Res --> 1 Офіційний сайт міста Южноукраїнськ | Контроль за призначеними субсидіями та всіма видами державних соціальних допомог
AA

Контроль за призначеними субсидіями та всіма видами державних соціальних допомог

Звертаючись до департаменту соціальних питань та охорони здоров’я Южноукраїнської міської ради (надалі департамент) за призначення державних соціальних допомог та житлових субсидій громадяни несуть відповідальність за подані відомості про доходи та майно, що вплинули або могли вплинути на право призначення державних допомог та житлової субсидії і їх розмір.

Під час перевірки наданих громадянами відомостей про доходи та майновий стан трапляються випадки надання недостовірних або неповних даних, у результаті чого нараховані та виплачені  державні кошти підлягають  поверненню до державного бюджету. Випадки трапляються різні. Звертаючись за житловою субсидією громадяни забувають декларувати відомості про куплю будь-кого із складу домогосподарства або членів сім’ї особи із складу домогосподарства протягом 12 місяців перед зверненням земельної ділянки, квартири (будинку), транспортного засобу, будівельних матеріалів та іншого, або оплату будь-яких послуг на суму, що перевищує 50 тис. грн. Також забувають зазначати відомості про транспортні засоби, з дати випуску яких минуло менше ніж 5 років.

Отримуючи житлову субсидію громадяни також забувають, або не вважають за потрібне повідомляти департамент про всі зміни які у них відбулись, наприклад: зміну складу сім’ї, померлих осіб, продаж або куплю  майна, та інше, що нажаль у багатьох випадках також призводить до повернення надміру виплачених коштів до державного бюджету, а у деяких випадках недоплати належних громадянам сум. У разі неповернення коштів, на наступний період субсидія не призначається.

Звертаючись за державними допомогами також трапляються випадки коли громадяни не зазначають всі свої та членів сім’ї відомості про майновий стан та доходи. Наприклад: наявність у володінні більше одного транспортного засобу (навіть якщо він проданий за довіреністю і не переоформлений на себе новим власником), є друга квартира (будинок) за умови, що загальна площа житла перевищує 21 кв. метрів на одного члена сім’ї та додатково 10.5 кв. метрів на сім’ю, здійснили купівлю протягом 12 місяців перед зверненням земельної ділянки, квартири(будинку), транспортного засобу  та інших товарів довгострокового вжитку в сумі, яка на час звернення перевищує 10-кратну величину прожиткового мінімуму на сім’ю. Також забувають або навмисно не зазначають відомості про свої доходи та членів сім’ї, такі як: заробітна плата, аліменти, доходи від цивільно-правової угоди, оренди земельної ділянки та нерухомого майна, пенсії, стипендії. У результаті вищезазначеного отримані державні кошти в частковому або повному обсязі повертаються громадянами назад державі.

Тому, шановні громадяни, звертаючись за призначенням будь-якого виду  державних соціальних  допомог та житлових субсидій, не забувайте вказувати  відомості про свій та членів Вашої сім’ї  майновий стан і доходи та вчасно повідомляйте про всі свої зміни, з метою уникнення прикрих випадків повернення до державного бюджету отриманих від держави коштів.

У разі, коли громадянин добровільно не повернув надміру перераховану (виплачену) суму, питання про її стягнення визначається у судовому порядку. При цьому, у разі рішення суду на користь департаменту, судові витрати, окрім основної заборгованості будуть сплачені громадянином.

Читайте також

До уваги ветеранів війни, членів  їх сімей та членів сімей загиблих (померлих) Захисників та Захисниць України!

Управління соціального захисту населення Южноукраїнської міської ради

Управління соціального захисту населення Южноукраїнської міської ради повідомляє. 20 березня 2024...

Виїзна нарада

Управління соціального захисту населення Южноукраїнської міської ради

11.04.2024 відбулась виїзна нарада під головуванням заступника міського голови з питань діяльності в...

Про укладання колективних договорів у Южноукраїнській міській територіальній громаді станом на 01.04.2024

Управління соціального захисту населення Южноукраїнської міської ради

На 83 підприємствах, установах та організаціях Южноукраїнської міської територіальної громади укладе...

Роз’яснюємо щодо виплати матеріальної допомоги військовослужбовцям, звільненим з військової строкової служби

Управління соціального захисту населення Южноукраїнської міської ради

Відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 8 квітня 2015 року № 185 «Про затвердже...