Res --> 1 Офіційний сайт міста Южноукраїнськ | Донорство крові: пільги, гарантії та компенсації
AA

Донорство крові: пільги, гарантії та компенсації

З 25 січня 2021 в Україні діє закон «Про безпеку та якість донорської крові та компонентів крові». Відповідно до нього, донорство крові та компонентів крові - це добровільний акт людини, що полягає у донації крові та/або компонентів крові для подальшого використання їх для трансфузії, виготовлення лікарських засобів, медичних виробів або використання у наукових дослідженнях.

Пропонуємо Вам дізнатись хто ж може бути донором та які пільги і компенсації гарантуються цим законом для донорів крові.

Хто може бути донором

Донором крові та/або компонентів крові може бути будь-який дієздатний громадянин України, іноземець чи особа без громадянства, яка має посвідку на постійне проживання на території України, який пройшов відповідне медичне обстеження в порядку, за результатами якого підтверджена відсутність показань до постійного чи тимчасового відсторонення від донорства відповідно до переліку показань.

Що гарантує та компенсує держава

Держава гарантує захист прав донора крові та/або компонентів крові та захист його здоров’я, а також компенсує йому витрати, пов’язані з донорством, і заохочує добровільне безоплатне донорство.

Водночас, донору відшкодовується шкода, заподіяна його здоров’ю у зв’язку з виконанням донорської функції, з урахуванням додаткових витрат на лікування, посилене харчування та на інші заходи, спрямовані на його соціально-трудову та професійну реабілітацію.

Які пільги надаються донарам у день донації крові

У день донації особа, яка виявила бажання здійснити донацію крові та/або компонентів крові, звільняється від роботи на підприємстві, в установі, організації незалежно від форми власності із збереженням за нею середнього заробітку за рахунок коштів власника відповідного підприємства. 

Здобувачі вищої, професійної (професійно-технічної) та фахової передвищої освіти у зазначені дні звільняються від занять.

Військовослужбовці строкової служби та курсанти закладів військової освіти звільняються від несення нарядів, вахт та інших форм служби. 

Підставою для звільнення від роботи є довідка, видана донору за місцем медичного обстеження чи донації крові.

Водночас, такій особі безпосередньо після кожного дня здійснення донації крові та/або компонентів крові надається день відпочинку із збереженням за нею середнього заробітку за рахунок коштів власника відповідного підприємства, установи, організації або уповноваженого органу. За бажанням такої особи цей день приєднується до щорічної відпустки.

Але якщо за погодженням із керівництвом донор був залучений до роботи або несення служби, йому за бажанням надається інший день відпочинку із збереженням середнього заробітку. А у період щорічної відпустки така відпустка продовжується на один день.

Яким донорам надається грошова допомога

Донорам, які протягом року безоплатно здійснили донацію крові в сумарній кількості, що дорівнює двом разовим максимально допустимим дозам, або плазми крові в сумарній кількості, що дорівнює чотирьом разовим максимально допустимим дозам, надається допомога з тимчасової непрацездатності у зв’язку із захворюванням і виплачується у розмірі 100 відсотків середньої заробітної плати донора незалежно від стажу роботи. 

Здобувачам вищої, професійної (професійно-технічної) та фахової передвищої освіти - надається право на одержання грошової допомоги у розмірі 25 відсотків встановленої у закладі освіти стипендії.

Військовослужбовцям строкової служби та курсантам військових закладів освіти надається право на одержання грошової надбавки у розмірі 25 відсотків призначеного їм грошового забезпечення протягом шести місяців після здійснення донації крові та/або компонентів крові у зазначених кількостях.

Яким донорам надається статус Почесного донора України

Донори, які безоплатно здійснили донацію крові в сумарній кількості, що дорівнює 40 максимально допустимим дозам, або плазми крові в сумарній кількості, що дорівнює 60 максимально допустимим дозам, набувають статусу Почесного донора України. 

Почесні донори України мають право на отримання надбавки до пенсії у розмірі 10 відсотків затвердженого прожиткового мінімуму на одну особу в розрахунку на місяць.

Які донори можуть бути нагороджені державними нагородами України

Донори, які безоплатно здійснили донацію крові в сумарній кількості, що дорівнює 100 і більше разовим дозам, або плазми крові в сумарній кількості, що дорівнює 120 і більше разовим дозам, заготовленим методом аферезу, або тромбоцитів у 100 і більше разових донаціях методом аферезу, можуть бути нагороджені державними нагородами України.

Про заходи заохочення добровільного безоплатного донорства за рахунок бюджету Южноукраїнської міської територіальної громади

Відповідно до Закону України «Про безпеку та якість донорської крові та компонентів крові», у день безоплатної донації крові та/або компонентів крові донор забезпечується безоплатним харчуванням за рахунок коштів суб’єкта, який здійснює заготівлю, переробку, тестування, зберігання, розподіл або реалізацію донорської крові та компонентів крові, за місцем забору крові та/або компонентів крові. Норми такого харчування та вартість однієї порції харчування затверджуються центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну політику у сфері охорони здоров’я.

На виконання заходів «Розвиток донорства крові та її компонентів» міської комплексної програми «Охорона здоров’я в Южноукраїнській міській територіальній громаді» кошти на харчування донорів в день безоплатної донації щороку виділяються з бюджету нашого міста. Порядок безоплатного харчування донорів визначений рішенням виконавчого комітету Южноукраїнської міської ради від 02.06.2021 №172.

Вищеозначений Порядок не передбачає відшкодування донору готівкової вартості відповідних наборів харчування, як це було раніше. Адже така норма не відповідає діючому нині закону «Про безпеку та якість донорської крові та компонентів крові». Організація харчування для донорів покладається на Комунальне некомерційне підприємство «Южноукраїнська міська багатопрофільна лікарня» шляхом укладання договору із закладами громадського харчування або за рахунок власних потужностей.

 

 

Читайте також

 Шановні Почесні донори!

Управління охорони здоров'я Южноукраїнської міської ради

14 червня відзначається Всесвітній день Донора крові. Бюджетом Южноукраїнської міської територіал...

Звіт про виконання міської комплексної програми "Охорона здоров’я в Южноукраїнській міській територіальній громаді" на 2021 – 2025 роки, затвердженої рішенням Южноукраїнської міської ради від 22.04.2021 № 324 за 2023 рік

Управління охорони здоров'я Южноукраїнської міської ради

Бюджетом Южноукраїнської міської територіальної громади з 01.01.2023 по 31.12.2023 (далі – зві...

Звіт про виконання міської комплексної програми "Охорона здоров’я в Южноукраїнській міській територіальній громаді" на 2021 – 2025 роки

Управління охорони здоров'я Южноукраїнської міської ради

Звіт про виконання міської комплексної програми "Охорона здоров’я в Южноукраїнській мі...

Спалах гепатиту А на Вінниччині визначено як надзвичайну ситуацію на рівні області, протиепідемічні заходи посилюють

Управління охорони здоров'я Южноукраїнської міської ради

Спалах гепатиту А на Вінниччині визначено як надзвичайну ситуацію на рівні області, протиепідемічні...