Res --> Офіційний сайт міста Южноукраїнськ | До уваги суб’єктів декларування!
AA

До уваги суб’єктів декларування!

Песики, котики, партійні квитки одіозних особистостей або важливі для вас речі, які не коштують понад 100 прожиткових мінімумів, встановлених для працездатних осіб на 1 січня звітного року (ПМ), у розділі 5 «Цінне рухоме майно (крім транспортних засобів)» не декларуються (у 2021 році це 227 тис. грн, у 2022 році — 248 тис. 100 грн.).

А ось генератори, які ви встигли придбати у 2022 році, можливо треба буде задекларувати, якщо їхня вартість перевищує 100 ПМ.

У межах роз’яснювальних матеріалів «Декларуйся» розповідаємо, як правильно заповнити розділ із цінним рухомим майном, щоб не припуститися типових помилок.

Як правильно задекларувати набір меблів чи прикрас?

Коли кілька речей утворюють єдине ціле, що дає змогу використовувати його за призначенням, вони вважаються однією складною річчю (https://bit.ly/3KGVrIE). Тобто, якщо у вас є гарнітур із меблів, столовий сервіз або набір коштовностей, які ви придбали як набір, то варто рахувати це як одну складну річ і орієнтуватись при декларуванні на її загальну ціну, а не на ціну кожного предмета окремо.

  • Що вважається колекцією і як її декларувати?

Не кожне зібрання книг, зброї, монет, марок, картин, інших предметів мистецтва може вважатися колекцією. За наявності яких документів треба декларувати цінні речі як колекцію, докладніше можна прочитати в Базі знань НАЗК: https://bit.ly/3KlZWXu.

На ці та інші питання про заповнення цього розділу докладніше можна прочитати в Базі знань НАЗК у розділі Рухоме майно (крім транспортних засобів): https://bit.ly/3KlhF19

Важливо:

Найчастіше помилки в цьому розділі роблять, забуваючи про предмети, які коштують понад 100 ПМ, тому що це побутові або професійні речі, придбані як додаток до чогось. Наприклад, фермери часто вказують комбайни та іншу сільськогосподарську техніку в розділі про транспортні засоби, але забувають вказати у розділі 5 декларації речі, які придбавали до них: сівалки, жниварки, вартість яких понад 100 ПМ. Такої ж помилки припускаються декларанти, які облаштовують фітнес-зали або купують басейни.

Також власники цінностей часто переносять із декларації в декларацію відомості про річ, яка із часом може коштувати менше порогу декларування. Наприклад, ви придбали коштовність у 2018 році за 180 тис. грн і тоді вам варто було її вказувати у декларації за 2018 рік, а ось у 2022 році поріг декларування становить 248 тис. 100 грн. Тобто цю коштовність вже не треба декларувати за 2022 рік. Звичайно, якщо ви не проводили переоцінку майна та не отримали підтвердження про збільшення вартості цієї коштовності. Таке може бути і з колекцією.

Покрокову інструкцію заповнення розділу 5 декларації дивіться у відео

Роз’яснювальні матеріали щодо заповнення попередніх розділів декларації можна знайти за хештегом #Декларуйся

Читайте також

Дані для декларації стосовно членів сімʼї відтепер можна отримати за допомогою застосунку “Дія” за декілька кліків в Реєстрі декларацій

Національне агентство з питань запобігання корупції

Заповнити декларацію стало ще легше. Відтепер члени сімей публічних службовців можуть погодити перед...

Новий підхід до відбору та перевірок декларацій: як здійснюється логічний та арифметичний контроль декларації?

Національне агентство з питань запобігання корупції

Національне агентство з питань запобігання корупції (НАЗК) змінило підхід до відбору та перевірок де...

Декларування за 2023 звітний період: хто з посадовців юридичних осіб публічного права є декларантом, а хто ні?

Національне агентство з питань запобігання корупції

Закон про відновлення декларування, що набрав чинності 12 жовтня 2023 року, суттєво зменшує, приблиз...

Вилучення декларації з відкритого доступу: як визначити, чи є підстави через членів сім’ї декларанта

Національне агентство з питань запобігання корупції

Безпека декларантів є одним із головних запитів суспільства, який держава має забезпечити у зв&rsquo...