Res --> 1 Офіційний сайт міста Южноукраїнськ | Новітні методи боротьби зі шкідниками на виробництві у рамках належної виробничої практики GMP
AA

Новітні методи боротьби зі шкідниками на виробництві у рамках належної виробничої практики GMP

Боротьба зі шкідниками на будь-якому підприємстві є однією з головних програмпередумов виробництва у рамках належної виробничої практики – GMP, адже наявність шкідників тягне за собою як небезпеку виробничого процесу так і значні втрати. З розвитком новітніх технологій постає питання сучасної боротьби зі шкідниками, що буде максимально безпечною для виробничого процесу.

З проблемою шкідників на виробництві, рано чи пізно, зіштовхується будь-яке харчове підприємство. Шкідниками називають істот, що мешкають ззовні, або всередині харчових продуктів. До них належать пацюки; миші; комахи (таргани, мухи, мурахи); комірні шкідники (шкіроїд шинковий, довгоносики, борошняний міль); рептилії (ящірки); птахи (голуби, горобці, ластівки); інші тварини, що можуть бути носіями паразитів, наприклад, коти, собаки. З пацюками, мишами та комірними шкідниками найчастіше зіштовхуються підприємства, що використовують як сировину зернові та продукти їх переробки, наприклад, хлібзаводи; з мухами – м‘ясні підприємства та безалкогольні виробництва. Ознаками появи на підприємстві шкідників є: живі шкідники; мертві шкідники; екскрименти; пошкоджена упаковка; неприємний, нехарактерний запах; плями/зміна кольору на стінах; отвори у виробничих приміщеннях; личинки/лялечки; яйця; павутиння; купи залишків продуктів.      

Захистом виробництва від шкідників може слугувати захисне покриття, екранування вікон, завіси на дверях (захист від комах та комірних шкідників), герметизація отворів (захист від пацюків, мишей, птахів), належна гігієна та чистота (захист від комах та пацюків). Щоб не допустити появи шкідників на підприємстві необхідно ефективно утилізувати відходи; оперативно і ретельно прибирати пролиті та розсипані речовини; не залишати харчові продукти за межами потужностей; зберігати харчові продукти на відстані від стін та підлоги; зберігати сировину, напівфабрикати та готові продукти в закритих ємностях; перевіряти сировину та напівфабрикати перед запуском у виробництво; слідкувати за чистотою стоків та екранувати їх; слідкувати за відсутністю притулку на території підприємства.

Для ефективної боротьби зі шкідниками на підприємстві повинна бути задокументована стратегія щодо контролю появи та боротьби зі шкідниками. У такому протоколі чітко прописують методи запобігання появи шкідників та способи боротьби з ними. Така стратегія складається з трьох рівнів контролю.    

На першому рівні стратегії вводять чіткий контроль відходів та санітарного стану території підприємства, а саме необхідно:

- підтримувати територію підприємства в чистому стані, без нагромадження сміття;

- контейнери для зберігання сміття повинні бути обгороджені й закриті кришками для запобігання поширенню сміття по території;

- контейнери щодня (у зимовий час 1 раз в 2 дні) звільняти від сміття й оброблювати миючими, та за потреби дезінфікуючими засобами;

- відходи виробництва сортувати, упаковувати й зберігати на відведеній ділянці та вивозяться по мірі нагромадження підрядними організаціями відповідно до договору).

На другому рівні контролюють доступ шкідників на підприємство, а саме необхідно:

- захистити сітками всі отвори (віконні, вентиляційні й ін.);

- всі стінні отвори по шляху комунікацій повинні бути герметично закриті;

- розміщення пасток по зовнішньому периметру будівель (біля дверних отворів, вентиляційних отворів).

На третьому рівні передбачають появу шкідників та їх знищення (регулярна санітарна обробка приміщень; щозмінне сортування відходів і вивіз на спеціально виділені ділянки; забезпечити герметичність трубопроводів; контроль системи каналізації й стоків; установка засобів для боротьби зі шкідниками).

Існує два способи боротьби зі шкідниками: фізичними та хімічними способами. Фізичні засоби передбачають використання електричних знищувачів мух, пасток для гризунів, завіс та екранів від птахів, феромонних пасток та ін. Хімічні засоби передбачають використання отрути для гризунів, інсектицидів та фумігантів. З точки зору безпеки, для харчового виробництва кращими є фізичні способи боротьби, оскільки при їх використанні ризик потрапляння шкідливих та отруйних речовин у харчові продукти є мінімальною. Боротьба з комахами може проводитися за допомогою ламппасток, які розміщаються на виробництві, у складі сировини й матеріалів, складі готової продукції. Два рази на місяць слід проводити контроль за роботою ламп-пасток, наявних на підприємстві. Для боротьби із гризунами ефективним є встановлення коробок-пасток. Такі пастки розміщую на території підприємства на складах сировини та готової продукції. Контроль таких пасток здійснюють із встановленою періодичністю, залежно від ситуації на підприємстві. При потраплянні гризунів на виробництво, керівники виробничих підрозділів повинні повідомити відповідальну особу, яка терміново викликає фахівця спеціалізованого закладу з метою проведення позачергових заходів зі знищення та попередження потрапляння гризунів.

Для ефективно роботи стратегії щодо контролю появи та боротьби зі шкідниками на підприємстві постійно повинен здійснюватись моніторинг, що включає в себе встановлення типу шкідників, що можуть завестись у сировині, яку використовує підприємство; перевірку сировину, що надходить та запускається у виробничі потужності підприємства; професійну консультацію фахівців у разі виявлення серйозних проблем із нашестям шкідників; регулярну перевірку приміщень і ведення обліку перевірок встановленою особою; регулярні бесіди з персоналом, щоб переконатися, що працівники розуміють необхідність у підтриманні гігієни та чистоти.

Отже, попередження появи та боротьба зі шкідниками на підприємстві є однією з першочергових задач керівництва будь-якого підприємства. Допомогти в цьому може постійний контроль та розробка ефективної стратегії щодо контролю появи та боротьби зі шкідниками.

 

 

Читайте також

Реєстрація пасік та заходи профілактики, направлені  на запобігання захворювання та попередження  отруєння бджіл

Вознесенське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Миколаївській області

Наказом Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України від 19 лютого 2...

Щодо небезпеки сказу

Вознесенське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Миколаївській області

Вознесенське районне  управління Головного управління Держпродспоживслужби  в Миколаївські...

Щодо дотримання вимог Закону України «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів»

Вознесенське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Миколаївській області

Вознесенське районне управління Головне управління Держпродспоживслужби в Миколаївській області пові...

Пам’ятка з ідентифікації та реєстрації сільськогосподарських тварин

Вознесенське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Миколаївській області

Пам’ятка з ідентифікації та реєстрації сільськогосподарських тварин     &nb...

Щодо профілактики грипу птиці

Вознесенське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Миколаївській області

Вознесенське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Миколаївській області по...