Res --> 1 Офіційний сайт міста Южноукраїнськ | На ЮУАЕС запроваджено електронні наряди
AA

На ЮУАЕС запроваджено електронні наряди

На ЮУАЕС запроваджено систему електронних нарядів. Розробили програмний продукт спеціалісти служби інформаційних технологій разом з фахівцями турбінного цеху №1. Цей підрозділ і став пілотним у його застосуванні.

Згідно з нормативною документацією, роботи, що пов’язані з ремонтом та технічним обслуговуванням, виконуються на виробництві за нарядом-допуском. Документ складався на спеціальному паперовому бланку-розпорядженні, де визначалися зміст виконання робіт, місце, їх початок і закінчення, необхідні заходи безпеки, склад виконавців та осіб, відповідальних за безпеку. На формування і узгодження  наряду витрачалось багато часу. Електронна система скоротила його в рази. «Паперовий варіант треба спочатку оформити, видати, потім перенаправити на місце підготовки наряду. По суті, було складно відстежити, де він. Нині в цій програмі всі учасники, задіяні в підготовці наряду, одночасно можуть на своїх робочих місцях відстежувати, на якому він етапі», - зазначив начальник турбінного цеху №1 ЮУАЕС Олександр Кравцов.

Окрім скорочення витрат часу на оформлення та узгодження нарядів, електронна програма зменшує ймовірність помилок під час заповнення бланка, спрощує аналіз виконуваних робіт, знижує кількість невчасно закритих допусків і покращує в цілому контроль за нарядно-допускною системою.

Створити свій програмний продукт на підприємстві вирішили після введення подібного модуля на Рівненській атомній станції. Там місія Всесвітньої асоціації операторів АЕС рекомендувала впровадити це як позитивну практику, що використовується на зарубіжних станціях.

Електронний наряд на ЮУАЕС введено в дослідну експлуатацію в кінці 2018 року. Модуль став частиною програмного забезпечення автоматизованої системи «Управління ремонтною документацією». «На початку 2020 року вийшов наказ про введення програми «Електронний наряд» вже у промислову експлуатацію. В ній будуть задіяні всі підрозділи станції, які так чи інакше причетні до системи. Якщо простою мовою сказати, то ми створили алгоритм. А вже кожен підрозділ може його адаптувати під себе. Тобто, для тепломеханіків у нас будуть одні умови виробництва, а, наприклад, для реакторного цеху - інші»,- пояснив Олександр Кравцов.

Електронна підсистема дає можливості щодо ведення довідника груп і видів особливих умов, заходів безпеки,  перегляду стану і маршрутів переходу нарядів, формування списків відповідальних працівників. Задля подальшого підвищення ефективності та оперативності в планах розробників модуля – впровадження електронного підпису. Атомники кажуть, що цей проєкт допоможе підняти планку в питаннях охорони праці та підвищити  культуру безпеки на виробництві.

Читайте також

Фахівці управління інформації та громадських зв’язків філії «ВП ПАЕС» продовжують серію дидактичних заходів для дітей

Управління інформації та громадських зв’язків ВП ПАЕС

5 квітня учні ліцею №4 м Южноукраїнськ корисно та продуктивно провели позаурочний час в інформаційно...

На ПАЕС привітали нацгвардійців

Управління інформації та громадських зв’язків ВП ПАЕС

26 березня на Південноукраїнській АЕС пройшли урочисті заходи з нагоди Дня Національної гвардії Укра...