Res --> 1 Офіційний сайт міста Южноукраїнськ | Кримінальна відповідальність за несплату аліментів
AA

Кримінальна відповідальність за несплату аліментів

Одним з найголовніших та найважливіших обов’язків батьків, що випливають не тільки з усталених моральних принципів нашого суспільства, а й чинного законодавства, є моральне виховання та матеріальне утримання дитини. Якщо батько вперто не бажає виплачувати кошти колишній дружині (матері, яка самостійно виховує дитину) на утримання дитини — мати може звернутись з заявою про притягнення його до кримінальної відповідальності за ознаками ст. 164 Кримінального кодексу України, а саме за злісне ухилення від сплати встановлених рішенням суду коштів на утримання дітей (аліментів). Покарання за такий злочин передбачено Кримінальним кодексом України, а саме: громадські роботи на строк від вісімдесяти до ста двадцяти годин або арешт на строк до трьох місяців, або обмеження волі на строк до двох років.

Якщо боржник не бажає виплачувати кошти стягувачу на утримання дитини — стягувач може звернутись з заявою про притягнення його до кримінальної відповідальності за ознаками ст. 164 Кримінального кодексу України, а саме за злісне ухилення від сплати встановлених рішенням суду коштів на утримання дітей (аліментів). Слід зазначити, що під злісним ухиленням від сплати коштів на утримання дітей (аліментів) або на утримання непрацездатних батьків слід розуміти будь-які діяння боржника, спрямовані на невиконання рішення суду (приховування доходів, зміну місця проживання чи місця роботи без повідомлення державного виконавця, приватного виконавця тощо), які призвели до виникнення заборгованості із сплати таких коштів у розмірі, що сукупно складають суму виплат за три місяці відповідних платежів.

Порядок притягнення до кримінальної відповідальності осіб, що вчинили кримінальне правопорушення передбачено Кримінально процесуальним Кодексом України. Відповідно до ст. 477 цього Кодексу, порушення кримінальної справи за ч.1 ст. 164 за злісне ухилення від сплати встановлених рішенням суду коштів на утримання дітей (аліментів) відноситься до кримінального провадження приватного обвинувачення, яке в даному випадку може бути розпочате слідчим, прокурором лише на підставі заяви особи, яка виховує та утримує дитину . Згідно ст. 478 цього ж Кодексу, вищезазначена особа має право подати до слідчого, прокурора, іншої службової особи органу, уповноваженого на початок досудового розслідування, заяву про вчинення кримінального правопорушення протягом строку давності притягнення до кримінальної відповідальності за вчинення певного кримінального правопорушення. Враховуючи вищезазначене, про отримання копій необхідних документів для подачі відповідної заяви про притягнення до кримінальної відповідальності, Вам потрібно звертатися до державного виконавця відділу державної виконавчої служби за місцем проживання боржника. Заява особи, яка виховує та утримує дитину, та що є потерпілою в даному випадку, як правило, є єдиним законним приводом для початку кримінального провадження у формі приватного обвинувачення. 
Слід зазначити, що притягнення боржника до кримінальної відповідальності це один із заходів, що стимулює боржника до сплати аліментів.

Враховуючи вищезазначене, державні виконавці Южноукраїнського міського відділу державної виконавчої служби Головного територіального управління юстиції у Миколаївській області  нагадують боржникам, що несплата аліментів призведе до накопичування боргів та надасть стягувачам право притягнути злісних неплатників до кримінальної відповідальності. 

Читайте також

Щодо обмеження комерційного ввезення собак з України до Канади

Арбузинське міжрайонне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Миколаївській області

Арбузинське міжрайонне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Миколаївській області...

Сторони виконавчого провадження

Южноукраїнський міський відділ ДВС ГТУЮ у Миколаївській обл.

Основними учасниками виконавчого провадження є сторони. Поняття сторін виконавчого провадження ви...

Аліменти на дитину у 2017 року

Южноукраїнський міський відділ ДВС ГТУЮ у Миколаївській обл.

Згідно прийнятого 17 травня 2017 року Закону України «Про внесення змін до деяких за...

Строки виконавчого провадження

Южноукраїнський міський відділ ДВС ГТУЮ у Миколаївській обл.

Статтею 11 Закону України «Про виконавче провадження», визначено, що строки у виконавчом...

Порядок стягнення аліментів

Южноукраїнський міський відділ ДВС ГТУЮ у Миколаївській обл.

Більшість людей вважає, що стягнення аліментів на дитину відбувається тільки за рішенням суду і лише...