Res --> 1 Офіційний сайт міста Южноукраїнськ | Легальна зайнятість - спільна відповідальність
AA

Легальна зайнятість - спільна відповідальність

Нелегальна зайнятість користується на сьогоднішній день величезним попитом завдяки безпосередньо самим працівникам. Оскільки дуже часто в умовах дефіциту вільних для працевлаштування вакансій, громадяни від «безвиході» погоджуються на будь-які умови праці, запропоновані роботодавцем. Але від цього можуть страждати обидві сторони трудових відносин.

Роботодавець не застрахований від несумлінних працівників. І тому відсутність належно оформлених трудових відносин з найманими працівниками може призвести до позбавлення права вимагати у працівника виконання роботи належним чином або дотримання працівником правил внутрішнього трудового розпорядку та режиму роботи.

А наймані працівники, в свою чергу, втрачають можливість користування державними гарантіями, зокрема: субсидією, державною соціальною допомогою малозабезпеченим сім’ям, втрачають трудовий стаж, право на допомогу по безробіттю і пенсійне забезпечення. Отримуючи таким чином заробітну плату неофіційно, «в конвертах», працівники позбавляють себе можливості користуватись щорічними відпустками, а у випадку виробничої травми або захворювання – оплати лікарняних листів, страхових виплат і т д.

Тому, погоджуючись на «тіньову» зайнятість, працівники повинні розуміти, що вони самостійно сприяють виникненню ризиків, пов’язаних із захистом своїх трудових прав та соціальним захистом у разі скрутних життєвих обставин.

До 31.01.2020 року головне управління Пенсійного фонд України в Миколаївській області проводить інформаційну кампанію щодо детінізації зайнятості у сферах торгівлі товарами та послугами, тимчасового розміщення та організації харчування. Спеціалісти Фонду під час проведення превентивних заходів вкотре наголошують, що від офіційно нарахованої заробітної плати та відповідно від сплачених внесків залежить набуття страхового стажу. Страховий стаж - це період, протягом якого особа підлягає загальнообов'язковому державному пенсійному страхуванню та за який щомісяця сплачені страхові внески в сумі не меншій, ніж мінімальний страховий внесок. Тобто страховий стаж формується виключно пропорційно сплаченим страховим внескам. Отже головною і основною перевагою легальної зайнятості є набуття страхового стажу, який сьогодні забезпечує соціальні виплати, а у майбутньому вплине на забезпечену старість.

Також звертаємо Вашу увагу, що з 01.02.2020 року, після проведення інформаційно-роз’яснювальної роботи, управління Держпраці в Миколаївській області розпочне інспекційну кампанію, за результатами якої, порушників вже буде притягнуто до відповідальності, штраф за одного неоформленого працівника – 30 мінімальних заробітних плат – 141 690 грн.

Роботодавці!!! Не порушуйте законодавство про працю, оформіть найманих працівників легально!!!

 

Читайте також

З травня 2024 року більшості українців, які отримують житлову субсидію, на неопалювальний сезон її буде призначено автоматично

Головне управління Пенсійного фонду України в Миколаївській області

Житлова субсидія призначається до дати закінчення опалювального сезону та розраховується з урахуванн...

Про призначення надбавки до пенсії на утримання непрацездатних членів сім'ї відповідно Закону України “Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб”

Головне управління Пенсійного фонду України в Миколаївській області

Відповідно до пункту “а” статті 16 та пункту “а” статті 24 Закону України&nb...

Кабінет страхувальника: нові можливості в роботі з електронними лікарняними

Головне управління Пенсійного фонду України в Миколаївській області

Наразі сформований листок непрацездатності надсилають страхувальникам через кабінет страхувальника н...

Чи може особа з інвалідністю з дитинства одночасно отримувати і пенсію по втраті годувальника і соціальну допомогу?

Головне управління Пенсійного фонду України в Миколаївській області

Відповідно до статті 1 Закону України «Про державну соціальну допомогу інвалідам з дитинства т...

Надання страхових виплат потерпілим внаслідок нещасного випадку на виробництві або професійного захворювання та особам, які мають право на страхові виплати в разі смерті потерпілого

Головне управління Пенсійного фонду України в Миколаївській області

Законом України “Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування” № 11...

Відповідаємо на чисельні звернення щодо переведення з пенсії за вислугу років на пенсію за віком

Головне управління Пенсійного фонду України в Миколаївській області

Ключовим нормативно-правовим актом, який регламентує загальні положення та особливості призначення п...

Про перерахунок розміру житлової субсидії в межах установленого строку її призначення

Головне управління Пенсійного фонду України в Миколаївській області

Відповідно до пункту 92 Положення про порядок призначення житлових субсидій, затвердженого постаново...