Res --> 1 Офіційний сайт міста Южноукраїнськ | Майбутнім абітурієнтам презентували умови вступу до вишів, які готують спеціалістів для атомної галузі
AA

Майбутнім абітурієнтам презентували умови вступу до вишів, які готують спеціалістів для атомної галузі

У рамках профорієнтаційної роботи спеціалісти кадрової служби Южно-Української АЕС організували низку зустрічей учнівської молоді та їх батьків з представниками закладів вищої освіти України, які здійснюють підготовку кадрів для атомної галузі.

 П’ять закладів вищої освіти, представники яких приїхали на профорієнтаційний захід, презентували умови вступу до вишу і ознайомили з можливостями отримання повної вищої освіти разом із сучасною професійною кваліфікацією. Це представники Одеського національного політехнічного університету, Вінницького національного технічного університету, Національного технічного університету «Харківський політехнічний інститут», Національного технічного університету України «Київський політехнічний інститут імені І. Сікорського» і Державного вищого навчального закладу «Українського державного хіміко-технологічного університету» (м. Дніпро).

З цими закладами вищої освіти Южно-Українська АЕС укладає тристоронні договори на підготовку молодих фахівців з наступним працевлаштуванням. Саме на перевагах тристороннього договору акцентував увагу у своїй вступній промові заступник генерального директора з кадрів і соціального розвитку ЮУАЕС Вячеслав Губа: «Звичайно, одним з найбільш заохочувальних факторів є стипендія від Енергоатома для найкращих студентів. Те, що проходження виробничої практики на одному з атомних підприємств Компанії ближчим часом буде офіційно оплачуватись, теж є чималим стимулом. Наразі в Компанії під це розробляються відповідні документи.  Є ще така перевага, як узгодження дипломних проєктів, тобто, йдеться про розробку тем, які сам студент опрацьовує і застосовує  безпосередньо на підприємстві. І, безумовно, найголовніша перевага – гарантоване працевлаштування після закінчення вишу в основні підрозділи атомної станції».  

Зустрічі фахівців профільних вишів із молоддю були розділені на три етапи – з учнями Южноукраїнського професійного ліцею, зі старшокласниками і учнями загальноосвітніх шкіл Южноукраїнська, а також навчальних закладів зони спостереження АЕС, і з батьками старшокласників та випускників. Чимало майбутніх абітурієнтів з Арбузинського, Вознесенського, Братського районів приїхало на зустріч. Кажуть, що вирішили пов’язати своє життя з атомною енергетикою. «Захоплююсь фізикою, математикою, отже, приїхав, бо  хочу обрати для себе виш, де зможу отримати професію до душі. У майбутньому планую працювати на Южно-Українській атомній станції. Улюблена моя приказка - «де народився – там і пригодився», - каже випускник Олександрівської загальноосвітньої школи Вознесенського району Олег Вдовець.   

Формат нинішньої зустрічі дещо відрізнявся від тих, які проходили у попередні роки. Після загальних презентацій, усі охочі, а це майбутні абітурієнти та їх батьки,  могли поспілкуватися окремо з представниками вишів, поставити їм запитання, тобто  отримати максимум інформації з перших вуст.

Усі презентації були цікавими і змістовними. Представники Вінницького національного  технічного університету презентували таку спеціалізацію, як «електричні станції та системи». Слід зазначити, що за тристоронніми договорами наразі у цьому виші навчається 13 студентів, п’ятеро з них – з Южно-Української АЕС.

Доцент кафедри електричних станцій та систем Вінницького національного  технічного університету Владислав Лесько наголосив, що навчання студентів здійснюється на найсучаснішому обладнанні, яким забезпечують іноземні компанії. Завдяки партнерству із провідними енергетичними компаніями, у числі яких і Енергоатом, університет забезпечує проходження студентами практики на вітчизняних АЕС. Викладач Владислав Лесько бачить у цьому неабиякий сенс як для виша, так і для роботодавця: «Ми завжди тримаємо тісний зв’язок зі спеціалістами тих підрозділів атомних станцій, в яких наші студенти проходять практику. Ми маємо бачити реальні результати практики і робити для себе висновки, щоб потім скорегувати навчання саме з урахуванням виробничих потреб. Іншими словами, ми підлаштовуємося під вимоги працедавця».  

Не так давно з атомними підприємствами у плані цільової підготовки кадрів розпочав співробітництво єдиний в нашій країні спеціалізований університет з напрямку хімії та хімічної технології Український державний хіміко-технологічний університет, який розташований у Дніпрі. Сьогодні тут є студенти, які навчаються за тристоронніми договорами і планують після закінчення вишу працювати в атомній енергетиці. Загалом ВП ЮУАЕС в рамках тристоронніх договорів співпрацює з 7 закладами вищої освіти України.

 

 

Читайте також

Фахівці управління інформації та громадських зв’язків філії «ВП ПАЕС» продовжують серію дидактичних заходів для дітей

Управління інформації та громадських зв’язків ВП ПАЕС

5 квітня учні ліцею №4 м Южноукраїнськ корисно та продуктивно провели позаурочний час в інформаційно...