Res --> 1 Офіційний сайт міста Южноукраїнськ | На енергоблоці №1 ЮУАЕС ведуться роботи з заміни конденсатора турбіни
AA

На енергоблоці №1 ЮУАЕС ведуться роботи з заміни конденсатора турбіни

На енергоблоці №1 Южно-Української АЕС під час планово-попереджувального ремонту (ППР) ведуться роботи з заміни конденсатора турбіни. Стартували вони 21 липня і будуть виконані за 70 діб. Це завершальний етап, у процесі якого необхідно замінити два останні корпуси. Перші чотири корпуси були замінені під час ремонтної кампанії 2017 року. Це дозволило підвищити ефективність роботи першого «мільйонника» на 40-50 МВт.

«На сьогодні змонтовано 10 модулів з 18-ти, ведеться зварювання модулів між собою, - коментує хід реалізації заходів з заміни конденсатора турбіни заступник начальника з ремонту турбінного цеху №1 Юрій Свінаренко. - Роботи йдуть за графіком і навіть з невеликим випередженням термінів».

Особливість заміни конденсатора турбоагрегату полягає у великому обсязі фізичних робіт. Демонтуються старі модулі вагою близько 590 т, на їх місце встановлюються нові. Конденсатор містить два ряди, до складу кожного входить три корпуси (24 модулі). Вага стандартного модуля - 25-30 т, а загальна вага однієї сторони - близько 1000 т. Відповідно, в процесі заміни застосовується індивідуальна система строповки. «Демонтажні роботи вважаю однією з трудомістких частин роботи, - ділиться Юрій Свінаренко, - тому що доводиться вирізати по одному модулю. Усі вони сполучені між собою по вертикалі, горизонталі та проміжними камерами, тому для її виконання необхідні фахівці високої кваліфікації та застосування якісного інструмента».

Не менш відповідальною роботою Ю.Свінаренко вважає й монтаж нового обладнання. Попри те, що воно заздалегідь укрупнене (по два модулі), встановлення його на штатне місце та зварювання з'єднань вимагають точного вивірення та доведення зазорів до мінімальних значень.

На Южно-Українській АЕС, де конденсатори турбін працюють у значно важчих умовах в порівнянні з іншими вітчизняними станціями, необхідність їх заміни назріла давно. Об'єктивною причиною ситуації, що склалася, є підвищений солевміст Ташлицького ставка-охолоджувача. Нове обладнання, виготовлене Харківським заводом «Турбоатом», кардинально відрізняється матеріалом трубного апарата - замість мідно-нікелевого сплаву використано нержавіючу сталь, термін експлуатації якої 40 років. Заміна матеріалу трубної частини конденсатора не лише покращує корозійну стійкість теплообмінного апарата, а й запобігає винесенню міді в теплоносій другого контуру, підвищуючи надійність роботи парогенераторів.

Робота з заміни конденсатора турбін для южно-українських фахівців не нова. Під час попереднього планово-попереджувального ремонту на другому енергоблоці ЮУАЕС було завершено повну заміну конденсатора, яка реалізовувалася в два етапи, - в періоди ремонтів, починаючи з 2015-го по 2017 рік. У грудні 2017-го, завдяки комплексу робіт, головною з яких була заміна конденсаторів турбін енергоблоків №1 і №2, а також підвищенню теплової потужності енергоблока №1, коефіцієнт використання встановленої потужності (КІУМ) енергоблоків Южно-Української АЕС склав 100,26% (при плановому завданні 98,7%).

 

 

Читайте також

Фахівці управління інформації та громадських зв’язків філії «ВП ПАЕС» продовжують серію дидактичних заходів для дітей

Управління інформації та громадських зв’язків ВП ПАЕС

5 квітня учні ліцею №4 м Южноукраїнськ корисно та продуктивно провели позаурочний час в інформаційно...