Res --> 1 Офіційний сайт міста Южноукраїнськ | На ЮУАЕС прийняли в експлуатацію систему пасивного захисту автотрансформатора 2АТ
AA

На ЮУАЕС прийняли в експлуатацію систему пасивного захисту автотрансформатора 2АТ

25 лютого ВП «Южно-Українська АЕС» відвідав шеф-інженер компанії  «SERGI» Джіллес Фредерік Бемба. За його безпосередньої участі прийнято в експлуатацію   систему пасивного захисту на автотрансформаторі  2АТ.

Це вже другий автотрансформатор на ЮУАЕС, оснащений пасивною системою попередження вибухів і пожеж. Її виробник – французька компанія «SERGI». Вперше систему пасивного захисту встановили на трансформаторі 1АТ, який замінили після події, що сталась у січні 2015 року. Тоді спрацювали усі передбачені проєктом системи захисту. Трансформатор автоматично відключився від мережі, але внаслідок короткого замикання зайнялось і палало масло. Обладнання було пошкоджено. Ситуацію розслідували, зробили висновки, розробили заходи з запобігання повторень подібного. Під час відновлювального ремонту на заводі «ZTR» трансформатор обладнали системою попередження вибухів і пожеж.

 У 2019 році під час перевірки ЮУАЕС місією ВАО було відзначено дві позитивні практики з напрямку протипожежний захист. Одна з них - оснащення трансформаторів ВП ЮУАЕС системою попередження вибухів і пожеж - була рекомендована до розповсюдження. Захід внесли до Комплексної (зведеної) програми підвищення безпеки енергоблоків України.

У 2020 році системою пасивного захисту обладнали автотрансформатор 2АТ. За умовами контракту, введення її в експлуатацію можливе лише після того, як представник компанії оцінить якість монтажу і особисто впевниться у дотриманні всіх вимог.

Джіллес Фредерік Бемба, шеф-інженер проєкту від компанії «SERGI»: «Я курую цей проєкт від етапу проєктування і до введення в експлуатацію. Завдання нинішнього візиту – пуско-наладка системи і остаточне введення її в роботу. Наразі з фахівцями електроцеху я перевірив вторинні ланцюги, все працює. Є ще деякі моменти, які я маю проінспектувати, але вже бачу, що робота виконана якісно. Тож після завершення огляду і тестування гарантуватиму надійну роботу обладнання».

Андрій Соколов, старший майстер дільниці з ремонту і обслуговування протипожежної автоматики електричного цеху ЮУАЕС: «Компанія-виробник дає 100% гарантії на свою продукцію. За умовами контрактуякщо в процесі експлуатації трапиться пожежа і система не спрацює, гарантована компенсація повної вартості трансформатора. Якщо ж система спрацює, трансформатор залишиться неушкодженим».

Обидва трансформатори, 1АТ і 2АТ пов’язують між собою відкриті розподільчі пристрої класом напруги 150 і 330 кіловольт. В автоматичному режимі вони забезпечують перерозподіл потужності і слугують для надійної подачі електроенергії споживачам.

ВП ЮУАЕС планує продовжувати роботи з оснащення маслонаповнених трансформаторів пасивними системами попередження вибухів і пожеж. Для цього розроблене  концептуальне технічне рішення. Найближча перспектива – блочний трансформатор енергоблока №3.

 

Читайте також

Фахівці управління інформації та громадських зв’язків філії «ВП ПАЕС» продовжують серію дидактичних заходів для дітей

Управління інформації та громадських зв’язків ВП ПАЕС

5 квітня учні ліцею №4 м Южноукраїнськ корисно та продуктивно провели позаурочний час в інформаційно...