Res --> 1 Офіційний сайт міста Южноукраїнськ | На Южно-Українській АЕС визначили переможців конкурсу наукових доповідей
AA

На Южно-Українській АЕС визначили переможців конкурсу наукових доповідей

На Южно-Українській АЕС 22 та 24 квітня визначено переможців і призерів першого етапу конкурсу наукових доповідей серед молодих працівників енергокомплексу. Представляти ЮУАЕС на галузевому змаганні ДП «НАЕК «Енергоатом» у червні будуть 4 учасники: у виробничому напрямку  - Іван Масінкевич та Олександр Найдьон, у соціально-профспілковому напрямку – Олена Твердохліб та Олексій Гончаренко, які посіли відповідно перші та другі місця в станційному конкурсі.

Всього на розгляд журі було подано 13 наукових робіт молодих атомників з 9 підрозділів ВП ЮУАЕС. На конкурсі наукових доповідей за виробничим напрямком дефектоскопіст служби контролю металу (СКМ) Іван Масінкевич виборов перше місце з-поміж восьми суперників.  Переможець представив переваги лазерного очищення металу перед  проведенням його контролю. Друге місце посів ще один працівник СКМ – інженер-дефектоскопіст Олександр Найдьон. Він запропонував використовувати для виготовлення деталей та запчастин 3Dпринтер. Доповідач продемонстрував зразки, виготовлені на удосконаленому ним принтері. Третє місце журі присудило електромонтеру електричного цеху Олександру Рошуору з доповіддю про використання модульних реакторів малої потужності в енергетиці України.

За словами начальника управління кадрів Вячеслава Губи, який входив до складу комісій за обома напрямками, більшість доповідей мала реферативний характер: «Наша кінцева мета – не робити наукові відкриття. Головне, щоб молодь розвивалась, адаптувалась до публічних виступів, демонструвала аналітичне мислення».

Вячеслав Губа зазначив, що атомна енергетика - досить консервативна галузь, впровадження буть-чого нового пов’язане з ліцензуванням, сертифікацією та отриманням дозволів, тож практичне застосування пропозицій доповідачів за виробничим напрямком вимагає більше часу та зусиль. У розробок за соціально-профспілковим напрямком більше шансів на практичну реалізацію, тому членам конкурсної комісії  було цікавіше та водночас складніше визначати переможця.

Цього року, як і минулого, перемогу за соціально-профспілковим напрямком здобула  інженер з охорони праці оздоровчо-реабілітаційного комплексу «Іскра» Олена Твердохліб. Вона продовжила вивчати механізми компенсації частини витрат молодим спеціалістам ВП ЮУАЕС на оренду житла як спосіб закріплення кадрів на підприємстві.

Не менш актуальною була тема доповіді володаря другої премії - психолога навчально-тренувального центру ВП ЮУАЕС Олексія Гончаренка. Він присвятив її психологічній реабілітації працівників енергокомплексу – учасників АТО з посттравматичними стресовими розладами. Така реабілітація має сприяти покращенню їх соціалізації та підвищенню рівня культури безпеки.

Третє місце присуджено наймолодшій учасниці цьогорічного конкурсу – електрослюсарю електроцеху Надії Волоховій за доповідь про електробуси як сучасний спосіб заощадження ресурсів і збереження довкілля.

Тематика цьогорічних доповідей свідчить, що молоді працівники опікуються вирішенням виробничих проблем на своїх робочих ділянках. Вони відслідковують новітні тенденції у розвитку технологій та пропонують застосувати їх у діяльності енергокомплексу. Переймається молодь майбутнім атомної енергетики - одразу дві доповіді за виробничим напрямком було присвячено перспективам впровадження малих модульних реакторів у нашій країні та на Южно-Українському майданчику. Не менше хвилюють молодь і соціальні аспекти діяльності підприємства, зокрема удосконалення систем мотивації, стимулювання та інформування персоналу.

Щорічний конкурс наукових доповідей серед молодих атомників проходить під егідою Організації молоді профспілкової організації станції за підтримки адміністрації ВП ЮУАЕС. За перше, друге та треті місця конкурсанти отримають грошові премії, а переможцям від організації молоді вручено портативні зарядні пристрої.

 

 

Читайте також

Фахівці управління інформації та громадських зв’язків філії «ВП ПАЕС» продовжують серію дидактичних заходів для дітей

Управління інформації та громадських зв’язків ВП ПАЕС

5 квітня учні ліцею №4 м Южноукраїнськ корисно та продуктивно провели позаурочний час в інформаційно...