Res --> 1 Офіційний сайт міста Южноукраїнськ | Колективний договір - запорука соціального захисту працівника
AA

Колективний договір - запорука соціального захисту працівника

Останні зміни в законодавстві про оплату праці змусили багатьох роботодавців задуматись про укладання колективного договору. Тому, колективний договір повинен бути на усіх підприємствах без винятку, навіть якщо там працює одна людина. На користь цього говорить ст.1 Закону України «Про колективні договори і угоди» та ч.7 ст.65 Господарського кодексу України.

Багато роботодавців ставляться до цього документу досить несерйозно та укладають його з такою мотивацією: аби було, про те це є досить важливим документом як для роботодавця так і для рядового працівника.

Колективний договір вигідний для роботодавця, тому що, по-перше, у договорі можна зобов’язати працівників виконувати всі вимоги з охорони праці, підтримання дисципліни, установити умови, коли виплачується премія. Він поширюється на всіх працівників. Це передбачено ст.9 Закону «Про колективні договори і угоди» і підкріплено ст.18 Кодексу законів про працю. Але слід пам’ятати, що з текстом колективного договору потрібно ознайомити кожного новоприйнятого працівника.

По-друге, колективний договір – це ваша страховка від претензій контролерів, які перевіряють дотримання законодавства про працю та про охорону праці та від працівників ДФС, які перевіряють правомірність нарахування виплат. Крім того в договорі можна закріпити міжпосадові співвідношення в оплаті праці, соціально-побутові пільги (дитяче оздоровлення або придбання для дітей працівників новорічних подарунків).

По-третє, у разі виникнення трудових спорів належно укладений колективний договір може стати для вас головним аргументом в таких суперечках, звісно якщо те що в ньому написано не суперечить законодавству.

Порядок ведення переговорів з питань розробки, укладення або внесення змін до колективного договору, угоди визначається сторонами й оформляється відповідним протоколом. Для ведення переговорів і підготовки проектів колективного договору, угоди утворюється робоча комісія з представників сторін. Склад цієї комісії визначається сторонами.

Згідно зі статтею 15 Закону України “Про колективні договори та угоди”, контроль за виконанням колективного договору, угоди проводиться безпосередньо сторонами, що їх уклали, чи уповноваженими ними представниками.

Крім того, згідно зі статтею 19 Закону України “Про колективні договори і угоди”, особи, які представляють власника або уповноважений ним орган чи профспілки або інші уповноважені трудовим колективом органи й винні в ненаданні інформації, необхідної для ведення колективних переговорів і здійснення контролю за виконанням колективних договорів, угод, несуть дисциплінарну відповідальність або підлягають штрафу до п’яти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Підписаний сторонами колективний договір підлягає повідомній реєстрації відповідно до Положення про порядок повідомної реєстрації галузевих (міжгалузевих) і територіальних угод, колективних договорів, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України № 115 від 13.02.2013. Повідомна реєстрація колективних договорів проводиться з метою забезпечення можливості для врахування їх умов під час розгляду трудових спорів, що можуть виникнути за результатами застосування норм колективних договорів уповноваженими на те органами, і засвідчує автентичність примірників і копії, поданих на реєстрацію.

Повідомна реєстрація колективних договорів, змін та доповнень до діючих довгострокових колективних договорів здійснюється в департаменті соціальних питань та охорони здоров’я Южноукраїнської міської ради за адресою: бульвар Цвіточний, 4 кабінет 25. Телефон для довідок 5-55-27.

 

Читайте також

"Дитина не одна"- тимчасова допомога на дітей, щодо яких встановлено факт відсутності батьківського піклування

Управління соціального захисту населення Южноукраїнської міської ради

Постановою Кабінету Міністрів України від 22 березня 2024 р. № 331 «Деякі питання провадження...

Кіберзалежність

Управління соціального захисту населення Южноукраїнської міської ради

На початку свого розвитку комп’ютерні технології здебільшого застосовувалися для роботи, але з...

До уваги ветеранів війни, членів  їх сімей та членів сімей загиблих (померлих) Захисників та Захисниць України!

Управління соціального захисту населення Южноукраїнської міської ради

Управління соціального захисту населення Южноукраїнської міської ради повідомляє. 20 березня 2024...