Res --> 1 Офіційний сайт міста Южноукраїнськ | Молоді працівники ЮУАЕС успішно адаптувались на перших робочих місцях
AA

Молоді працівники ЮУАЕС успішно адаптувались на перших робочих місцях

Виробничу адаптацію успішно пройшли молоді працівники, що працевлаштувалися на ЮУАЕС у 2018 році. Спеціалісти виказали вдоволення ставленням до себе у трудових колективах, хочуть і надалі розвиватися в своїх професіях.

Восьмеро з чотирнадцяти спеціалістів прийшли на ЮУАЕС минулого року після навчання за тристоронніми договорами цільової підготовки «ЗВО – Студент – ЮУАЕС», ще шестеро – за вільним наймом. Один фахівець зараз проходить строкову військову службу в Збройних силах України. Серед новоприбулих - оператор реакторного відділення, електрослюсар та електромонтери, токар, інженер-програміст, геодезисти, переробник радіоактивних відходів, моторист тощо.

Станіслав Баташан має диплом Одеського національного політехнічного університету з відзнакою, рік тому влаштувався інженером з розрахунків та режимів у відділ ядерної безпеки. Каже, що братися за такий серйозний напрямок роботи було трохи лячно, навіть не до кінця усвідомлював, з якими завданнями доведеться стикатися. Алепрофесія подобається, тому має намір далі в ній вдосконалюватись. «Колектив мене прийняв добре, в усі аспекти роботи посвятили, дали базу, а далі я вже сам вчуся і занурююсь у робочий процес. Професія мені цікава, це те, на що я вчився, те, що вивчав 5,5 років в університеті, я йшов до цього», - зазначає Станіслав Баташан.

Наставник молодого фахівця,провідний інженер – керівник групи з розрахунків та режимів ядерно-фізичної лабораторії ВЯБ ЮУАЕС Юрій Сінчук у свою чергу роз’яснює: «Станіслав - контролюючий фізик. Це фахівець, який забезпечує ядерну безпеку в процесі перевантаження палива, у процесі переходу енергоблока на мінімально контрольований рівень потужності, при перехідних режимах потужності реакторної установки. Станіслав показав себе грамотним спеціалістом, він успішно виконував усі свої обов'язки і окремі доручення керівництва, як під наглядом, так і самостійно».

Початок трудової діяльності пов’язаний з певними труднощами. Молодий працівник ще не має потрібних умінь і практичних навичок, він не знайомий з корпоративною культурою та тонкощами соціально-трудових відносин. На жаль, й до сьогодні в нашому суспільстві ще не серйозно сприймаються заходи з пристосування фахівців до робочого середовища. Натомість, завдяки системі управління адаптацією, вдається вирішувати низку важливих завдань, зокрема, зменшення плинності кадрів, зниження тривожності й невпевненності у працівників, розвитку задоволеності роботою, більш швидке досягення виробничих показників.

На Южно-Українській атомній електростанції діє комплексний підхід до роботи з молодими кадрами. Підприємство готує для себе майбутніх працівників у навчальних закладах, працевлаштовує їх, займається адаптацією, допомагає реалізувати особистий потенціал. У перший рік роботи для них організовується наставництво.

Адаптаційний період у молодих фахівців може тривати до трьох років. Як правило, за цей термін спеціаліст встигає зрозуміти, чи подобається йому обраний напрямок роботи, чи хоче він продовжувати за ним працювати. Входження у виробництво проводиться за індивідуальним планом та програмою, в яких враховано потребу структурних підрозділів, думку керівників і молодих фахівців.

Для більш швидкої адаптації молоді в трудовому колективі та пристосування її до професії на ЮУАЕС передбачено такі заходи, як зустрічі з генеральним директором і головою профспілкового комітету, профільними спеціалістами, участь у науково-практичних конференціях, симпозіумах, конкурсах наукових доповідей, професійної майстерності. Організовується також спортивне дозвілля.

Новоприбулі спеціалісти поки що дійсно задоволені ставленням до себе та умовами на виробництві, прагнуть і далі розвиватися в своїх професіях. Єдиним, але дуже важливим питанням, яке, на жаль, сьогодні не взмозі вирішувати підприємство, залишається надання житла. Декотрих фахівців саме це зупиняє працевлаштовуватись на АЕС.

Читайте також

Фахівці управління інформації та громадських зв’язків філії «ВП ПАЕС» продовжують серію дидактичних заходів для дітей

Управління інформації та громадських зв’язків ВП ПАЕС

5 квітня учні ліцею №4 м Южноукраїнськ корисно та продуктивно провели позаурочний час в інформаційно...