Res --> 1 Офіційний сайт міста Южноукраїнськ | МОЗ спільно з Мінцифрою та НСЗУ планують запустити цифровий сертифікат про одужання
AA

МОЗ спільно з Мінцифрою та НСЗУ планують запустити цифровий сертифікат про одужання

Зараз функціонал знаходиться в бета-тестуванні, у рамках якого було видано більше 50 тис. сертифікатів. Про офіційний запуск цього цифрового документа буде повідомлено на офіційному порталі МОЗ. Розповідаємо, яким чином та за яких умов можна буде згенерувати сертифікат.

Це документ в електронній формі, що підтверджує одужання особи від коронавірусної хвороби. Його зможуть сформувати громадяни самостійно в мобільному застосунку Дія. Сертифікат містить QR-код. Лікарі наразі НЕ можуть формувати сертифікати про одужання, лише громадяни самостійно за допомогою сервісу Дія.

Важливо, щоб лікар після підтвердження у пацієнта діагнозу COVID-19 вніс дані до електронної системи охорони здоров’я (ЕСОЗ), лише в такому випадку потім згенерується сертифікат про одужання.

Згенерувати сертифікат про одужання через мобільний застосунок Дія можна не раніше, ніж на 15-тий день після підтвердження лікарем діагнозу і внесення даних в ЕСОЗ.

Лікар має внести в центральну базу даних електронної системи охорони здоров'я медичний запис про медичний огляд, який містить інформацію про встановлений діагноз 2019-nCoV гостра респіраторна хвороба.

Сертифікат про одужання буде формуватись лише для тих, у кого лікар встановив діагноз COVID-19 не більше ніж 105 днів тому назад від моменту запуску функціоналу нового сертифіката та надалі. Якщо ви хворіли раніше ніж у серпні 2021 року (минуло вже більше 105 днів) сертифікат про одужання не буде формуватися, оскільки він вже не був би чинним.

Термін дії нового сертифікату складатиме 90 днів від дати, коли він стає доступний для генерації, тобто на 15-тий день після встановлення пацієнту діагнозу COVID-19 в електронній системі охорони здоров'я. Отримати такий документ можна буде не більше двох разів на рік за наявності підтвердженого і внесеного лікарем діагнозу COVID-19 в ЕСОЗ.

Цей документ можна використовувати: усередині країни – відповідно до умов, визначених постановою Уряду про встановлення карантину; для подорожей за кордон – з урахуванням вимог, які встановлює кожна країна світу (обмеження, які встановлює кожна з країн можна знайти на сайтах МЗС цільової та транзитної країн. Також Україна зможе валідувати (перевіряти чинність) іноземних COVID-сертифікатів про одужання громадян, які отримали документ стандарту EU DCC за кордоном.

Разом із тим МОЗ нагадує, що усі, хто перехворів на коронавірусну хворобу, найчастіше вже на 28-й день від першого дня появи симптомів або лабораторного підтвердження діагнозу COVID-19 методом ПЛР/визначення антигену вірусу SARS-CoV-2 можуть безпечно вакцинуватись.

Дані Центрів з контролю та профілактики захворювань США свідчать про те, що невакциновані від коронавірусу люди мають в 11 разів більший ризик померти від штаму “Дельта”, ніж вакциновані. Ризик захворіти у невакцинованих у 6 разів вищий у порівнянні з тими, хто отримав повну вакцинацію.


Для пацієнтів

Коронавірусна хвороба і звернення до лікаря

Ви хворіли COVID-19 і звертались із цим до лікаря. В електронній системі охорони здоров'я (ЕСОЗ) є запис і про ваше захворювання, і одужання. Саме це дозволить вам отримати через Дію COVID-сертифікат на підставі одужання.

1. У Вас з'явилися симптоми COVID-19.

Маєте звернутися до лікаря та провести ПЛР-тестування у верифікованій лабораторії з переліку або зробити антиген-тест. Результати тестування є позитивними.

Лікар на підставі позитивних результатів тестування має створити медичний запис про Ваше захворювання, зазначивши діагноз "COVID-19" (U07.1 — 2019-nCoV гостра респіраторна хвороба).

2. Дотримуючись рекомендацій лікаря, Ви одужали (отримали негативний тест на COVID-19, лікар визначив це клінічними ознаками або почуваєтесь уже цілком добре). Мінімальний час одужання – 14 днів, якщо хвороба проходить у легкій формі, не варто протягом цього часу відвідувати громадські місця, краще одужувати вдома. На весь період хвороби лікар сформує Вам медичний висновок про тимчасову непрацездатність, на підставі якого Ви отримаєте електронний лікарняний, якщо є офіційно працевлаштованими.

Якщо раніше Ви вже були вакциновані від COVID-19, сподіваємось, у випадку захворювання, Ви хворіли легше і відновитесь швидше. І якщо при цьому Ви маєте COVID-сертифікат на підставі вакцинації, Ви можете скористатись ним для відвідування роботи, громадських місць та поїздок тощо. Ще один сертифікат Вам не потрібний.

Якщо Ви ще не були вакциновані та потребуєте Довідку про протипокази форми № 028-1/о на період від одужання до моменту вакцинації – зверніться по неї до лікаря, який встановив одужання від коронавірусної хвороби або до вашого сімейного лікаря. Ця довідка не дає права проїзду та перебування в громадських місцях зонах епідемічної небезпеки. Для цього Вам необхідно буде зробити ПЛР-тест.

Коли настав 15-тий день від дати встановлення діагнозу, отримайте COVID-сертифікат на підставі одужання через мобільний застосунок Дія (AndroidiOSHuawei). Слідуйте інструкціям з реєстрації. Потім знайдіть серед послуг COVID-сертифікат. Підпишіть запит на отримання Дією від ЕСОЗ медичних даних. Так Ви отримаєте COVID-сертифікат — він з'явиться в інтерфейсі. Це безкоштовно і працює цілодобово.

Ваш COVID-сертифікат на підставі одужання дійсний 105 днів, починаючи від дати встановлення діагнозу. Будь ласка, коли мине час дії медичних протипоказів, отримайте (або завершіть розпочатий) повний цикл вакцинації. Найчастіше вакцинуватись можливо з 28-го дня від дати встановлення діагнозу.

Протипоказів до вакцинації небагато. Нагадаємо, що єдиним абсолютним постійним протипоказом до щеплення конкретною вакциною є анафілактична реакція на першу дозу цієї вакцини. У цьому випадку пацієнтові буде рекомендовано щепитися від COVID-19 іншою вакциною за умови її наявності. Якщо у пацієнта є алергія на один із компонентів вакцини від COVID-19, йому також слід щепитися іншою вакциною.

 

Читайте також

 Шановні Почесні донори!

Управління охорони здоров'я Южноукраїнської міської ради

14 червня відзначається Всесвітній день Донора крові. Бюджетом Южноукраїнської міської територіал...

Звіт про виконання міської комплексної програми "Охорона здоров’я в Южноукраїнській міській територіальній громаді" на 2021 – 2025 роки, затвердженої рішенням Южноукраїнської міської ради від 22.04.2021 № 324 за 2023 рік

Управління охорони здоров'я Южноукраїнської міської ради

Бюджетом Южноукраїнської міської територіальної громади з 01.01.2023 по 31.12.2023 (далі – зві...

Звіт про виконання міської комплексної програми "Охорона здоров’я в Южноукраїнській міській територіальній громаді" на 2021 – 2025 роки

Управління охорони здоров'я Южноукраїнської міської ради

Звіт про виконання міської комплексної програми "Охорона здоров’я в Южноукраїнській мі...

Спалах гепатиту А на Вінниччині визначено як надзвичайну ситуацію на рівні області, протиепідемічні заходи посилюють

Управління охорони здоров'я Южноукраїнської міської ради

Спалах гепатиту А на Вінниччині визначено як надзвичайну ситуацію на рівні області, протиепідемічні...