Res --> 1 Офіційний сайт міста Южноукраїнськ | До відома операторів ринку та споживачів молочної та м’ясної продукції!
AA

До відома операторів ринку та споживачів молочної та м’ясної продукції!

Арбузинське управління Головного управління Держпродспоживслужби в Миколаївській області у зв’язку з епізоотичним неблагополуччям Миколаївської області щодо лейкозу ВРХ нагадуємо про те, що купуючи харчові продукти з рук на вулицях, площах, дворах та інших невстановлених місцях покупці наражають себе та рідних на небезпеку отримання не тільки харчових отруєнь, а й серйозного захворювання.

Лейкоз великої рогатої худоби - інфекційна, хронічна хвороба пухлинної природи, яка характеризується злоякісним розмноженням клітин кровотворних органів з порушенням їх дозрівання, що зумовлює дифузну інфільтрацію різних органів і тканин та утворення в них злоякісних пухлин. Ця хвороба подібна до раку людини, тому що її вірус з родини ретровірусів має близьку генетичну і антигенну спорідненість з вірусом лейкозу людини типу 1,2 та лейкозу мавп. Тому можна зробити висновок, що збудник лейкозу, потрапляючи в організм людини буде сприяти захворюванню на рак крові. Конкретно не доведено, що причиною раку крові людини стає збудник лейкозу ВРХ, але його спорідненість насторожує.

Серед тварин на лейкоз найчастіше хворіє велика рогата худоба, рідше – вівці, коні, собаки та коти. Можуть хворіти тварини всіх порід переважно старшого віку. Лейкоз тварин зареєстровано практично в усіх країнах світу, в тому числі й в Україні. 

При лейкозі великої рогатої худоби існує два шляхи передачі вірусу: вертикальний – від матері до плоду і горизонтальний – від однієї тварини до іншої. Вертикальний шлях зараження характеризується передачею вірусу від матері до плоду під час внутрішньоутробного розвитку в останні 6 місяців вагітності. Але пренатальна передача вірусу лейкозу великої рогатої худоби не перевищує 20-ти випадків із кожної сотні можливих. Проте, основним у поширенні інфекції в природних умовах є горизонтальний шлях – контактна передача. У більшості випадків, вірус передається з інфікованими лімфоцитами. Одного разу набута інфекція стає довічною.

В інфікованих вірусом лейкозу ВРХ тварин особливо в клінічній стадії змінюються обмінні, біохімічні процеси і, як наслідок, відбуваються зміни якісних характеристик молока і м'яса та накопичення в них шкідливих для організму тварин і людей продуктів обміну, зокрема метаболітів триптофану, які мають канцерогенну дію. Вірус виділяється з організму заражених тварин з кров’ю, молоком, слиною, іншими секретами й екскретами, що містять лімфоцити, які є активними факторами його передачі.

Основним методом прижиттєвої діагностики цієї підступної хвороби є серологічний, тобто виявленням антитіл у сироватці крові тварин. Проводять таку діагностику ветеринарні фахівці під час щорічної диспансеризації тварин - комплексу планових діагностичних, лікувально-профілактичних і санітарно-гігієнічних заходів, спрямованих на раннє виявлення ознак захворювань тварин. Це один із видів обстеження стану здоров’я тварин.

На превеликий жаль, не всі власники великої рогатої худоби з розумінням ставляться до цього заходу, зокрема приховують новонароджених бичків і теличок. Звертаємося до всіх власників тварин із проханням відповідально поставитися до проведення фахівцями ветеринарної медицини вищезазначених заходів. Тільки тоді ви будете мати гарантії того, що ваша тварина здорова, а продукція від неї – якісна і безпечна.

 

Читайте також

Реєстрація пасік та заходи профілактики, направлені  на запобігання захворювання та попередження  отруєння бджіл

Вознесенське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Миколаївській області

Наказом Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України від 19 лютого 2...

Щодо небезпеки сказу

Вознесенське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Миколаївській області

Вознесенське районне  управління Головного управління Держпродспоживслужби  в Миколаївські...

Щодо дотримання вимог Закону України «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів»

Вознесенське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Миколаївській області

Вознесенське районне управління Головне управління Держпродспоживслужби в Миколаївській області пові...

Пам’ятка з ідентифікації та реєстрації сільськогосподарських тварин

Вознесенське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Миколаївській області

Пам’ятка з ідентифікації та реєстрації сільськогосподарських тварин     &nb...

Щодо профілактики грипу птиці

Вознесенське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Миколаївській області

Вознесенське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Миколаївській області по...