Res --> 1 Офіційний сайт міста Южноукраїнськ | На Южно-Українському енергокомплексі відбулося відкрите обговорення проектів скоригованих тарифів на відпуск виробленої Ташлицькою ГАЕС і Олекcандрівською ГЕС електроенергії та інвестпрограм двох станцій
AA

На Южно-Українському енергокомплексі відбулося відкрите обговорення проектів скоригованих тарифів на відпуск виробленої Ташлицькою ГАЕС і Олекcандрівською ГЕС електроенергії та інвестпрограм двох станцій

На Южно-Українському енергокомплексі 23 квітня відбулося відкрите обговорення проектів скоригованих тарифів на відпуск електроенергії,  виробленої Ташлицькою гідроакумулюючою електростанцією (ТГАЕС) і Олександрівською гідроелектростанцією (ОГЕС) на 2019 рік, а також  проектів скоригованих інвестпрограм ТГАЕС і ОГЕС на 2019 рік. Захід відбувся за участі представників дирекції НАЕК «Енергоатом», ВП ЮУАЕС, місцевих органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування, зокрема, виконавчої влади міста Южноукраїнськ і Олександрівської об’єднаної територіальної громади.

Обговорення організовано з метою дотримання принципів прозорості під час ухвалення рішень, досягнення балансу інтересів споживачів, ліцензіатів і держави, забезпечення безперешкодного доступу до інформації щодо встановлення тарифів згідно з порядком проведення відкритого обговорення проектів рішень Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП).

Учасниками обговорення мали змогу стати всі бажаючі, подавши заяву на участь у обговоренні. Для отримання зауважень і пропозицій повідомлення та обґрунтування необхідності зміни тарифів на відпуск електроенергії, також скориговані інвестпрограми ТГАЕС і ОГЕС на 2019 рік  були заздалегідь оприлюднені на офіційному веб-сайті ДП «НАЕК «Енергоатом». Зауважень та пропозицій від зацікавлених сторін не надійшло.

У процесі обговорення, яке пройшло в конференц-залі Каскаду ГЕС-ГАЕС, було зазначено, що підставою для коригування тарифів на виробництво електричної енергії ТГАЕС і ОГЕС стали зміна виробничих показників за прогнозним балансом електроенергії об’єднаної енергетичної системи України, уточнення обсягів витрат за статтями структури тарифу та зміни обсягів фінансування заходів інвестиційних програм.

Фахівці ВП ЮУАЕС констатували, що в розрахунках скоригованих тарифів на поточний рік враховано необхідні кошти для забезпечення надійної та безпечної роботи діючих агрегатів Ташлицької ГАЕС і Олександрівської ГЕС, а також подальшого розвитку Каскаду ГЕС-ГАЕС. Зокрема, передбачається збільшити фінансові витрати на виробничі послуги, допоміжні матеріали, оплату праці, амортизаційні відрахування, соціальний розвиток, капітальні вкладення (інвестиційні програми) тощо.

Ведучи мову про коригування інвестпрограми ТГАЕС, заступник директора  Дирекції з інвестицій та перспективного розвитку ДП «НАЕК «Енергоатом» Олександр Музика зазначив: «Указ Президента України Петра Порошенка «Про заходи з підтримки розвитку ядерної енергетики та підвищення рівня безпеки у сфері використання ядерної енергії» передбачає вжиття заходів для розвитку акумулюючих потужностей з метою ефективного регулювання добового споживання електроенергії в об’єднаній енергетичній системі України. Ташлицька ГАЕС – це саме такі потужності. Втілення переглянутого та затвердженого проекту добудови станції потребує додаткових витрат. Правильність цифр, які ми винесли на обговорення, підтверджено Державною експертизою. Виділення цих коштів дозволить, перш за все, добудувати 3-й гідроагрегат ГАЕС. Це сприятиме виконанню Указу Президента, виробітку додаткової електроенергії. Такий крок дуже важливий не лише для Южно-Українського енергокомплексу, а й для розвитку міста-супутника АЕС та регіону. Тому ми просимо громадськість підтримати запропоновані зміни  та  запрошуємо представників громад долучитися до процесу захисту скоригованих тарифів і інвестпрограм в НКРЕКП».

Слова Олександра Музики знайшли повне розуміння у представників виконавчої влади Южноукраїнська та Олександрівської об’єднаної територіальної громади, які брали участь у відкритому обговоренні. Надані пояснення, представлені детальні прорахунки щодо показників формування тарифів за кожною зі статей витрат і кожним відкоригованим заходом інвестиційних програм ТГАЕС і ОГЕС виявилися ґрунтовними та достатніми. Запитань щодо теми обговорення не виникло. Розрахунки відкоригованих тарифів та інвестиційних програм Ташлицької ГАЕС і Олександрівської ГЕС одностайно були підтримані.

Перебіг публічного заходу відображено в протоколі, який буде передано до Національної комісії, що здійснює державне регулювання в сферах енергетики та комунальних послуг. У документі зазначено, що з метою фінансування необхідних додаткових витрат пропонується встановити середній тариф на відпуск електроенергії ТГАЕС на рівні 861,99 коп. за кіловат-годину, ОГЕС – 272,65 коп. за кіловат-годину.

За згодою учасників, у протоколі зазначено, що відкрите обговорення проведене на засадах гласності, добровільності та свободи висловлювань.

 

 

Читайте також

Фахівці управління інформації та громадських зв’язків філії «ВП ПАЕС» продовжують серію дидактичних заходів для дітей

Управління інформації та громадських зв’язків ВП ПАЕС

5 квітня учні ліцею №4 м Южноукраїнськ корисно та продуктивно провели позаурочний час в інформаційно...