Res --> 1 Офіційний сайт міста Южноукраїнськ | Інформація для суб’єктів господарювання щодо системи управління якістю (ISO 9001)
AA

Інформація для суб’єктів господарювання щодо системи управління якістю (ISO 9001)

ISO 9001 входить в серію стандартів ISO 9000 - це міжнародні стандарти, що описують вимоги до системи менеджменту якості. ISO (International Organization for Standardization) - Міжнародна організація по стандартизації. Україна входить в цю федерацію.

Сертифікат на відповідність вимогам ДСТУ ISO9001:2015 (або міжнародному стандарту ISO 9001:2015) – документ, що підтверджує ефективне функціонування системи управління якістю виробництва продукцією, робіт або послуг. Сертифікат, виданий підприємству, підтверджує, що Орган сертифікації перевірив функціонування системи управління якістю на підприємстві, та підтверджує, що вона відповідає вимогам даного стандарту.

Стандарти ISO 9001 прийняті більш ніж 190 країнами світу! Особливість стандартів ISO серії 9000 в тому, що вони можуть бути застосовані будь-якими підприємствами і організаціями, незалежно від їх розміру, форми власності та сфери діяльності. Без сучасних систем управління якістю підприємство не може вийти на міжнародний ринок. Все частіше не тільки зарубіжні компанії, але і вітчизняні починають будь-які переговори з українськими партнерами тільки при наявності у них сертифіката відповідності міжнародному стандарту ISO 9001.

Система управління якістю забезпечує впевненість замовників та споживачів в якості одержуваної продукції, а також поліпшує діяльність підприємства. Саме тому останнім часом наявність сертифікованої системи управління якістю є основною умовою участі у більшості тендерів і конкурсів. ISO 9001 це не тільки керівництво з управління якістю підприємства, а й потужний маркетинговий інструмент.

 Сертифікат ISO 9001 необхідний, якщо:

-  ви плануєте приймати учать в тендерах на виконання послуг чи закупівлю продукції, адже сертифікат ISO 9001 є необхідною вимогою для участі в більшості випадків тендерних умов.

Особливо це стосується таких галузей як будівництво, виготовлення обладнання та виконання робіт для електростанцій;

- плануєте виходити на міжнародний ринок. Європейські замовники надають перевагу фірмам, які підтверджують контроль якості на підприємстві;

- плануєте працювати з торгівельними мережами. На сьогоднішній момент більшість торгівельних мереж вимагає від постачальників сертифікат управління якістю;

- збираєтеся проходити акредитацію медичного закладу. Однією з вимог МОЗ для отримання вищої категорії є наявність сертифікату ISO 9001;

- націлені на розвиток бізнесу, підвищення його ефективності та виходу на вищий рівень управління підприємством за допомогою сучасних методів;

- бажаєте підвищити престижність та конкурентоспроможність на ринку.

Розпорядження Кабінету Міністрів України від 17.08.2002 №447-р затверджено Концепцію державної політики у сфері управління якістю продукції (товарів, робіт, послуг). Концепція спрямована на підтримку зусиль підприємств у задоволенні потреб споживачів шляхом поліпшення якості й конкурентоспроможності продукції, розвитку і впровадження методів управління якістю.

Політика управління якістю ґрунтується на таких принципах всеохоплюючого управління якістю:

1. Орієнтація на споживача.

2. Роль керівництва підприємств у вирішенні питань якості.

3. Залучення працівників підприємств до процесів управління якістю.

4. Процесний підхід до управління ресурсами і діяльністю підприємств.

5. Системний підхід до управління діяльністю підприємств.

6. Постійне навчання працівників, впровадження інновацій та вдосконалення виробничих процесів.

7. Прийняття рішень з урахуванням конкретних фактів.

8. Розвиток партнерських стосунків із постачальниками.

Ці вісім принципів менеджменту якості створюють основу для стандартів на системи менеджменту якості, які входять в ISO 9000.

Підприємства можуть довести своє право на одержання державної підтримки шляхом обґрунтування власних програм поліпшення якості та забезпечення конкурентоспроможності продукції.

Читайте також

До уваги громадських організацій, благодійних фондів, надавачів соціальних послуг та активних мешканців Южноукраїнської громади!

Виконавчий комітет Южноукраїнської міської ради

Запрошуємо взяти участь у проєкті «Миколаївщина. Підтримка суспільно важливих ініціатив у регі...

Відбулись засідання комісії з розгляду проектів планів підприємств і організацій, які належать до комунальної власності

Виконавчий комітет Южноукраїнської міської ради

05 березня 2024 року та 06 березня 2024 року відбулись засідання комісії з розгляду проект...

УКРЯТ оголошує конкурс наукових проєктів у сфері ядерної науки, атомної енергетики та промисловості “Атомні інноватори” - 2024

Виконавчий комітет Южноукраїнської міської ради

Завданням конкурсу є підтримка прикладної науки в Україні та сприяння розвитку новітніх технологій в...