Res --> 1 Офіційний сайт міста Южноукраїнськ | На ЮУАЕС підбили підсумки реалізації проекту з впровадження системи примусового скидання тиску з гермооболонки для енергоблоків №1 і №2
AA

На ЮУАЕС підбили підсумки реалізації проекту з впровадження системи примусового скидання тиску з гермооболонки для енергоблоків №1 і №2

На Южно-Українській АЕС підбили підсумки реалізації проекту з впровадження системи примусового скидання тиску з гермооболонки для енергоблоків №1 і №2. Роботи входили в перелік постфукусімських заходів Комплексної (зведеної) програми підвищення безпеки АЕС (КзПБ). У нараді взяли участь представники компанії «Westinghouse Electric Germany GmbH», обладнання якої було поставлене на южно-українські блоки в рамках виконання зазначених робіт, а також фахівці ЮУАЕС, задіяні в його проектуванні, супроводі монтажу та введенні в експлуатацію. Під час зустрічі учасники обговорили позитивні та складні моменти реалізації проекту на ЮУАЕС, а також плани на майбутнє.

Заступник головного інженера ВП ЮУАЕС з модернізації та реконструкції Андрій Біндюков, підбиваючи підсумки роботи з реалізації проекту, зазначив: «Система примусового скидання тиску з гермооболонки, встановлена на наших перших двох енергоблоках, належить до постфукусімських заходів. Це дозволило нам значно підвищити показники безпеки атомної станції».

Процес впровадження системи складався з двох етапів: перший - облаштування системи нефільтрованого скидання, другий - установка обладнання фільтрованого скидання. Система примусового фільтрованого скидання парогазової суміші з гермооболонки призначена для запобігання пошкодженню залізобетонних конструкцій контайнменту в разі розвитку важкої аварії. Головний елемент системи - унікальний аерозольно-йодний фільтр, що забезпечує затримку 99,9% аерозолів і 99% газоподібного йоду. Використання високоефективної фільтрації зводить до мінімуму викид радіоактивності в атмосферу.

Встановлена система належить до так званого сухого типу, що не вимагає застосування будь-яких хімічних реагентів. У її основі лежить принцип механічного утримання часток. Система цілком пасивна, не залежить від будь-яких джерел живлення, не потребує теплоносія або технологічного середовища та не вимагає обслуговування. Вона складається з 22 збірних блоків-фрагментів, змонтованих у єдине ціле всередині гермооболонки реактора.

Під час триденного візиту на южно-український майданчик представники Westinghouse спільно з українськими компаніями «Вестрон», «АМІСО» та фахівцями ВП ЮУАЕС також взяли участь у технічній нараді, темою якої став ще один захід КзПБ - впровадження системи аварійного та післяаварійного моніторингу параметрів реакторної установки (ПАМС) на третьому енергоблоці ЮУАЕС. Тут сьогодні активно ведеться підготовка до надпроектної експлуатації. Компанія «Westinghouse» перемогла в тендері на постачання обладнання для зазначеної системи. У процесі обговорення проекту учасники наради погодили порядок і терміни оформлення технічної документації, а також технічного завдання на ПАМС.

 

Читайте також

Фахівці управління інформації та громадських зв’язків філії «ВП ПАЕС» продовжують серію дидактичних заходів для дітей

Управління інформації та громадських зв’язків ВП ПАЕС

5 квітня учні ліцею №4 м Южноукраїнськ корисно та продуктивно провели позаурочний час в інформаційно...