Res --> 1 Офіційний сайт міста Южноукраїнськ | Інформація Арбузинського міжрайонного управління Головного управління Держпродспоживслужби щодо ЗУ "Про інформацію для споживачів"
AA

Інформація Арбузинського міжрайонного управління Головного управління Держпродспоживслужби щодо ЗУ "Про інформацію для споживачів"

Президент України 04.02.2019 підписав Закон України «Про інформацію для споживачів щодо харчових продуктів», розроблений за участю фахівців Держпродспоживслужби та експертів Проекту ЄЄ «Вдосконалення системи контролю безпечності харчових продуктів в Україні». Закон набув чинності відразу після опублікування, але основна його частина, відповідно до прикінцевих положень, починає діяти через півроку – тобто  6 серпня 2019 року.

Згідно з Законом інформація про харчовий продукт має бути точною, достовірною, зрозумілою для споживача, не повинна вводити його в оману щодо характеристик, складу, кількості харчового продукту, мінімального терміну придатності або дати «вжити до»,  країна чи місця походження, способу виробництва. Заборонено приписувати харчовому продукту непритаманні йому властивості або наслідки споживання, припущення за допомогою зовнішнього вигляду продукту, опису або графічних зображень про наявність у харчовому продукті певного компонента або інгредієнта, якщо насправді означений компонент або інгредієнт замінено іншим.

Органом, який контролюватиме виконання операторами ринку дотримання вимог Закону України «Про інформацію для споживачів щодо харчових продуктів», визначено Держпродспоживслужбу.

Законом також передбачено:

  1. Встановлення мінімального розміру шрифту 1,2 мм (0,9, якщо площа найбільшої поверхні упаковки менша 80 см), текст повинен бути розбірливим, не перекриватися графічними елементами чи зливатися з фоном;
  2. Обов’язкове надання інформації (іншим кольором) про харчові добавки та допоміжні речовини, які викликають  алергічні реакції або непереносимість;
  3. Обов’язкове інформування щодо використання у харчовому продукті рафінованої олії або жирів рослинного походження;
  4. Прописування у меню закладів громадського харчування алергенів у складі страв;
  5. Необов’язковість інформації про поживну цінність деяких продуктів, якщо вони не піддавалися переробці, або щодо яких інформація про поживну цінність не є визначальним чинником прийняття споживачами рішень про їх купівлю;
  6. Обов’язкова інформація чи піддавався харчовий продукт заморожуванню або розморожуванню.
  7. Для швидкопсувних продуктів залишається маркування «використати до»,  для решти вводиться термін «мінімальний термін придатності» (означає дату, після якої продукт можна вживати, хоча вже можливі зміни деяких його властивостей). Обов’язкове інформування споживачів державною мовою про усі ароматизатори та інгредієнти в порядку зменшення їх маси.

За порушення до маркування юридичних осіб штрафуватимуть у розмірі до 15 мінімальних заробітних плат (62,6 тис. грн.), фізичних осіб-підприємців – 10 мінімальних заробітних плат (41,7 тис. грн); за невказану інформацію про алергени – відповідно 30(125,2 тис. грн) і 20 (83.5 тис. грн)  мінімальних заробітних плат.

Читайте також

Реєстрація пасік та заходи профілактики, направлені  на запобігання захворювання та попередження  отруєння бджіл

Вознесенське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Миколаївській області

Наказом Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України від 19 лютого 2...

Щодо небезпеки сказу

Вознесенське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Миколаївській області

Вознесенське районне  управління Головного управління Держпродспоживслужби  в Миколаївські...

Щодо дотримання вимог Закону України «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів»

Вознесенське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Миколаївській області

Вознесенське районне управління Головне управління Держпродспоживслужби в Миколаївській області пові...

Пам’ятка з ідентифікації та реєстрації сільськогосподарських тварин

Вознесенське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Миколаївській області

Пам’ятка з ідентифікації та реєстрації сільськогосподарських тварин     &nb...

Щодо профілактики грипу птиці

Вознесенське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Миколаївській області

Вознесенське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Миколаївській області по...