Res --> 1 Офіційний сайт міста Южноукраїнськ | Колектив Южно-Українського енергокомплексу підбиває підсумки 2018 року
AA

Колектив Южно-Українського енергокомплексу підбиває підсумки 2018 року

Традиційно напередодні Дня енергетика колектив Южно-Українського енергокомплексу підбиває підсумки року. Серед основних знаменних подій насиченого та непростого для підприємства 2018-го можна виділити декілька.

ГОЛОВНІ ПОДІЇ

 

У липні на третьому енергоблоці Южно-Української АЕС завершився важливий і значущий для України етап робіт з впровадження альтернативного палива виробництва компанії «Westinghouse» на українських АЕС: у його активну зону було завантажено 163 паливні збірки модифікованої конструкції (ТВЗ-WR). Таким чином, третій южно-український блок став першим і на цей момент залишається єдиним в Україні з активною зоною, завантаженою виключно тепловиділяючими збірками цієї компанії.

«Повний перехід активної зони третього енергоблока на паливо альтернативного постачальника знаменує завершення важливого етапу багаторічного процесу диверсифікації поставок ядерного палива на українські АЕС. 2020 року южно-українські атомники планують повністю завантажити паливом Westinghouse активну зону вже блока №2», - зазначає генеральний директор ВП ЮУАЕС Володимир Лісніченко.

У листопаді 2018 року на Южно-Українську АЕС у складі перевантажувальної партії палива ТВЗ-WR надійшла тисячна за рахунком паливна збірка для реакторів типу ВВЕР-1000 виробництва компанії Westinghouse.

На першому та другому енергоблоках Южно-Української АЕС повністю завершено роботи з заміни конденсаторів турбін. Це дозволило підвищити надійність обладнання блоків. Проект з розробки нового покоління конденсаторів для турбоустановок АЕС висунуто на здобуття державної премії в галузі науки і техніки за 2018 рік. Серед претендентів на отримання премії є й фахівці ЮУАЕС.

У березні на виїзній робочій нараді НАЕК «Енергоатом» з капітального будівництва, яка пройшла на майданчику Южно-Української АЕС, обговорено дорожню карту спорудження заміщаючих потужностей вітчизняних енергоблоків. Йшла мова про можливість будівництва четвертого блока ЮУАЕС.

На енергоблоці №1 ЮУАЕС 2018 року в повному обсязі завершено реалізацію постфукусімських заходів, що входять до КзПБ (Комплексна (зведена) програма підвищення безпеки АЕС). З 2011-го (рік введення Національного плану дій за результатами стрес-тестів після аварії на АЕС Фукусіма) тут виконано 16 постфукусімських заходів. Два завершальних - «Впровадження системи примусового скидання тиску з гермооболонки реакторного відділення» та «Приладове забезпечення у разі та після запроектних аварій» - реалізовані нинішнього року.

Триває виконання постфукусімських заходів на другому та третьому енергоблоках Южно-Української АЕС. 2018 року було впроваджено систему примусового скидання тиску з гермооболонки блока №2. Роботи спрямовано на посилення безпеки АЕС. Система призначена для запобігання ушкодженню залізобетонних конструкцій контайнмента в разі розвитку важкої аварії.

У вересні ЮУАЕС завершила перший етап реалізації проекту «Реконструкція системи технічного водопостачання. Робота блоків 1..3 на Ташлицькому водосховищі та бризкальних басейнах Южно-Української АЕС». Зокрема, закінчено роботи на одній з трьох його складових - струменеспрямовуючій споруді в акваторії Ташлицької водойми-охолоджувача. Споруда дозволила розділити зону скидання та зону забору води, яка використовується для охолодження технологічного обладнання другого контуру АЕС. Нині коло води проходить значно більшу відстань, перш ніж потрапляє на водозабір. Це дозволяє знизити температуру потоку та, зрештою, генерувати додаткову електроенергію.

5 грудня Уряд затвердив відкоригований проект реконструкції системи технічного водопостачання Южно-Української АЕС. Загальна кошторисна вартість робіт складає 3448898,548 тис. грн, тривалість реконструкції - 24 місяці. Проект дозволить досягти оптимальних умов роботи трьох енергоблоків ЮУАЕС, що забезпечить додатковий виробіток близько 700 млн кВт-год. електроенергії на рік.

2018 року Комісія Держатомрегулювання (ДІЯРУ) під час комплексної інспекційної перевірки з дотримання вимог ядерної та радіаційної безпеки, а також захищеності Южно-Української АЕС дійшла висновку, що експлуатація енергоблоків атомної станції здійснюється з дотриманням вимог норм і правил ядерної та радіаційної безпеки. Експлуатаційна документація в цілому відповідає вимогам нормативно-правових актів у сфері використання ядерної енергії. Разом з тим в акті визначено окремі зауваження. З метою їх усунення атомна станція реалізує компенсуючі заходи.

На Південно-українській АЕС пройшли дві місії підтримки Всесвітньої асоціації організацій, що експлуатують атомні електростанції (ВАО АЕС). Першу було присвячено вдосконаленню процесів, пов'язаних з впровадженням і застосуванням спеціалізованих тренажерів з людського чиннику, другу - впровадженню проактивної (направленої на упередження) культури ядерної безпеки. Такі місії сприяють підвищенню безпеки та надійності експлуатації атомних електростанцій всього світу.

У листопаді Южно-Українська АЕС успішно пройшла Партнерську перевірку ВАО АЕС. У результаті провідні міжнародні експерти визначили сильні сторони в роботі підприємства, які надалі можуть бути представлені світовій атомній спільноті для вивчення та застосування на інших майданчиках, а також області діяльності атомної станції, де слід докласти зусиль для приведення їх у відповідність з кращою світовою практикою.

У червні видано монографію «Комплексний геоекологічний моніторинг зони впливу Ташлицької ГАЕС і Олександрівського водосховища». У ній викладено узагальнені дані наукових спостережень за 1998-2016 роки. Це вже друга монографія з висновками вчених щодо будівництва та експлуатації Ташлицької ГАЕС. Моніторинг виконано низкою наукових, дослідницьких і проектних установ та організацій.

2018 року Южно-Український енергокомплекс розпочав підготовку до роботи в рамках затвердженого Закону України «Про оцінку впливу на довкілля». У новій Оцінці впливу на довкілля підвищення рівня Олександрівського водосховища до проектної позначки 20,7 м буде враховано рекомендації громадської екологічної експертизи, виконаної Громадською радою при Міністерстві екології та природних ресурсів України.

Колектив Южно-Українського енергокомплексу готується до фінального етапу монтажу гідроагрегату №3 Ташлицької ГАЕС. Готовність будівельної частини третьої машини гідроакумулюючої електростанції складає 95%, водоводу - 90%. Триває складний і відповідальний процес придбання необхідного оснащення. Виготовлення деякого обладнання потребує півтора року і більше, а також серйозних фінансових витрат. За сприятливих умов третій агрегат Ташлицької ГАЕС може стати до лав діючих уже 2020 року.

Уточнений скорегований проект завершення будівництва ТГАЕС на сьогодні погоджено низкою профільних міністерств. Робота триває.

СОЦІАЛЬНА ВІДПОВІДАЛЬНІСТЬ

У квітні колектив ЮУАЕС був удостоєний Диплома лауреата регіонального конкурсу «Благодійна Миколаївщина - 2017» у номінації «Благодійність у соціальній сфері». Як підрозділ юридичної особи публічного права, відповідно до Закону України «Про благодійну діяльність і благодійні організації», ВП ЮУАЕС не може надавати спонсорську та благодійну допомогу. Проте це не означає, що добрі справи не можуть здійснювати працівники підприємства. Зокрема, серед напрямків добродійності колективу та профспілки підприємства - допомога закладам для дітей, які опинилися в складних  життєвих обставинах.

Упродовж року, що минає, колектив енергокомплексу продовжував надавати допомогу літнім людям, беручи участь у акції «Ветеран», передавав військовим відремонтовану техніку, а також брав активну участь у культурному житті міста-супутника ЮУАЕС. Зокрема, адміністрація та профспілковий комітет підприємства виступили співорганізаторами III Міжнародного фестивалю-конкурсу вокального мистецтва «Місто дитинства». Його учасниками стали близько 260 юних талантів з 8 країн світу. Головний приз - Гран-прі та сертифікат на 10 тисяч гривень - дістався білоруській співачці Катерині Сичевській.

 

 

 

 

 

Читайте також

Фахівці управління інформації та громадських зв’язків філії «ВП ПАЕС» продовжують серію дидактичних заходів для дітей

Управління інформації та громадських зв’язків ВП ПАЕС

5 квітня учні ліцею №4 м Южноукраїнськ корисно та продуктивно провели позаурочний час в інформаційно...