AA

До відома споживачів! Щодо обрання безпечного морозива

Морозиво – це ласощі від яких не відмовиться практично жодна людина у світі попри вік, стать і національність. Високопоживний смачний харчовий продукт, який виробляють в переважно спеціалізованих цехах і на фабриках при холодильних комбінатах, на молочних підприємствах. Крім того, безпосередньо в ресторанах, їдальнях і кафе виготовляють м’яке морозиво. Проте слід зауважити, найважливіший показник на етикетці морозива на який необхідно звернути увагу - це маркування ДСТУ Для морозива є три стандарти:

  •  ДСТУ 4733:2007- морозиво на молочній основі (молочне, вершкове і пломбір) повинно виготовлятися винятково з молока та продуктів його переробки, без застосування будь-яких жирів та білків немолочного походження;
  • ДСТУ 4734:2007 – виготовляється на основі плодово-ягідної або овочевої сировини з додаванням цукрового сиропу, натуральних барвників, ароматизаторів та інших необхідних для виробництва інгредієнтів;
  • ДСТУ 4735:2007 – виготовляють з комбінованим складом сировини і випускають із частковою заміною молочної сировини на компоненти рослинного походження (рослинні жири).

Відповідно до ДСТУ 4735:2007, пункту 5.4.1 маркування повинно містити наступну інформацію:

- найменування морозива;
- найменування і місцезнаходження виробника (юридична адреса, із зазначенням країни і, при розбіжності з юридичною адресою, адреса виробництва );
- товарний знак виробника (при наявності);
- склад морозива;
- харчові добавки, ароматизатори, інгредієнти з генетично модифікованих джерел (при їхньому застосуванні);
- масу нетто;
- харчову цінність 100 грамів продукту;
- дату виготовлення;
- умови зберігання;
- термін зберігання;
- інформацію про сертифікацію (знак відповідності), при необхідності;
- штрих код згідно з ДСТУ 3147 (для споживчої тари)
- зазначення дійсного стандарту.

Розповімо детально, що означає найменування морозива на етикетці.

  • Найменування морозива повинно складатися з декількох слів, що є термінами, і може бути доповнено зареєстрованим товарним знаком. За основу береться термін «морозиво молочне» («морозиво вершкове»), далі приводяться додаткові терміни, що характеризують продукт, розташовані вони в порядку значимості
  • Найменування морозива з харчосмаковими продуктами повинно включати термін, що відповідає найменуванню харчосмакового продукту, наприклад «морозиво пломбір з вареним згущеним молоком».
  • У найменуванні морозива з використанням фруктів або горіхів указують які саме фрукти або горіхи входять до складу. Проте, якщо на пакуванні є зображення фруктів/горіхів що використали, то у найменуванні допускається термін «із фруктами/горіхами».
  • У найменуванні морозива з використанням ароматизаторів включають термін «з ароматом» із зазначенням конкретного аромату.

Якщо було використано ароматизатор натуральної ванілі чи ванілін, у найменуванні морозива зазначають термін «з ароматом ванілі».

  • Морозиво може бути багатошаровим: «двошарове» або «трьохшарове». Наприклад, «Морозиво двошарове вершкове ванільне і шоколадне». Якщо на етикетці дано зображення порції морозива в розрізі, то інформацію про шари можна у назві не вказувати.
  • У найменуванні глазурованого морозива термін «глазуроване» заміняють словами "у глазурі" (із указівкою конкретного найменування глазурі) або "у шоколаді". А у найменуванні глазурованого чи не глазурованого морозива на паличці включають термін "ескімо" після слова "морозиво".
  • Також, існує морозиво «декороване», тобто прикрашене декоративними харчовими продуктами. У тих випадках, коли споживач бачить зображення порції на етикетці, у найменуванні декорованого морозива термін "декороване" допускається заміняти словами, що відповідають найменуванню декоративного харчового продукту, наприклад «з мигдалем» чи «з карамеллю».
  • Також, у тих випадках, коли на етикетці дано зображення порції морозива, то у найменуванні морозива у вафельних виробах (печиві ) допускається не вказувати слова: «у вафлях (печиві )», «у вафельному стаканчику», «у вафельному ріжку».

ТОЖ БУДЬТЕ УВАЖНІ І СМАКУЙТЕ НА ЗДОРОВ’Я!

 

 

 

Читайте також

Система контролю за продуктами харчування НАССР в закладах освіти

Арбузинське міжрайонне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Миколаївській області

В Україні триває реформа шкільного харчування. Одна з її складових – впровадження системи анал...

Щодо встановлення фактів невідповідності діючої речовини у ветеринарних препаратах призначених для дезінфекції  

Арбузинське міжрайонне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Миколаївській області

Відповідно до листа Держпродспоживслужби від 08.11.2021 №11.2.3-8/10053 та згідно інформації громадс...

Щодо недопущення занесення і розповсюдження вірусу АЧС на території Миколаївської області   

Арбузинське міжрайонне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Миколаївській області

Арбузинське управління Головного управління Держпродспоживслужби в Миколаївській області  у зв&...

Повідомлення про виявлення несанкціонованої речовини – оксид етилену

Арбузинське міжрайонне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Миколаївській області

Відповідно до повідомлення виявлено несанкціоновану речовину – оксид етилену в порошковому екс...

Правила "Червоної зони"

Арбузинське міжрайонне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Миколаївській області

Відповідно до Постанови Кабінету Міністрів України від 09.12.2020 №1236 «Про встановлення кара...

Сибірка. Що потрібно знати

Арбузинське міжрайонне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Миколаївській області

Сибірка – гостре небезпечне інфекційне захворювання всіх видів сільськогосподарських, дом...

Щодо повідомлення RASFF 

Арбузинське міжрайонне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Миколаївській області

До Арбузинського управління Головного управління Держпродспоживслужби  надійшов лист Держпродсп...