Res --> 1 Офіційний сайт міста Южноукраїнськ | На Южно-Українській АЕС проведено протиаварійне тренування
AA

На Южно-Українській АЕС проведено протиаварійне тренування

На Южно-Українській АЕС 2 жовтня відбулось планове загальностанційне протиаварійне тренування. Мета навчань – відпрацювати дії керівного складу ВП ЮУАЕС (штабу РАРП), оперативного персоналу, групи інженерної підтримки, членів аварійних груп і бригад у разі УМОВНОГО повного знеструмлення АЕС і УМОВНОГО пошкодження активної зони одного з енергоблоків.

Протиаварійні тренування на АЕС України проводяться щороку. Таким чином перевіряється рівень готовності відповідних структур до першочергових дій у разі виникнення надзвичайних ситуацій, здатність запроваджувати ефективні заходи, які пом’якшуватимуть наслідки аварії на персонал АЕС, населення та навколишнє середовище.

Цього разу за сценарієм навчань на ЮУАЕС було змодельовано УМОВНУ комунальну аварію: сильний вітер призвів до повного знеструмлення електростанції, сталася відмова усіх дизель-генераторів, а як наслідок - пошкодження активної зони реакторної установки енергоблока №1.

«Усі технологічні відмови були змодельовані на повномаштабному тренажері енергоблока №1. У навчаннях був задіяний персонал резервної зміни АЕС. Жодні операції на діючому обладанні під час навчань не проводились, - підкреслив старший начальник зміни станції Андрій Паляцький. - У сценарії будь-якого навчання окремо прописується: якщо виникає фактична аварійна ситуація або відхилення технологічних параметрів від вимог регламенту на діючому обладнанні енергоблоків, протиаварійне тренування негайно припиняється».

«Персонал АЕС має бути готовим до всього. Підтримання кваліфікації оперативники проходять двічі на рік. Під час тренувань перевіримо, як персонал діє у більш складних умовах. За результатами зробимо висновки – можливо, щось треба буде покращити у навчанні, можливо, потрібні якісь додаткові технічні засоби», - зазначив Андрій Паляцький.

У тренуванні був задіяний персонал резервної зміни АЕС, штаб РАРП, аварійні групи і бригади цехів і підрозділів АЕС, особовий склад і спецтехніка Южноукраїнського Державного пожежно-рятувального загону. УМОВНО забрудену територію охороняли бійці в\ч 3044 Національної гвардії України. Перевіряли у ході навчань і працездатність системи оповіщення - вмикали сирени.

Вперше під час навчань УМОВНИМ постраждалим надавали допомогу медики спільно з волонтерами - рятувальниками Мальтійської служби. Начальник відділу охорони здоров’я АЕС Галина Хмілевська зауважила, що «робота команди була скоординованою, тож результат вийшов успішним».

Підбиваючи підсумки протиаварійного тренування, керівник навчань, заступник головного інженера АЕС з експлуатації першої черги Євген Бодіков зазначив: «Сценарій був складний: треба було локалізувати і ліквідувати запроектну аварію, та персонал, задіяний у тренуванні, з поставленим завданням впорався».

Зауваження та пропозиції будуть враховані під час підготовки до наступного тренуванння, яке має відбутися вже за рік.

Додатково

Станом на 4 жовтня на Южно-Українській АЕС в роботі перебуває другий енергоблок. На першому та третьому блоках атомної електростанції тривають щорічні планові ремонти. Ташлицька ГАЕС працює за диспетчерським графіком Об’єднаної енергетичної системи України. Агрегати Олександрівської ГЕС знаходяться у резерві через низьку витрату води в р. Південний Буг.

Оперативну інформацію про роботу Южно-Української АЕС цілодобово можна отримати за телефоном «гарячої лінії» 0-800-500-107 (дзвінки безкоштовні), або на веб-сайті підприємства

www.sunpp.mk.ua.

 

 

Читайте також

Фахівці управління інформації та громадських зв’язків філії «ВП ПАЕС» продовжують серію дидактичних заходів для дітей

Управління інформації та громадських зв’язків ВП ПАЕС

5 квітня учні ліцею №4 м Южноукраїнськ корисно та продуктивно провели позаурочний час в інформаційно...