського обговорення, зазначеного в абзаці першому пункту 5 цього оголошення.

8. Наявна екологічна інформація щодо планованої діяльності

Звіт з оцінки впливу на довкілля планованої діяльності (зазначити усі інші матеріали, надані на розгляд громадськості)

9. Місце (місця) розміщення звіту з оцінки впливу на довкілля та іншої додаткової інформації (відмінне від приміщення, зазначеного у пункті 6 цього оголошення), а також час, з якого громадськість може ознайомитися з ними:

Офіційний сайт ДП «НАЕК «Енергоатом» - https://www.energoatom.com.ua, з дати оприлюднення в Єдиному реєстрі з ОВД цього Оголошення. Контактна особа: Бойко Віталій Борисович, тел. (044) 277-79-58.

ІЦ «Імпульс», м. Южноукраїнськ, б-р Т. Шевченка, 8а; протягом 30 днів з дати оприлюднення в Єдиному реєстрі з ОВД цього Оголошення; Понеділок-п’ятниця,  з 8.00 до 17.00, обідня перерва з 13.00 до 14.00. Контактна особа: Оксана Торганова, тел. (05136) 5-64-44.

 

 

Читайте також

Фахівці управління інформації та громадських зв’язків філії «ВП ПАЕС» продовжують серію дидактичних заходів для дітей

Управління інформації та громадських зв’язків ВП ПАЕС

5 квітня учні ліцею №4 м Южноукраїнськ корисно та продуктивно провели позаурочний час в інформаційно...