Res --> 1 Офіційний сайт міста Южноукраїнськ | На ЮУАЕС продовжують працювати над вдосконаленням системи поводження з радіоактивними відходами
AA

На ЮУАЕС продовжують працювати над вдосконаленням системи поводження з радіоактивними відходами

На Южно-Українській АЕС з 9 по 11 липня працювали експерти німецького консорціуму «PLEJADES» та ДСП «Екоцентр». Продовжено роботу над проектом «Визначення форм відходів, що забезпечують безпечну переробку, зберігання та захоронення радіоактивних відходів (РАВ), які зберігаються на українських ядерно-енергетичних підприємствах». Проект реалізується в рамках Програми взаємодії з Європейською комісією «Інструмент співпраці з ядерної безпеки».

Експерти німецького консорціуму «PLEJADES» уже не вперше на ЮУАЕС. Проект технічної допомоги Євросоюзу, метою якого є вдосконалення системи поводження з радіоактивними відходами, що накопичуються на  АЕС України, стартував восени минулого року.

Відповідно до вітчизняного законодавства, радіоактивні відходи, що утворюють атомні електростанції, тимчасово зберігаються у виробника до передавання на захоронення. Для  зберігання відходів служать спеціальні об’єкти (сховища), які забезпечують їх ізоляцію від навколишнього середовища, фізичний захист і радіаційний моніторинг, а також можливість подальшого вилучення, переробки, перевезення та захоронення.

Згідно з  правилами забезпечення радіаційної безпеки, рідкі радіоактивні відходи не можуть передаватися на довготривале зберігання та захоронення без додаткової переробки.  В Україні технологію переробки цього виду відходів до стану, придатного для захоронення, поки не вибрано.

«У попередній візит на ЮУАЕС експерти знайомились з поводженням із відходами на нашому підприємстві. Визначились з існуючими потоками РАВ і окреслили проблемні: кубовий залишок, соляний сплав та іонообмінні смоли. Проблемні вони в якому плані? В Україні поки не визначено порядок  подальшого поводження з цими потоками РАВ», - повідомив начальник цеху переробки радіоактивних відходів ЮУАЕС Андрій Красніков.

Нинішній стан поводження з радіоактивними відходами на українських ядерно-енергетичних підприємствах характеризується створенням сучасної інфраструктури та пошуком оптимальних шляхів зменшення їх обсягів. Якраз у цьому питанні Україні допомагає Єврокомісія, за кошти якої фінансується проект. Експерти консорціуму «PLEJADES» мають зробити аналіз можливостей іммобілізації потоків відходів, що сформувалися, виробити технічні пропозиції щодо їх переробки, а також вказати шляхи мінімізації дозових навантажень на персонал.

«Працюючи над проектом, ми виконали аналіз проблемних потоків РАВ на всіх АЕС України. Зараз ми приїхали на ЮУАЕС, щоб розпочати відбір проб проблемних потоків. Наступним періодом буде отримання даних та їх аналіз. Южно-Українська АЕС надала можливість здійснити відбір проб найкращим чином, тому ми вирішили зробити пілотне випробування саме тут», - розповів експерт консорціуму «PLEJADES» Штефан Тірфельдт.

Підсумком проекту, який розрахований на три роки, стане вироблення методології переробки рідких радіоактивних відходів, яку можна буде застосовувати на всіх українських АЕС.

Читайте також

Фахівці управління інформації та громадських зв’язків філії «ВП ПАЕС» продовжують серію дидактичних заходів для дітей

Управління інформації та громадських зв’язків ВП ПАЕС

5 квітня учні ліцею №4 м Южноукраїнськ корисно та продуктивно провели позаурочний час в інформаційно...

На ПАЕС привітали нацгвардійців

Управління інформації та громадських зв’язків ВП ПАЕС

26 березня на Південноукраїнській АЕС пройшли урочисті заходи з нагоди Дня Національної гвардії Укра...