Res --> 1 Офіційний сайт міста Южноукраїнськ | На ЮУАЕС пройшли тактичні навчання антитерористичної спрямованості
AA

На ЮУАЕС пройшли тактичні навчання антитерористичної спрямованості

На Южно-Українській АЕС 22-23 травня пройшли планові тактичні навчання антитерористичної спрямованості. Перевіряли ефективність діючого об’єктового плану взаємодії у разі вчинення диверсій, а також антитерористичну захищеність об’єктів, де знаходяться радіоактивні матеріали. У навчаннях були задіяні представники ЮУАЕС, СБУ, Національної гвардії, Національної поліції, Держслужби з надзвичайних ситуацій, Міністерства енергетики та вугільної промисловості, НАЕК «Енергоатом», Державної інспекції ядерного регулювання України.

Антитерористичні навчання на ЮУАЕС збіглись у часі ще з двома важливими заходами - навчальними курсами, які для представників СБУ та ліцензіатів з 20 по 24 травня на базі Южно-Українського енергокомплексу проводив навчальний центр з фізичного захисту, обліку та контролю ядерних матеріалів ім. Дж. Кузьмича Інституту ядерних досліджень НАН України, а також з робочою зустріччю керівників загонів воєнізованої охорони відокремлених підрозділів НАЕК «Енергоатом». Учасники цих двох заходів були запрошені на навчання у якості спостерігачів. Крім того, за знешкодженням умовних диверсантів спостерігали закордонні колеги - експерти з фізичної безпеки корпорації ARES (США), які брали участь в організації та проведенні навчального курсу для фахівців антитерористичного центру СБУ за темою «Фізична безпека перевезень ядерних та інших радіоактивних матеріалів».

План-сценарій навчань передбачав низку ситуацій: спробу проникнення на територію АЕС за фальшивою перепусткою; пронесення вибухонебезпечних речовин; умовне пошкодження обладнання, що забезпечує стабільне функціонування електростанції; умовне захоплення спецпотягу з відпрацьованим паливом. Відповідні служби впорались з усіма викликами. По завершенні навчань було проаналізовано кожну з фаз проведеної операції.

Представники штабу антитерористичного центру СБУ на підсумковій нараді зазначили, щосистема фізичного захисту Южно-Української АЕС зробила великий крок вперед у технічному плані. Вони також позитивно оцінили широке представництво залучених до навчань відомств.

Заступник генерального директора ВП ЮУАЕС з фізичного захисту та режиму Іван Жебет вважає такі заходи дуже важливими: «За допомогою тактичних навчань співробітники служби фізичного захисту АЕС, охоронних структур та інших суб’єктів, що забезпечують охорону і оборону енергокомплексу, отримують можливість перевірити сили, засоби, готовність персоналу та взаємодію на випадок диверсійних та терористичних актів».

 

 

Читайте також

Фахівці управління інформації та громадських зв’язків філії «ВП ПАЕС» продовжують серію дидактичних заходів для дітей

Управління інформації та громадських зв’язків ВП ПАЕС

5 квітня учні ліцею №4 м Южноукраїнськ корисно та продуктивно провели позаурочний час в інформаційно...