Res --> 1 Офіційний сайт міста Южноукраїнськ | До відома господарів собак та кішок!
AA

До відома господарів собак та кішок!

Якщо Ви збираєтеся перевезти тварину за межі України, то повинні знати правила в’їзду в іншу країну. Умовно, по відношенню до сказу, всі країни можна розділити на 3 категорії:

  1. країни, неблагополучні по сказу (Україна);
  2. країни зі стабільною ситуацією;
  3. країни, вільні від сказу.

До вільних від сказу країн відносяться: Швеція, Мальта. Ірландія, Японія, Нова Зеландія, Австралія, Великобританія та інші острівні держави. У цих країнах не реєструється сказ 1-го генотипу. У країнах, вільних від сказу, існують певні карантинні вимоги до транспортування тварин (і, оскільки правила часто змінюються, краще в посольстві або консульстві країни, куди ви вирушаєте уточнити вимоги до ввезення тварин).

В інші країни ЄС зі стабільною, по сказу, що склалася при наявності стандартного пакета документів антирабічного сертифіката карантинні санкції не застосовуються. З метою стандартизації правил транспортування тварин Європейський парламент 26 травня 2003 прийняв указ, одним з обов’язкових пунктів якого є наявність антирабічного сертифіката на тварину при в’їзді на територію країн, вільних від сказу, або країн зі стабільною ситуацією щодо сказу.

Єдиний надійний спосіб специфічної профілактики сказу – імунізація якісної інактивованої антирабічною вакциною. Одним з показників ефективності застосовуваних вакцин є рівень титру віруснейтралізуючих антитіл у вакцинованих тварин (рівень популяційного антирабічного імунітету). Так як же дізнатися: захищений Ваш підопічний після щеплення проти сказу? Справа в тому, що антирабическая межа захисту дорівнює 0,50 МО / мл. Якщо тир антитіл менше 0,50 МО / мл, то тварина необхідно повторно вакцинувати проти сказу і через 30 діб після щеплення повторно перевірити, зростання титру антитіл. Існують певні чинники, що впливають на формування специфічних антитіл після щеплення, а саме: порода, вид, вік, кратність антирабічної вакцинації тощо. Тому спостереження за титром антитіл у тварини після щеплення проти сказу надзвичайно важливий фактор.

На сьогоднішній день, офіційно, існує два методи оцінки рівня антирабічних антитіл, запропоновані ВООЗ – це RFFIT і FAVN.

  • RFFIT (Rapid Fluorescent Focus Inhibitiontest, Smithetal. 1973 Zalanetal., 1975) – це тест швидкого гальмування фокуса флюоресценції.
  • FAVN (Fluorescent Antibody Virus Neutralisationtest, Cliqu et etal., 1996) – це тест флуоресцентних віруснейтралізуючих антитіл. Він дозволяє максимально точно, кількісно визначити титр антирабічних антитіл в МО / мл.

Обидва методи виконуються на живий культурі клітин з внесенням вірусу сказу в реакцію. Самі по собі ці тести досить трудомісткі і вимагають дорогого устаткування і кваліфікованих фахівців.

В європейському Союзі дослідження щодо виявлення антитіл в сироватках крові собак і кішок до збудника сказу після вакцинації вимагають методом FAVN (Fluorescent Antibody Virus Neutralisationtest).

Цей тест проводиться в лабораторіях, визнаних Європейським Союзом. Список таких лабораторій знаходиться на сайті: https://ec.europa.eu/food/animals/pet-movement/approved-labs_en

При дослідженні титру антитіл тварин на сказ видається довідка міжнародного зразка сертифікованої лабораторії.

Довідка дійсна протягом 1 року з можливістю продовження терміну дії до 3 років за умови регулярної ревакцинації тваринного проти сказу.

Умови перевезення тварини через кордон дізнавайтеся самостійно на сайті Європейської Комісії.

З 1 січня 2012 відповідно до вимог Євросоюзу тварина зможе перетинати кордон мінімум через 3 місяці після дати взяття крові на аналіз титру антитіл на сказ.

Лабораторія не несе відповідальності за несвоєчасно оформлених документів відповідно до цієї вимоги.

Якщо країна походження тварини – країна Євросоюзу і тест флуоресцентних віруснейтралізуючих антитіл був зроблений до виїзду з Євросоюзу, тоді немає необхідності чекати 3 місяці після взяття крові, щоб повернутися до Євросоюзу. При перевезенні тварини власник повинен мати паспорт тварини, в якому є відповідні записи про щеплення, дослідження і результати цих тестів.

 

Читайте також

Реєстрація пасік та заходи профілактики, направлені  на запобігання захворювання та попередження  отруєння бджіл

Вознесенське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Миколаївській області

Наказом Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України від 19 лютого 2...

Щодо небезпеки сказу

Вознесенське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Миколаївській області

Вознесенське районне  управління Головного управління Держпродспоживслужби  в Миколаївські...

Щодо дотримання вимог Закону України «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів»

Вознесенське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Миколаївській області

Вознесенське районне управління Головне управління Держпродспоживслужби в Миколаївській області пові...

Пам’ятка з ідентифікації та реєстрації сільськогосподарських тварин

Вознесенське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Миколаївській області

Пам’ятка з ідентифікації та реєстрації сільськогосподарських тварин     &nb...

Щодо профілактики грипу птиці

Вознесенське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Миколаївській області

Вознесенське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Миколаївській області по...