Res --> Офіційний сайт міста Южноукраїнськ | Колдоговірна кампанія 2024 року
AA

Колдоговірна кампанія 2024 року

У 2023 році повідомна реєстрація колективних договорів, змін та доповнень до них проходила з урахуванням особливостей застосування Законів України «Про організацію трудових відносин в умовах военного стану» та «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо оптимізації трудових відносин». Згідно з вказаними законами на період воєнного стану дія окремих положень колективного договору могла призупинятися за ініціативою роботодавця.

На 83 підприємствах Южноукраїнської міської територіальної громади укладені колективні договори, ними охоплено 10824 працюючих.

Протягом 2023 року управлінням соціального захисту населення Южноукраїнської міської ради проведено повідомну реєстрацію 24-х колективних договорів та змін і доповнень до них, з них: 9 підприємств внесли доповнення до довгострокових колективних договорів, 6 - продовжили термін дії на 1 рік, 9 - уклали нові колективні договори.

Учасникам соціального діалогу було видано 45 рекомендацій щодо приведення деяких положень колективних договорів у відповідність до норм чинного законодавства.

У 2024 році в трудових колективах стартувала нова колдоговірна кампанія.

При підписанні колдоговорів важливим є врахування умов застосування законодавства про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану щодо оплати праці, особливостей встановлення та обліку часу роботи, відпочинку, надання відпусток, розірвання трудового договору з ініціативи працівника та роботодавця тощо.

У межах своєї діяльності професійні спілки повинні максимально забезпечувати громадський контроль за мінімальними трудовими гарантіями, передбаченими цим Законом.

Водночас законодавство України передбачає самостійність у питаннях визначення додаткових пільг і компенсацій за роботу з особливими та шкідливими умовами праці, а також інших соціальних гарантій.

Так, наприклад, при наявності фінансування документом можуть бути встановлені додаткові гарантії соціального захисту ветеранів праці, малозабезпечених та інших вразливих категорій осіб, забезпечення працівників харчуванням, оплатою медичного обслуговування, транспортним перевезенням до місця роботи та додому тощо.

Відповідно до статті 20 Закону України «Про охорону праці», в колективному договорі сторони передбачають положення, що забезпечують працівників соціальними гарантіями в сфері охорони праці на рівні, не нижчому за передбачений законодавством, а також комплексні заходи з охорони праці та можливості їхнього фінансування.

Управління соціального захисту населення Южноукраїнської міської ради нагадує, що повідомна реєстрація колективних договорів, змін і доповнень до них проводиться в Управлінні управлінням соціального захисту населення Южноукраїнської міської ради за адресою: бульвар Квітковий 4, кабінет № 15

Сторонам договору для проведення повідомної реєстрації необхідно подати один примірник документа разом із супровідним листом, складеним на фірмовому бланку, в одному з таких варіантів:

-паперовий документ з прошитими та пронумерованими сторінками;
-оригінал електронного документа з кваліфікованими цифровими підписами;
-електронна копія оригіналу паперового документа (фотокопія), завірена кваліфікованим електронним підписом.

Тексти колдоговорів, змін і доповнень до них разом з листом реєструючого органу публікуються на офіційному сайті Южноукраїнської міської ради, на сторінці Управління соціального захисту населення (розділ «Реєстр колективних договорів»), за винятком інформації, доступ до якої обмежується законодавчо або відповідним рішенням сторін.

Додаткові роз’яснення про порядок проведення повідомної реєстрації можна отримати за телефоном: 5-55-17, 5-55-27.

 

Читайте також

До уваги ветеранів війни, членів їх сімей та членів сімей загиблих (померлих) Захисників та Захисниць України!

Управління соціального захисту населення Южноукраїнської міської ради

20 березня 2024 року командою Мінветеранів спільно з Товариством Червоного Хреста України запрова...

Засідання круглого столу по підведенню підсумків проведення заходів до Всесвітнього Дня охорони праці

Управління соціального захисту населення Южноукраїнської міської ради

Щороку 28 квітня в Україні відзначається Всесвітній день охорони праці. Відповідно до рекомендацій М...

МОЗ нагадує: евакуація постраждалих українців та онкохворих дітей на лікування за кордон — безоплатна

Управління соціального захисту населення Южноукраїнської міської ради

Вже понад рік Міністерство охорони здоров’я разом із партнерами організовують евакуаційні рейс...

"Дитина не одна"- тимчасова допомога на дітей, щодо яких встановлено факт відсутності батьківського піклування

Управління соціального захисту населення Южноукраїнської міської ради

Постановою Кабінету Міністрів України від 22 березня 2024 р. № 331 «Деякі питання провадження...

Кіберзалежність

Управління соціального захисту населення Южноукраїнської міської ради

На початку свого розвитку комп’ютерні технології здебільшого застосовувалися для роботи, але з...