Res --> Офіційний сайт міста Южноукраїнськ | Хто такий бенефіціар і чи є для нього місце у декларації?
AA

Хто такий бенефіціар і чи є для нього місце у декларації?

Хто такий бенефіціар і чи є для нього місце у декларації? НАЗК допоможе розібратись з цим питанням і заповнити разом з вами розділ 9 декларації «Юридичні особи, трасти або інші подібні правові утворення, кінцевим бенефіціарним власником (контролером) яких є суб’єкт декларування або члени його сім’ї”».

Відповіді на ці та інші питання можна знайти в Базі знань НАЗК: https://wiki.nazk.gov.ua/

Найчастіше публічні службовці забувають задекларувати інформацію про юридичні особи, кінцевим бенефіціарним власником, яких є вони або члени їхніх сімей, через непрямий вплив, тобто через інше підприємство.

Наприклад, ви володієте підприємством “А” на 100%, яке, у свою чергу, є засновником на 60% підприємства “Б”. У розділі 9 декларації треба вказати відомості про обидва ці підприємства, оскільки розмір ваших часток у їх загальному статутному капіталі дозволяє впливати на їхню діяльність: прямий вплив - на діяльність підприємства “А” та непрямий - підприємства “Б” через підприємство “А”.

Важливо! Якщо ваше підприємство розташоване на тимчасово окупованій території України, відомості про нього підлягають декларуванню.

Якщо компанія не здійснює діяльності чи не отримує прибутку, навіть перебуває у стані банкрутства чи ліквідації, відомості про неї підлягають декларуванню до моменту внесення до Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань запису про припинення такої компанії або до моменту виключення вас із числа бенефіціарів.

Не забудьте задекларувати підприємства, зареєстровані за межами України.

! Якщо ви через війну втратили документи, скористайтесь функцією Реєстру декларацій “Дані для декларації”, за допомогою якої вам безкоштовно буде надана інформація з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань про підприємства, бенефіціаром якого ви є, у вигляді, адаптованому до форми полів декларації. Там також буде більшість необхідних даних для декларування і ви не забудете їх вказати (https://bit.ly/3myGX3M).

Щоб процес заповнення розділу 9 декларації став легким, НАЗК підготувало для вас відеоінструкцію про заповнення цього розділу декларації

За хештегом #Декларуйся роз’яснення про декларування попередніх розділів.

Читайте також

Дані для декларації стосовно членів сімʼї відтепер можна отримати за допомогою застосунку “Дія” за декілька кліків в Реєстрі декларацій

Національне агентство з питань запобігання корупції

Заповнити декларацію стало ще легше. Відтепер члени сімей публічних службовців можуть погодити перед...

Новий підхід до відбору та перевірок декларацій: як здійснюється логічний та арифметичний контроль декларації?

Національне агентство з питань запобігання корупції

Національне агентство з питань запобігання корупції (НАЗК) змінило підхід до відбору та перевірок де...

Декларування за 2023 звітний період: хто з посадовців юридичних осіб публічного права є декларантом, а хто ні?

Національне агентство з питань запобігання корупції

Закон про відновлення декларування, що набрав чинності 12 жовтня 2023 року, суттєво зменшує, приблиз...

Вилучення декларації з відкритого доступу: як визначити, чи є підстави через членів сім’ї декларанта

Національне агентство з питань запобігання корупції

Безпека декларантів є одним із головних запитів суспільства, який держава має забезпечити у зв&rsquo...