Res --> 1 Офіційний сайт міста Южноукраїнськ | На ЮУАЕС триває заміна конденсатора енергоблока №3
AA

На ЮУАЕС триває заміна конденсатора енергоблока №3

На енергоблоці №3 ЮУАЕС розпочато виведення з машинної зали демонтованих елементів конденсатора турбіни.  По два крайні модулі вилучено з першого та четвертого корпусів. Наступним кроком стане поперечне переміщення серединних модулів до сформованих порталів та їх доправлення на світловий двір. Роботи стартували з незначним випередженням графіка. Перший модуль з корпусу генератора було виведено 8 липня.

Уже чотири модулі очікують на переміщення за територію АЕС для подальшого розукрупнення та вивезення. З  машинної зали елементи конденсатора пересувають cпеціально облаштованими рейками, далі транспортують краном. Його надала підрядна організація ТОВ «Альянс», яка виконує заміну конденсатора на енергоблоці №3. «Кран сучасний, високої вантажопідйомності і довжиною стріли 63 метри. Він має здатність самостійно визначати масу вантажу та налаштовувати противаги. За його допомогою транспортування відбувається безпечно і з високою точністю», - зазначає заступник начальника турбінного цеху №2 з ремонту Євген Чорнозубенко. 

До того, як задіяти кран, модулі необхідно вивести за межі машинної зали. Це важка і відповідальна  робота. Розміри конструкції вражають: довжина 12 м, ширина 2,5 м, висота 6 метрів, вага 70 тон. Портали для транспортування обмежені трубопроводами та іншим турбінним обладнанням. Кожна операція в буквальному сенсі вивірена до сантиметра. Заміна конденсатора вперше виконується на турбогенераторі підвального типу зі швидкохідною турбіною. На ЮУАЕС ця робота особлива ще й тим, що для демонтажу окремих модулів необхідно звільнити транспортні шляхи від унікального обладнання - лінзових компенсаторів. Для них уже виготовлені спеціальні підтримувальні конструкції, які дозволять, не змінюючи положення компенсаторів, обережно їх від’єднати та перемістити. Наразі проводиться розкріплення обладнання. Після його вилучення розпочнеться виведення модулів з другого та третього корпусів конденсатора.

Тим часом на монтажному майданчику триває процес укрупнення модулів майбутнього оновленого конденсатора. Усі зварювальні шви проходять ретельний контроль на якість. З 16 парних модулів перевірку пройшли  вже 7. 

«Безпосередньо в роботах на конденсаторі зараз задіяно 135 фахівців. Це монтажники, зварювальники, різчики, геодезисти, кранівники, - розповідає провідний інженер-технолог служби модернізацій і реконструкцій ЮУАЕС Сергій Пустовєтов. - Та насправді над цим проектом працює набагато більше людей. Документацію на реконструкцію розробила проектна організація  «ЮТЕМ-ІНЖИНІРИНГ». На ЮУАЕС підготовкою робіт займались управління виробничо-технічної комплектації, служба модернізації та реконструкції, відділ підготовки та проведення ремонтів, конструкторсько-технологічний відділ. У роботах активну участь бере персонал енергоремонтного підрозділу, координують дії працівники турбінного цеху, шеф-нагляд виконують представники фірми-виробника обладнання  ВАТ «Турбоатом».

Усі учасники процесу вболівають, щоб робота була виконана якісно і вчасно. Заміна конденсатора дозволить підвищити ефективність роботи енергоблока №3 ЮУАЕС і стане одним з кроків до продовження строку його експлуатації.

 

 

Читайте також

Фахівці управління інформації та громадських зв’язків філії «ВП ПАЕС» продовжують серію дидактичних заходів для дітей

Управління інформації та громадських зв’язків ВП ПАЕС

5 квітня учні ліцею №4 м Южноукраїнськ корисно та продуктивно провели позаурочний час в інформаційно...