Res --> 1 Офіційний сайт міста Южноукраїнськ | Екологічний попуск з Олександрівського водосховища зменшили на 2,6 кубометра
AA

Екологічний попуск з Олександрівського водосховища зменшили на 2,6 кубометра

Міжвідомча комісія при Південно-Бузькому басейновому управлінні водних ресурсів (БУВР) зменшила об’єм екологічного попуску з Олександрівського водосховища з приписаних раніше 12,1 до 9,5 кубометра на секунду.

Рішення погоджене на позачерговому засіданні комісії, яке в режимі відеоконференції відбулося 6 серпня. Того ж дня його направили на затвердження до Державного агентства водних ресурсів України.

 «Така оперативність не випадкова, - наголошує учасник відеозасідання заступник начальника гідротехнічного цеху Каскаду ГЕС-ГАЕС Андрій Гнезділов. – Витримуючи витрати 12,1 метра кубічного, від 22 липня, коли приплив у Олександрівське водосховище став меншим від цього показника, ми вже спрацювали 7 млн кубометрів води. Це майже половина від накопиченого запасу. До повного спрацювання передбаченого на водо-господарські потреби об’єму водойми залишилось 9,1 млн кубометрів. Аби розтягнути його якнайдовше, ми виступили з пропозицією перейти на транзитний пропуск. Міжвідомча комісія ухвалила, так би мовити, половинчасте рішення, зменшивши приписаний екологічний попуск до 9,5 кубометрів на секунду. Та навіть це вже добре, бо дозволяє розтягнути наші водні запаси на більший часовий період».

Пропозицію щодо переводу Олександрівського водосховища на транзитний пропуск води  підтримує виконавчий комітет Вознесенської міської ради. У листі міського голови Вознесенська Віталія Лукова на адресу начальника БУВР Андрія Магери зазначено: «Беручи до уваги досвід розвитку гідрологічної ситуації в бік погіршення в минулі роки (2012–2018 рр.), прошу Вас надати дозвіл на пропуск води гідротехнічними спорудами Олександрівської ГЕС у транзитному режимі, з метою збереження резервної ємності Олександрівського водосховища для водогосподарських потреб міста Вознесенськ і Миколаївської області на більш довготривалий термін, заздалегідь враховуючи велику ймовірність настання спекотного серпня та посушливого початку осені».

Стурбованість вознесенців підтверджують прогнози метеорологів. Два найпосушливіші місяці року обіцяють бути на 1,5-2 градуси теплішими від норми, при цьому кількість опадів складе 50-80% від середньостатистичних показників. За інформацією КП «Водопостачання м. Вознесенськ», підпорядковані йому гідротехнічні споруди та устаткування здатні працювати за умови витрати води в Південному Бузі не менше 6 м3/с. У іншому випадку під загрозу буде поставлено безперебійне водопостачання міста з 42-тисячним населенням.

Запаси води в штучних водоймах вище за течією вичерпуються. Отже, витрати води в Південному Бузі продовжуватимуть зменшуватися. Для забезпечення приписаного попуску Олександрівське водосховище може бути спрацьоване до мінімально можливого рівня 14,4 м (станом на 6 серпня його вже спрацьовано з 16-ти до 15,34 м). У зв’язку з низькими витратами води обидва гідроагрегати Олександрівської ГЕС з 5 серпня виведено в резерв. Рівень верхньої водойми Ташлицької ГАЕС зменшено на пів метра, це потягнуло за собою скорочення часу роботи  гідроакумулюючої станції – регулюючої потужності, дефіцит якої відчуває сьогодні енергосистема України.

Гостроту ситуації здатне зняти втілення в повному обсязі проєкту добудови Ташлицької ГАЕС. Передбачена ним максимальна рівнева позначка Олександрівського водосховища складе 20,7 метра. При цьому для водогосподарських потреб регіону у водоймі буде закумульовано 46,1 млн кубометрів води. Зазначеного запасу має вистачити для сезонного регулювання стоку річки, зрошування сільськогосподарських угідь і забезпечення комунально-побутових потреб населення у пониззі Південного Бугу.  

Додатково

Олександрівське водосховище, розташоване в каньйоні р. Південний Буг, у складі гідротехнічних об'єктів Южно-Українського енергокомплексу забезпечує виробництво електроенергії на Олександрівській ГЕС і служить нижньою водоймою для Ташлицької ГАЕС.

Олександрівський гідровузол використовується як захисний бар'єр під час проходження весняних паводків та виконує роль часткового водного акумулятора для зниження вододефіциту в нижній течії Південного Бугу на період літньої межені.

Ташлицька ГАЕС і Олександрівська ГЕС – складові Южно-Українського енергокомплексу, що є єдиним в Україні підприємством з комплексним використанням базових ядерних, а також маневрених гідро- та гідроакумулюючих потужностей. На нинішньому етапі в експлуатації перебувають 3 атомні енергоблоки сумарною встановленою потужністю 3000 МВт Южно-Української АЕС, 2 гідроагрегати сумарною потужністю 9,8 МВт Олександрівської ГЕС і 2 гідроагрегати сумарною робочою потужністю в генераторному режимі 320 МВт Ташлицької ГАЕС.

Спорудження гідроакумулюючої електростанції триває. Наказом президента ДП «НАЕК «Енергоатом» від 12 березня 2019 року «Про затвердження проекту завершення будівництва Ташлицької ГАЕС. Введення гідроагрегатів №№ 3-6 (м. Южноукраїнськ Миколаївської області (Коригування)» визначено введення в експлуатацію шести гідроагрегатів ТГАЕС загальною потужністю 906 МВт.

Читайте також

Фахівці управління інформації та громадських зв’язків філії «ВП ПАЕС» продовжують серію дидактичних заходів для дітей

Управління інформації та громадських зв’язків ВП ПАЕС

5 квітня учні ліцею №4 м Южноукраїнськ корисно та продуктивно провели позаурочний час в інформаційно...