Res --> 1 Офіційний сайт міста Южноукраїнськ | На ЮУАЕС випробували обладнання на відповідність технологічним стандартам ENTSO-Е
AA

На ЮУАЕС випробували обладнання на відповідність технологічним стандартам ENTSO-Е

На ЮУАЕС успішно завершилися випробування системи збудження турбогенератора енергоблока №3. Роботи проведено в рамках виконання угоди про умови майбутньої інтеграції ОЕС України з загальноєвропейською енергосистемою (ENTSO-E).

Випробування на ЮУАЕС завершили серію тестувань систем збудження турбогенераторів на енергоблоках АЕС України. Згідно з програмою, яку ДП «НАЕК «Енергоатом» спільно з НЕК «Укренерго» розпочав 17 серпня 2020 року, тестування були проведені на енергоблоках №2 Рівненської АЕС, №1 Запорізької АЕС, 8 жовтня - на енергоблоці №1 ЮУАЕС. 10 жовтня випробування успішно пройшла система збудження турбогенератора третього енергоблока. Задля проведення робіт мільйонник було відімкнено від енергомережі країни.

У випробуваннях взяли участь представники НЕК «Укренерго», підрядних організацій - ДМСС «Інжиніринг» за підтримки USAID Energy Security Project та JT Systems, Консорціуму ENTSO-E, фахівці НАЕК «Енергоатом», ЮУАЕС.

«Для того, щоб провести ці випробування, було витрачено багато часу та зусиль на їх підготовку. Я хочу виказати сьогодні слова вдячності всім учасникам успішного процесу, окремо - своєму підлеглому персоналу, котрий останні 2 місяці жив цією роботою. Завдячую також спеціалістам заводу-виробника систем збудження, які допомогли розширити функціонал програмного забезпечення, аби випробування відбулися», - зауважив начальник дільниці електроцеху ЮУАЕС Володимир Чумак.

У рамках угод між НЕК «Укренерго», Молделектрика та ENTSO-E був розроблений каталог заходів. Він є передумовою для приєднання до загальноєвропейської енергосистеми. Серед важливих робіт визначено дослідження стійкості енергосистеми України. Одним із етапів було виконання верифікації динамічних моделей генеруючого обладнання українських АЕС. Встановлені методи та алгоритми проведення тестувань обумовили необхідність модернізації систем збудження турбогенераторів енергоблоків, їх електричні випробування та перевірку моделей автоматичних регуляторів СЗ. Усі технічні заходи, які було необхідно впровадити НАЕК «Енергоатом» для синхронізації з ENTSO-E, на сьогодні виконані.

«Тестування пройшло успішно, без інцидентів та аварійних ситуацій. Усю отриману інформацію буде передано в НЕК «Укренерго» та ENTSO-E», - підсумував випробування СЗ турбогенератора енергоблока №3 ЮУАЕС технічний директор JT SYSTEMS Жозе Таборда.

Результати тестувань свідчать про спроможність систем збудження турбогенераторів забезпечувати необхідні режими роботи енергоблоків, а значить і надійність енергосистеми. Комплексний звіт про проведені випробування буде сформовано пізніше.

Отримати від ENTSO-E остаточний вердикт щодо технічної можливості синхронного з’єднання енергосистеми України та континентальної Європи очікують у 2021 році. Паралельно в НЕК «Укренерго» працюють над приведенням стандартів оперування системою диспетчеризації до вимог ЄС. У 2022 році запланована ізольована робота (по одному тижню влітку і взимку) енергосистеми України від синхронної зони країн СНД. Після цього в 2023 році має відбутися технічна синхронізація енергосистеми України та Європи.


 

 

Читайте також

Фахівці управління інформації та громадських зв’язків філії «ВП ПАЕС» продовжують серію дидактичних заходів для дітей

Управління інформації та громадських зв’язків ВП ПАЕС

5 квітня учні ліцею №4 м Южноукраїнськ корисно та продуктивно провели позаурочний час в інформаційно...