Res --> 1 Офіційний сайт міста Южноукраїнськ | ГРВІ та грип в листопаді
AA

ГРВІ та грип в листопаді

Грип – типова повітряно-крапельна інфекція, що відноситься до групи ГРВІ. З усіх збудників найбільша небезпека   вірусів грипу пов`язана з тім,  що вони мають властивість щорічно змінюватися, викликати у людей захворювання в тяжкої формі, части ускладнення (пневмонії, енцефаліти, менінгіти, загострення захворювань серцево-судинної, нервовій та інших систем), у т.ч. зі смертельним закінченням.

З початку жовтня в Україні проводиться щотижневий аналіз стану захворюваності на ГРВІ та грип. На даний час в мирі, Україні, Миколаївської області ситуація з грипу оцінюється як така, що відповідає багаторічним показникам. Основна маса захворювань викликана вірусами парагрипу, аденовірусами та іншими респіраторними вірусами. Випадки грипу поодинокі.  Серед вікових груп населення частіше хворіють діти від 0 до 14 років.

По нашому місту ситуація спокійна, випадків грипу не зареєстровано. В той же час захворюваність ГРВІ у жовтні у порівнянні з жовтнем 2016 зросла в 1,2 рази, у т.ч. серед дітей - в 1,3 рази. Очікувати початку епідемічного зростання захворюваності на грип та ГРВІ  можливо з середини грудня 2017 р. - січня 2018 р..   

Згідно прогнозу на території Європи, у  т.ч. в Україні, в сезон 2017-18 років очікується дія трьох вірусів грипу – А H1N1 Мичіган,  A H3N2 Гонконг, В  Брисбен). Як показали дослідження, проведені в області серед донорів крові, захист проти  цих вірусів не перевищує 30%, що є недостатнім для безпеки населення.     

В зв’язку з цим остається актуальним питання особистого захисту від грипу за допомогою вакцинопрофілактики. За жовтень та перший тиждень листопада в місті щеплено 111 осіб, з них 89 - медичні працівники. Дітей щеплено всього 5 (школярі).

На даний час в аптеці «Ліки України» можливо придбання вакцини «Ваксигрип» (Франція). Ця вакцина гарно зарекомендувала себе в нашому місті в попередні роки.  Вакцина «Джиси Флю» (Корея), якою проводились щеплення в жовтні, також є дієвою у профілактиці грипу (щеплення проводились серед населення області в осінній період  2016 р.).

Рекомендовано завершити щеплення до середини грудня (за 2-3 тижня до можливого початку епідемії в місті).

Щеплення проти грипу є рекомендованими, рішення про їх проведення кожна людина приймає сама, але слід пам’ятати, що ризик розвитку захворювань та ускладнень максимальний у наступних груп населення:

  • медична група ризику – захворювання дихальної, серцево-судинної, нервовій, ендокринної  (у т.ч. цукровий діабет) систем, захворювання нирок, тощо, а також лиця  старіше 60 років та діти до 3 років;
  • епідемічна група ризику – працівники, що мають постійній контакт з великої кількістю населення, працюють на свіжому повітрі, працюють з дітьми та хворими на ГРВІ,  грип, діти ДНЗ, шкіл, ліцею, тощо.

Для того, щоби провести щеплення дорослому або дитині, Вам  потрібно звернутись до лікаря-терапевта, лікаря-педіатра, які нададуть рекомендації щодо термінів проведення щеплень, механізму придбання вакцини та техніки проведення. Лікарі повинні   надати вичерпну інформацію про режими до та після проведеного щеплення, можливі реакції на введення, тощо.

Щеплення проводяться у спеціальних кабінетах для профілактичних щеплень. В цих кабінетах також повинні надавати інформацію за вашим запитом про вакцини, техніку проведення щеплень, умови її зберігання, тощо.

 

 

 

Читайте також

Профілактика онкологічних захворювань

Вознесенський РВ ДУ «Миколаївський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України»

  За даними Національного канцер-реєстру, в Україні понад 1 млн хворих на рак. Кожного року бли...

Що таке кір?

Вознесенський РВ ДУ «Миколаївський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України»

С 5 грудня 2023року на території Румунії оголошено національну епідемію кору через тривалий спалах ц...

Сальмонельоз – це небезпечно

Вознесенський РВ ДУ "Миколаївський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України"

В поточному році на територіях ОТГ Вознесенського району склалась напружена ситуація щодо захворюван...

Профілактика грипу та ГРВІ

Вознесенський РВ ДУ "Миколаївський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України"

Епідемічний сезон 2023 року в Южноукраїнській МТГ почався з росту захворюваності на ГРВІ. Тільки за...

Сказ – це небезпечно!

Вознесенський РВ ДУ "Миколаївський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України"

Епідемічна та епізоотична ситуація зі сказу в Україні залишається неблагополучною. Природні вогнища...

Профілактика сезонних кишкових захворювань

Вознесенський районний відділ ДУ "Миколаївський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗУ"

З липня  поточного року на території Вознесенського району, зокрема в місті Южноукраї...