Res --> 1 Офіційний сайт міста Южноукраїнськ | На засіданні Басейнової ради Південного Бугу обговорили проблеми басейну річки
AA

На засіданні Басейнової ради Південного Бугу обговорили проблеми басейну річки

Фахівці Южно-Українського енергокомплексу 22 травня взяли участь у IV засіданні Басейнової ради Південного Бугу. В умовах карантину, введеного в Україні через спалах коронавіруса COVID-19, воно пройшло в режимі відеоконференції. Під час наради основну увагу було приділено аналізу проблем басейну річки Південний Буг, очищенню притоків малих річок, а також підвищенню рівня Олександрівського водосховища до проєктної позначки 20,7 м як одному з шляхів вирішення проблеми дефіциту води в нижній течії.

У процесі обговорення проблем басейну Південного Бугу був зроблений аналіз водності річки за останні 4 роки, названі основні чинники, що впливають на стан цієї водної артерії в нижній течії. Доповідач - заступник Голови Національного екологічного центру України (НЕЦУ) Олег Деркач - серед причин дефіциту води та неможливості здійснення сьогодні санітарного попуску назвав, зокрема, кліматичні зміни, значну зарегульованість русла, випаровування, підтоплення та надмірне використання води. Крім цього він вважає, що відсутність у басейні сучасної системи очищення стоків призводить до цвітіння води, і як наслідок - збільшення температури, іншим негативним наслідкам.

У своїй доповіді О.Деркач зупинився також на ініціативі НАЕК «Енергоатом» оздоровлення малих річок, які впадають у Південний Буг. На його думку, до цієї проблеми необхідно застосовувати систему заходів і не зупинятися лише на очищенні русла. Южно-українські гідроенергетики підтримали пропозиції представника НЕЦУ в частині того, що до вирішення питань оздоровлення річки треба підходити комплексно, зазначивши, що в своїй діяльності енергокомплекс постійно додає максимум зусиль для відновлення природного балансу та мінімізації можливого впливу на довкілля.

Фахівці ВП ЮУАЕС, у свою чергу, підкреслили, що реальним виходом у вирішенні проблем дефіциту води в нижній течії Південного Бугу може стати підвищення рівня Олександрівського водосховища до проєктних 20,7 м. «При цій позначці майже 2/3 корисної ємності водойми, - а це 46 млн м3 із загальних 72,6 млн3 - упродовж тривалих маловодих періодів використовуватиметься для водопостачання населення, санітарно-екологічних попусків зокрема, - каже заступник начальника гідротехнічного цеху з експлуатації водосховищ Каскаду ГЕС-ГАЕС ВП ЮУАЕС Андрій Гнезділов. - Це дозволить уникнути складних ситуацій з гострим дефіцитом води в нижній течії річки, які спостерігаються впродовж останнього десятиріччя. Наповнюватися водосховище буде в період весняного паводку, коли наповненість річки дозволить акумулювати воду».

А. Гнезділов зазначив також, що з 1998 року на постійній основі підприємство виконує екологічний моніторинг навколишнього середовища в зоні впливу Ташлицької ГАЕС і Олександрівського водосховища. Його результати отримали позитивну оцінку двох міністерств - екології та природних ресурсів і охорони навколишнього середовища України, а також Національної академії наук України.

На основі аналізу та експертних оцінок фахівці прогнозують, що підвищення рівня водойми до 20,7 м дасть позитивну тенденцію до стабілізації екологічної обстановки в нижній течії Південного Бугу. «Практика розвинених країн показала, що за умови виконання необхідних природоохоронних заходів багаторічна експлуатація великих водосховищ комплексного призначення, яким є й Олександрівська водойма, дозволяє мінімізувати наслідки та зберегти екологічну рівновагу», - резюмував Андрій Гнезділов.

Після обговорення доповідей голова Басейнової ради Південного Бугу Віталій Мокін виніс на розгляд пропозицію зі створення тимчасової робочої групи, основним завданням якої буде вивчення проблем і пошук компромісних рішень з оздоровлення масиву вод річки в Миколаївській області. Групі також доручено вивчити досвід інших водокористувачів. Її склад поки обговорюється. Імовірно туди увійдуть представники наукових установ, органів влади Миколаївської області та громадськість.

Южно-українські фахівці підтримали створення такої групи і заявили про готовність до співпраці.

Перший звіт група має надати Басейновій раді вже наступного року.

Читайте також

Фахівці управління інформації та громадських зв’язків філії «ВП ПАЕС» продовжують серію дидактичних заходів для дітей

Управління інформації та громадських зв’язків ВП ПАЕС

5 квітня учні ліцею №4 м Южноукраїнськ корисно та продуктивно провели позаурочний час в інформаційно...