Res --> 1 Офіційний сайт міста Южноукраїнськ | Меморандум заради взаємовигідного партнерства
AA

Меморандум заради взаємовигідного партнерства

Меморандум про співпрацю між Національною атомною енергогенеруючою компанією “Енергоатом” та містами-супутниками АЕС був підписаний 20 липня у Києві. У конференц-залі ДП “НАЕК “Енергоатом” на зустрічі були присутні керівники чотирьох атомних електростанцій: т. в. о. гендиректора Запорізької АЕС Дмитро Вербицький, т. в. о. гендиректора Южно-Української АЕС Ігор Полович, генеральні директори Рівненської АЕС Павло Павлишин і Хмельницької Андрій Козюра. Міста-супутники АЕС представляли їхні міські голови: Валерій Онуфрієнко (Южноукраїнськ), Дмитро Орлов (Енергодар), Олександр Мензул (Вараш), Олександр Супрунюк (Нетішин). Головував на зустрічі тимчасовий виконувач обов’язків президента “Енергоатома” Петро Котін.

Очільники міст під час своїх виступів висловили єдину думку: йде занепад міст-супутників АЕС, центральні органи влади обмежують їхнє фінансування, вилучаючи з бюджетів багатомільйонні кошти, жителі 30-километрової зони втратили пільги на оплату за електроенергію. Майже у всіх проблеми з утриманням медичних закладів, а також великі борги перед атомними станціями.

Валерій Онуфрієнко у своїй промові наголосив на тому, що рівень життя у містах-супутниках АЕС впливає на престиж професії атомника. “Стан міст погіршується: руйнуються будинки, медицина, дороги. Молодь їде звідси з причин безперспективності. Нам разом під силу це змінити. Співробітництво між містами та АЕС має бути взаємовигідним, адже проблеми позначаються, перш за все, на працівниках АЕС, їхніх сім’ях та взагалі на жителях міста. Ми відвідуємо різні територіальні громади, переймаємо досвід, але, на мою думку, повинно бути навпаки: супутники АЕС мають стати взірцем того, як потрібно жити, працювати, відпочивати”.

Під теле- та фотокамерами мери міст та Петро Котін підписали меморандум, чим домовились про низку напрямів співробітництва, а саме:

- підвищення рівня життя населення міст-супутників АЕС;

- спільне обговорення пріоритетів та програм соціально-економічного розвитку міст-супутників АЕС;

- спільне представлення та обстоювання інтересів на загальнодержавному рівні;

- вибудовування відносин між містом і АЕС за принципом партнерства

та інше.

У рамках підписаного меморандуму буде створено Координаційну раду, до складу якої увійдуть представники Енергоатома, атомних станцій та органів місцевого самоврядування міст-супутників АЕС.

 

 

Читайте також