Res --> Офіційний сайт міста Южноукраїнськ | Надання пільгових іпотечних кредитів для внутрішньо переміщених осіб як спосіб захисту прав вразливих груп населення та реалізації Державної стратегії забезпечення рівних прав та можливостей жінок і чоловіків
AA

Надання пільгових іпотечних кредитів для внутрішньо переміщених осіб як спосіб захисту прав вразливих груп населення та реалізації Державної стратегії забезпечення рівних прав та можливостей жінок і чоловіків

Розпорядженням Кабінету Міністрів України №752-р від 12.08.2022 р. схвалено Державну стратегію забезпечення рівних прав та можливостей жінок і чоловіків на період до 2030 року. Схвалення Державної стратегії забезпечення рівних прав та можливостей жінок і чоловіків на період до 2030 року зумовлено необхідністю забезпечення реалізації єдиної державної політики, спрямованої на досягнення рівних прав та рівних можливостей жінок і чоловіків, зокрема вразливих груп населення, у всіх сферах життєдіяльності суспільства, вдосконалення механізмів її реалізації. Внутрішньо переміщені особи є наразі однією з найвразливіших груп населення.

Статтею 17 Закону України «Про забезпечення прав і свобод внутрішньо переміщених осіб» від 20.10.2014  №1706-VII гарантовано сприяння держави в наданні внутрішньо переміщеним особам кредитів на придбання земельних ділянок, придбання та будівництво житла. 

Постановою Кабінету Міністрів України від 28.04.2021 №451 (зі змінами) врегульовано питання надання пільгових іпотечних кредитів внутрішньо переміщеним особам за рахунок коштів гранту, наданих Кредитною установою для відбудови (KfW).

Постанова визначає Порядок використання коштів, передбачених у державному бюджеті, для надання внутрішньо переміщеним особам пільгових іпотечних кредитів на придбання житла. Отже, право на отримання кредиту мають особи, на яких поширюється дія Закону України “Про забезпечення прав і свобод внутрішньо переміщених осіб”.

Кредит надається Державною спеціалізованою фінансовою установою “Державний фонд сприяння молодіжному житловому будівництву” (далі - фінансова установа) на підставі кредитного договору шляхом перерахування коштів кредиту з поточного рахунка фінансової установи в національній валюті на поточний рахунок позичальника. Фінансування придбання житла здійснюється виключно за письмовим розпорядженням фінансової установи шляхом перерахування коштів з поточного рахунка позичальника на поточний рахунок продавця після підписання сторонами договору купівлі-продажу житла.

Відсоткова ставка за кредитами встановлюється у розмірі 3 % річних. Періодичність повернення кредиту та сплати відсотків визначається у кредитному договорі.

Об’єктом кредитування може бути квартира у багатоквартирному житловому будинку або одноквартирний житловий будинок за умови, що такий багатоквартирний або одноквартирний житловий будинок прийнято в експлуатацію не більше ніж 50 років тому чи реконструйовано не більше ніж 35 років тому. Об’єкт кредитування не повинен бути розміщений на території територіальних громад, що розташовані в районі проведення воєнних (бойових) дій або які перебувають в тимчасовій окупації, оточенні (блокуванні), або на території, визначеній тимчасово окупованою відповідно до Закону України “Про забезпечення прав і свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованій території України”.

Кредит надається на строк до 30 років, але не більше ніж до досягнення позичальником на дату повного виконання зобов’язань за кредитним договором віку 65 років (включно).

Переможці самостійно обирають об’єкти, які можуть бути придбані за кошти кредиту.

Заява про намір отримати кредит (далі - заява) подається заявником під час особистого звернення до регіонального управління фінансової установи або в електронній формі через Портал Дія.

Відбір переможців з числа кандидатів здійснюється шляхом випадкового вибору за допомогою генератора випадкових чисел із застосуванням програмного забезпечення, що відповідає вимогам законодавства щодо захисту персональних даних.

Процедура відбору відбувається у разі потреби, але не рідше, ніж один раз на чотири місяці за умови фактичного надходження коштів гранту на рахунок фінансової установи.

Перелік переможців проведеного відбору публікується на офіційному веб-сайті фінансової установи. Повідомлення також надсилається переможцям одним із доступних способів, що зазначений у заяві, зокрема засобами телефонного зв’язку або на адресу електронної пошти.

Для отримання кредиту переможець подає до регіонального управління фінансової установи такі документи:

- заяву про надання кредиту;

- копії паспортів громадянина України переможця та повнолітніх членів його сім’ї;

- у разі відсутності у паспорті громадянина України відомостей про зареєстроване місце проживання - витяг з реєстру територіальної громади;

- копії реєстраційного номера облікової картки платника податків;

- інформацію з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно про наявність або відсутність у власності житла;

- документи, необхідні для визначення платоспроможності (довідку з місця роботи та відомості з Державного реєстру фізичних осіб - платників податків про суми виплачених доходів та утриманих податків, що надаються контролюючими органами, а також інші документи, що підтверджують доходи членів сім’ї переможця, у разі потреби);

-письмову згоду кожного повнолітнього члена сім’ї, на якого розраховується розмір кредиту, щодо включення його у розрахунок розміру кредиту (в довільній формі);

-документи (у разі наявності), що підтверджують родинні стосунки між особами, на яких розраховується розмір кредиту, які проживають або зареєстровані разом з переможцем;

- попередній договір про придбання житла;

- копії довідки про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи переможця та відповідних довідок членів його сім’ї.

За наявності технічної можливості, вищеперелічені документи можуть надаватися, через Портал Дія, зокрема через мобільний додаток.

Знищення або пошкодження об’єкта кредитування, на який надано кредит, що відбулося починаючи з 24.02.2022 р. внаслідок дій спричинених військовою агресією Російської Федерації, є підставою для надання позичальнику відстрочення платежів за кредитом, протягом якого позичальник може звільнятися від сплати платежу з погашення кредиту та сплати відсотків за користування кредитом, за умови, що такий громадянин подав до Державного реєстру інформаційне повідомлення, відповідно до Порядку подання інформаційного повідомлення про пошкоджене та знищене нерухоме майно внаслідок бойових дій, терористичних актів, диверсій, спричинених військовою агресією Російської Федерації, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 26.03.2022 р. №380.

Набуття та реєстрація позичальником права власності на придбане за рахунок кредиту житло здійснюється згідно із законодавством.

З метою забезпечення погашення кредиту між фінансовою установою та позичальником відповідно до умов кредитного договору укладається договір про іпотеку придбаного житла. Іпотека припиняється у разі припинення зобов’язання позичальника за кредитним договором.

Страхуванню у період виконання зобов’язання за кредитом підлягає: придбане з використанням кредитних коштів житло, а також позичальник від нещасного випадку.

Страхування позичальника від нещасного випадку та страхування предмета іпотеки здійснюються позичальником з дотриманням умов кредитного договору.

У разі смерті позичальника усі його права і зобов’язання за кредитним договором та договором про іпотеку передаються до спадкоємця з оформленням відповідних договорів. Спадкоємець за заповітом чи за законом відповідно до частини першої статті 1268 Цивільного кодексу України має право прийняти спадщину або не прийняти її.

Читайте також

Особливості державної реєстрації шлюбу з іноземцями та особами без громадянства

Южноукраїнський відділ державної реєстрації актів цивільного стану

Статтею 26 Конституції України визначено, що іноземці та особи без громадянства, що перебувають в Ук...

Особливості опрацювання заяв про державну реєстрацію шлюбу, поданих через єдиний портал державних послуг Дія

Южноукраїнський відділ державної реєстрації актів цивільного стану

Дії працівників відділів державної реєстрації актів цивільного стану - учасників пілотного проекту (...

Гендерна рівність у соціально-трудових відносинах: скорочення тривалості робочого часу та додаткова відпустка при народженні дитини

Южноукраїнський відділ державної реєстрації актів цивільного стану

Розпорядженням Кабінету Міністрів України №752-р від 12.08.2022 р. схвалено Державну стратегію забез...