Res --> 1 Офіційний сайт міста Южноукраїнськ | Інформаційні матеріали ВОЗ ВП ЮУАЕС
AA

Інформаційні матеріали ВОЗ ВП ЮУАЕС

Заступник міністра охорони здоров'я Віктор Ляшко під час брифінгу в МОЗ зауважив, що багато людей використовують антисептик неправильно, через що марно витрачають стратегічно важливий ресурс.

Ми зібрали для вас рекомендації, як правильно дезінфікувати руки:

  •  антисептик використовується в тих випадках, коли немає можливості якісно помити руки з милом;
  •  Центри з контролю та профілактики захворювань США рекомендують використати антисептики, що містять не менше 60% спиртового розчину;
  •  декілька «пшиків» не допоможуть і будуть даремним витрачанням матеріалу: антисептик має повністю покрити шкіру рук, для цього знадобиться як мінімум 3 мл розчину;
  •  для якісної обробки рук необхідно не менше 30 секунд - цей час необхідний для знищення бактерій;
  •  саме 3 мл дозволять 30 секунд залишатися рукам вологими, саме 30 секунд антисептична речовина діє на віруси, які знаходяться на долонях;
  •  краще всього нанести антисептик на одну руку, а потім розподілити на іншу;
  •  не варто витирати речовину після обробки рук - нехай вона висохне самостійно;
  •  важливо пам'ятати, що антисептик токсичний через вміст спирту, тому він небезпечний для маленьких дітей (наприклад, вони можуть спробувати його випити);
  •  антисептик не допоможе, якщо Ваші руки дуже брудні або жирні.

Бережіть себе та свою родину.


Пам’ятка про самоізоляцію (підготовлена ​на основі матеріалів МОЗ)

 

Що означає «самоізоляція»?

Самоізоляція - це, перш за все, утримання від контакту з іншими для того, щоб зменшити ризик інфікування та запобігти можливому поширенню інфекції.

Самоізоляція виключає будь-які ситуації, коли ви тісно контактуєте з іншими людьми (наприклад, близький контакт віч-на-віч на відстані менше, ніж 2 метри, або тривалістю понад 15 хвилин). Винятком є лише звернення за медичною допомогою (тільки після консультації телефоном!).

Для кого потрібна самоізоляція?

Самоізоляція потрібна, насамперед, якщо:

- ви близько контактували з особами, які захворіли на СОVID-19;.

- ви очікуєте на результати тесту на  коронавірус СОVID-19;

- ви нещодавно повернулись із країн, де зареєстровані випадки коронавірусу, – навіть,  якщо у вас відсутні симптоми ГРВІ;

Скільки триває самоізоляція?

Якщо вам було рекомендовано або ви прийняли рішення про самоізоляцію, вона має тривати не менше, ніж 14 днів з дати настання випадку, який став причиною самоізоляції (подорож, контакт з хворим тощо).

Як підготуватись до самоізоляції?

Спробуйте спланувати час самоізоляції так, щоб у вас не виникало необхідності виходити з дому чи приймати відвідувачів і гостей. Якщо є можливість, попросіть друзів або родичів доставляти вам продукти харчування та необхідні покупки до вхідних дверей, або користуйтесь послугами доставки з дистанційною оплатою.

Збережіть контакти вашого лікаря та попередньо повідомте його про причини рішення щодо самоізоляції, а також оберіть контактну особу з кола ваших друзів або родичів, до кого ви будете звертатись (телефоном) по допомогу.

Що робити, якщо ви проживаєте не одні?

Якщо ви проживаєте з сім’єю чи сусідами, слід ізолюватись у окремій кімнаті, яка добре провітрюється. Якщо є можливість користуватись окремою ванною кімнатою та/або туалетом, а також готувати їжу та харчуватись окремо – зробіть це.

Не забувайте про загальну гігієну, регулярне миття рук з милом, прибирання, зокрема вологе прибирання поверхонь, гігієну кашлю. Під час необхідних контактів з членами сім'ї завжди одягайте медичну маску та викидайте її після використання або забруднення.

Що робити, якщо у вас з’явилися симптоми хвороби?

Якщо під час самоізоляції у вас з’явилися симптоми (кашель, ускладнене дихання, підвищена температура, діарея) – негайно зверніться (телефоном!) за медичною допомогою та повідомте про свою історію подорожей і можливі контакти з особами, хворими на гострі вірусні захворювання.

 

Якщо ви не впевнені, чи потребуєте  самоізоляції, або не знаєте до кого звернутися, будь ласка, зателефонуйте до реєстратури НКП «ЮУ МЦ ПМСД», тел.: 5-58-88, 4-64-30.

 

Поводьтеся з розумінням того, що будь-яка людина, з якою ви контактуєте на відстані ближче, ніж 2 метри, може складати загрозу для вас - бути носієм інфекції, навіть не підозрюючи про це.



Правила використання медичних масок

 Медична маска - це бар'єр між слизовою людини та джерелом інфекції.

Як надягати медичну маску:

1. Перед тим як надіти маску, вимийте руки з милом або із засобом на спиртовій основі.

2. Покрийте рот і ніс маскою та переконайтеся, що між Вашим обличчям і маскою не виникає прогалин.

Під час поширення інфекції в місцях скупчення людей маску треба носити постійно, також категорично забороняється зрушувати її на підборіддя або шию.

3. Під час використання маски не торкайтеся руками зовнішньої її поверхні. Якщо зробили це, протріть руки засобом на основі спирту чи вимийте з милом.

4. Замінюйте маску новою кожні 2-3 години або як тільки вона стане вологою, і не використовуйте повторно.

Як знімати маску:

1. Знімати маску можна тільки за вушні петлі, не торкаючись до її тканини.

Одноразову маску негайно викиньте  в закритий контейнер.

2. Протріть руки засобом на основі спирту чи вимийте з милом.

3. Використані одноразові маски викидати тільки в сміття. Не потрібно зберігати маску, класти її в сумку або в кишеню. Подальше використання може нашкодити Вашому здоров'ю.

4. Використану багаторазову маску  (якщо попрати зразу не зможете) покладіть  у целофановий пакет та щільно зав’яжіть.  Пакет у якому зберігалася маска повторно не використовувати. Для багаторазових масок застосовують прання в гарячій воді з мильним розчином. Після висихання пропрасувати праскою з двох сторін, використовуючи максимально гарячий нагрів.

ПРИМІТКА:

- у багаторазовій масці масці, з внутрішньої сторони є кишенька;

- у кишеньку для більш ефективного захисту можна вставити тонкий шар вати або бинт, марлю;

- у найнебезпечніший період, або якщо у Вас дома з’явиться хворий для додаткового захисту вату (бинт) можна злегка збризкати спиртом.

5. У період епідемій, особливо в громадських місцях, маску потрібно носити і тим, хто хворий, і тим, хто не хоче заразитися. Зовні здорова людина може бути носієм і джерелом інфекції, навіть не підозрюючи про це. Тому використовуйте маски в період підвищеної захворюваності всюди, де присутні люди.

Пам'ятайте, що прості речі іноді рятують Ваше життя та життя Вашої родини.

Відділ охорони здоров’я




Як уберегтись під час пандемії COVID-19: збірка порад від медиків США (2)

У всьому світі нині істотний дефіцит медичних масок. Має сенс вдягати маску на хвору людину – і обходитись без масок тим, хто наразі не захворів. Ви можете зробити маску і власноруч, використавши звичайні паперові рушники та паперові серветкі (або папіросний чи туалетний папір).

 Якщо ви замовили щось у доставці й це нетермінове – хай постоїть у «червоній зоні» пару днів, тоді відкривайте. Або ж попередньо обробіть антисептиком.

Якщо ви шлете паперові листи – будь ласка, не облизуйте марки. У випадку, якщо у вас є вірус (ви можете цього й не знати), від вас через конверти можуть заразитись інші отримувачі пошти.

Не варто їсти в кафе чи ресторанах – або, якщо дуже хочеться чи треба, їжте на майданчику надворі чи замовте їжу з собою.

Регулярне вживання вітаміну D допомагає на 19% знизити ризик інфекцій грудної клітини, вірусних та бактеріальних. Варто вживати по 10 мікрограмів щодня, незалежно від сезону. У випадку, якщо підхопите COVID – більше шансів, що все мине без ускладнень.

Кров потребує заліза, яке міститься в крес-салаті чи шпинаті. Вони швидко ростуть, тож можете висадити їх десь у себе. Так само зверніть увагу й на іншу зелень, яку можна виростити в домашніх умовах. Вона зробить ваш раціон якіснішим і смачнішим – тоді як у крамницях чи на ринках можуть бути перебої з поставками через підвищені санітарні вимоги.

Щоб не захворіти, критично важливий якісний сон.

Якщо діти не в школі, просити доглядати за ними старших людей – не найкраща ідея. Діти не найкраще контролюють, що вони беруть до рук і до рота, літні ж – група найбільшого ризику.

Познайомтесь із сусідами: можливо, вам доведеться розраховувати один на одного. Зберіть номери їхніх телефонів.

Допоможіть літнім людям донести важкі сумки з покупками.

Фізична відстань не означає соціальної. Ви не ізольовані, ви не в пастці. Лишаються телефони, месенджери, відеочати.

Так, шкода, що нам доводиться через усе це проходити. Але спробуйте сприймати це аналогічно ситуації з м’язами.
Коли ми піднімаємо щось важке чи робимо нову вправу, наші м’язи розтягуються більше за норму – і потім, з незвички, болять. Але ж це природно, чи не так? І, якщо ми переживаємо це, – у підсумку наші м’язи стають сильнішими.

Тут – точно так само.

 

 

Читайте також

До уваги ветеранів війни, членів їх сімей та членів сімей загиблих (померлих) Захисників та Захисниць України!

Управління соціального захисту населення Южноукраїнської міської ради

20 березня 2024 року командою Мінветеранів спільно з Товариством Червоного Хреста України запрова...

Засідання круглого столу по підведенню підсумків проведення заходів до Всесвітнього Дня охорони праці

Управління соціального захисту населення Южноукраїнської міської ради

Щороку 28 квітня в Україні відзначається Всесвітній день охорони праці. Відповідно до рекомендацій М...

МОЗ нагадує: евакуація постраждалих українців та онкохворих дітей на лікування за кордон — безоплатна

Управління соціального захисту населення Южноукраїнської міської ради

Вже понад рік Міністерство охорони здоров’я разом із партнерами організовують евакуаційні рейс...

"Дитина не одна"- тимчасова допомога на дітей, щодо яких встановлено факт відсутності батьківського піклування

Управління соціального захисту населення Южноукраїнської міської ради

Постановою Кабінету Міністрів України від 22 березня 2024 р. № 331 «Деякі питання провадження...

Кіберзалежність

Управління соціального захисту населення Южноукраїнської міської ради

На початку свого розвитку комп’ютерні технології здебільшого застосовувалися для роботи, але з...