Res --> 1 Офіційний сайт міста Южноукраїнськ | Новорічні свята в умовах пандемії: як захистити себе та рідних
AA

Новорічні свята в умовах пандемії: як захистити себе та рідних

Час новорічних свят традиційно вважається приводом для гучних та людних святкувань. Проте пандемія коронавірусної хвороби внесла корективи у звичні всім способи проведення зимових канікул. Саме тому потрібно бути пильними та обережними, оскільки COVID-19 нікуди не зник. 

Щоб зимові свята не були зіпсовані захворюванням, варто дослухатись до простих порад: 

Дотримуйтеся профілактичних заходів. 

Правильно носіть маску, регулярно мийте руки, тримайте фізичну дистанцію в 1,5–2 метри, провітрюйте приміщення, уникайте скупчення людей.

Залишайтесь вдома, якщо захворіли.

Святкуйте вдома, якщо ви або члени вашої родини погано себе почуваєте. Також варто звернутись до лікаря у випадку появи симптомів респіраторного захворювання та здати тест на COVID-19. Якщо ви не пройшли повний курс вакцинації, також краще уникнути масових святкувань та залишитися вдома. 

Зробіть процес святкування максимально безпечним.

Якщо ж плануєте збиратись у приміщенні, то не кличте багато гостей. Краще обмежитися колом рідних та близьких, без влаштування масових вечірок. Чим більше людей збирається – тим вище ризик зараження COVID-19. Якщо ви все ж таки плануєте запрошувати гостей, то враховуйте ризики: подумайте про те, чи має хтось із них супутні захворювання та чи всі вакциновані. 

Якщо у вашій компанії для святкування є невакциновані, подумайте про те, як захистити від ризиків інфікування себе та їх.

По можливості проводьте святкування на відкритому повітрі та з дотриманням фізичної дистанції. Також можна організувати віртуальну вечірку. Якщо проводите святкування у закритому приміщенні, то зважайте, що це сприятливе середовище для поширення COVID-19. Обов’язково робіть провітрювання, щоб не дати шансів навіть найменшим частинкам вірусу поширюватись. 

Використовуйте індивідуальний посуд.

Не користуйтеся спільними тарілками, склянками та іншим посудом. Свою тарілку та прибор поруч з собою. Уникайте спільної їжі. 

Робіть покупки в інтернеті.

Віртуальний шопінг дозволить мінімізувати соціальні контакти та уникнути черг. Також у магазинах можна скористатися послугою самовивозу онлайн-замовлення, що також допоможе уникнути скупчення людей у передсвятковий час. 

Відмовтесь від подорожей, якщо ви у групі ризику.

Якщо ви належите до категорії людей із ризиком тяжкого перебігу коронавірусної хвороби (маєте хронічні захворювання чи вік 60+) або ж не вакцинувалися – відкладіть необов’язкові подорожі. Зважайте на те, що наразі все більше країн повідомляють про стрімке поширення нового штаму “Омікрон”, тому поїздки  можуть нести додаткові ризики інфікування. 

У випадку необхідної/вимушеної подорожі – дотримуйтеся всіх протиепідемічних правил. 

Використовуйте ці поради, щоб захистити себе та рідних від коронавірусної хвороби. Свята – це привід для поширення радості, а не COVID-19. Слідкуйте за своїм здоров’ям та будьте обережні!

 

Читайте також

 Шановні Почесні донори!

Управління охорони здоров'я Южноукраїнської міської ради

14 червня відзначається Всесвітній день Донора крові. Бюджетом Южноукраїнської міської територіал...

Звіт про виконання міської комплексної програми "Охорона здоров’я в Южноукраїнській міській територіальній громаді" на 2021 – 2025 роки, затвердженої рішенням Южноукраїнської міської ради від 22.04.2021 № 324 за 2023 рік

Управління охорони здоров'я Южноукраїнської міської ради

Бюджетом Южноукраїнської міської територіальної громади з 01.01.2023 по 31.12.2023 (далі – зві...

Звіт про виконання міської комплексної програми "Охорона здоров’я в Южноукраїнській міській територіальній громаді" на 2021 – 2025 роки

Управління охорони здоров'я Южноукраїнської міської ради

Звіт про виконання міської комплексної програми "Охорона здоров’я в Южноукраїнській мі...

Спалах гепатиту А на Вінниччині визначено як надзвичайну ситуацію на рівні області, протиепідемічні заходи посилюють

Управління охорони здоров'я Южноукраїнської міської ради

Спалах гепатиту А на Вінниччині визначено як надзвичайну ситуацію на рівні області, протиепідемічні...