Res --> Офіційний сайт міста Южноукраїнськ | Нарахування абонентської плати за комунальні послуги
AA

Нарахування абонентської плати за комунальні послуги

Пунктом 11 статті  1 Закону України від 09.11.2017 № 2189-VIII «Про житлово-комунальні послуги» передбачено впровадження плати за абонентське обслуговування.

Плата за абонентське обслуговування – це платіж, який споживач сплачує виконавцю комунальної послуги за індивідуальним договором про надання комунальних послуг з централізованого водопостачання, централізованого водовідведення, постачання теплової енергії, гарячої води та послуги з поводження з побутовими відходами, включаючи договори публічного приєднання .

Абонентська плата включає:

витрати, пов’язані з укладенням договору про надання комунальної послуги (договірна робота, яка буде проводитися безпосередньо з кожною квартирою);

витрати підприємства на здійснення розподілу обсягу спожитих послуг між споживачами, нарахування та стягнення плати за спожиті комунальні послуги (ведення обліку кожної квартири, внесення показників, формування квитанцій);

 витрати на зарплату спеціалістів та робітників служби збуту, канцелярські, інформаційні витрати;

витрати на повірку, ремонт, монтаж, демонтаж комерційних засобів обліку комунальних послуг (будинкових приладів обліку);

виконання інших функцій, пов’язаних з обслуговуванням виконавцем абонентів за індивідуальними договорами, в тому числі договорами публічного приєднання (крім обслуговування та поточного ремонту внутрішньобудинкових систем водопостачання, водовідведення).

Раніше витрати на абонентську службу підприємств були закладені у загальному тарифі на комунальні послуги, тепер – виокремлені, тобто з нових тарифів на послуги з централізованого водопостачання, централізованого водовідведення, постачання теплової енергії, гарячої води та послуги з поводження з побутовими відходами виключено витрати,  пов’язані з нарахуванням споживачам плати за комунальні послуги.

Відповідно до постанови Кабінету Міністрів України  від 21.08.2019 №808 «Про встановлення граничного розміру плати за абонентське обслуговування у розрахунку на одного абонента для комунальних послуг, що надаються споживачам багатоквартирних будинків за індивідуальними договорами», максимальний розмір абонплати на пряму залежить від розміру прожиткового мінімуму та з 01.01.2022 складає:

- 35,19 грн. - на послуги з централізованого водопостачання, централізованого водовідведення, постачання теплової енергії та гарячої води;

- 8,64 грн. на послуги з поводження з побутовими відходами.

При цьому підприємство - надавач послуг самостійно розраховує абонентську плату, виходячи з витрат підприємства, та несе безпосередньо відповідальність за правильність її розрахунку, але вона не може бути більше ніж встановлений її граничний рівень.

Граничний розмір плати за абонентське обслуговування, визначений відповідно до цієї постанови, застосовується окремо за кожною комунальною послугою (постачання теплової енергії; постачання гарячої води; централізоване водопостачання; централізоване водовідведення; поводження з побутовими відходами) виконавцями послуг, що нараховують плату за абонентське обслуговування згідно з відповідними договорами.

КП ТВКГ в місті Южноукраїнську є надавачем  4 комунальних послуг: послуги з централізованого водопостачання, послуги з централізованого водовідведення, послуги з постачання теплової енергії, послуги з постачання гарячої води.

Наказом директора КП ТВКГ від 14.02.2022 №30 затверджено абонентську плату у наступному розмірі:

- 18,28 грн./місяць з ПДВ у будинках з комерційними приладами обліку у розрахунку на одну послугу;

- 15,64 грн./місяць з ПДВ у будинках без комерційних приладів обліку у розрахунку на одну послугу.

Абонплата сплачується щомісячно та зазначається в розрахунковій квитанції. Абонплата є обов’язковою для усіх споживачів, які під’єднані до централізованих систем водопостачання, водовідведення, теплопостачання, гарячого водопостачання незалежно від того проживають вони у помешканні чи ні, користуються чи не користуються послугою.

Законодавством передбачено єдиний виняток – не платити зможуть ті, хто повністю відмовився від послуг централізованого водопостачання, централізованого водовідведення, постачання теплової енергії та гарячої води.

На абонплату надається державна субсидія. Несплата абонентської плати може призвести до виникнення заборгованості з подальшою втратою субсидії та припинення надання послуги.

При укладанні колективного договору на надання комунальних послуг, абонентська плата не нараховується.

 

Читайте також

Відбулась фасилітаційна зустріч з командою представників Міжнародної неурядової організації «Центр з питань захисту цивільних осіб в умовах конфлікту»

Виконавчий комітет Южноукраїнської міської ради

Відбулась фасилітаційна зустріч з командою представників Міжнародної неурядової організації «Ц...

Міським головою затверджено доповнення до плану діяльності з підготовки проєктів регуляторних актів  Южноукраїнської міської ради та її виконавчих органів на 2024 рік

Виконавчий комітет Южноукраїнської міської ради

Міським головою 22.04.2024 затверджено доповнення до плану діяльності з підготовки проєктів...

До уваги громадських організацій, благодійних фондів, надавачів соціальних послуг та активних мешканців Южноукраїнської громади!

Виконавчий комітет Южноукраїнської міської ради

Запрошуємо взяти участь у проєкті «Миколаївщина. Підтримка суспільно важливих ініціатив у регі...