Res --> 1 Офіційний сайт міста Южноукраїнськ | На ЮУАЕС зустрілися фахівці з АСУТП НАЕК «Енергоатом»
AA

На ЮУАЕС зустрілися фахівці з АСУТП НАЕК «Енергоатом»

12 і 13 липня на Южно-Українській АЕС проходило засідання Координаційно-експертної ради фахівців з питань автоматизованих систем управління технологічними процесами (АСУТП) при ДП НАЕК «Енергоатом». У ній взяли участь представники Дирекції компанії, діючих атомних станцій України, ВП «Атомремонтсервіс», ВП «Конструкторське бюро «Атомприлад», а також виробники і постачальники обладнання у сфері АСУТП - ПрАТ «Манометр-Харків», ПрАТ «СНВО «Імпульс», ПАТ «НПП «Радій», ПрАТ «НПП «Моноліт Енерго», ПАТ  «Електропівденмонтаж-10» та ін.

На нараді було розглянуто поточний стан і перспективи реалізації графіків Комплексної (зведеної) програми безпеки (КЗПБ) у частині реконструкції АСУТП на енергоблоках вітчизняних атомних станцій, у тому числі за кредитні кошти Європейського банку реконструкції та розвитку і Євратома. Обговорили також проблеми організації, фінансування інженерної підтримки та надання послуг з ремонту і технічного обслуговування обладнання систем постачальниками. Окремим пунктом порядку денного засідання Координаційної ради був огляд нових технологій у царині АСУТП, що пропонують основні партнери Енергоатома, та перспективи їх впровадження на атомних станціях України.

- Це  перше засідання, яке ми проводимо на атомному майданчику, і Южно-Українська АЕС вибрана не випадково, - підкреслив у інтерв'ю відомчим ЗМІ начальник відділу АСУТП і радіаційного контролю ДП НАЕК «Енергоатом» Тарас Ткач. - Тут у рамках продовження терміну експлуатації першого та другого енергоблоків був виконаний значний обсяг робіт з реконструкції, модернізації та підвищення надійності експлуатації обладнання. Перейняти досвід южно-українських фахівців - одна з головних цілей цієї наради, оскільки питання заміни устаткування, що виробило свій ресурс, дуже актуальне на сьогодні. Нині Запорізька АЕС проходить процедуру продовження термінів експлуатації двох блоків, і нам важливо в цьому процесі врахувати напрацювання Южно-Української атомної станції.

Під час зустрічі учасники засідання Координаційно-експертної ради відвідали також перший енергоблок ЮУАЕС і ознайомилися з обладнанням автоматизованих систем управління технологічними процесами після реконструкції та модернізації.

За словами Т.Ткача, наради Координаційно-експертної ради фахівців з питань АСУТП при НАЕК «Енергоатом», що проходять двічі на рік, - це спосіб комунікації між собою представників АЕС України та виробників обладнання. Окрім передачі досвіду та аналізу порушень, вони дають можливість постачальникам надати інформацію щодо нових напрацювань у сфері автоматизованих систем управління технологічними процесами, а атомникам - висловити побажання з удосконалення цього обладнання.

Що стосується поточного стану та перспектив реалізації заходів КЗПБ у частині реконструкції АСУТП на енергоблоках АЕС, то Тарас Ткач характеризує роботу в цьому напрямку як задовільну. Серед головних причин, що перешкоджають виконанню заходів програми, він називає дефіцит коштів, передбачених у тарифі на електроенергію, який покриває лише 70% потреб, і неповну оплату відпущеної продукції ДП «Енергоринок».

Читайте також

Фахівці управління інформації та громадських зв’язків філії «ВП ПАЕС» продовжують серію дидактичних заходів для дітей

Управління інформації та громадських зв’язків ВП ПАЕС

5 квітня учні ліцею №4 м Южноукраїнськ корисно та продуктивно провели позаурочний час в інформаційно...

На ПАЕС привітали нацгвардійців

Управління інформації та громадських зв’язків ВП ПАЕС

26 березня на Південноукраїнській АЕС пройшли урочисті заходи з нагоди Дня Національної гвардії Укра...