Res --> Офіційний сайт міста Южноукраїнськ | До уваги суб’єктів декларування!
AA

До уваги суб’єктів декларування!

Ви власник електросамокату чи моноколеса. Чи треба їх декларувати як транспортні засоби? Що та як потрібно зазначати у розділі 6 «Цінне рухоме майно — транспортні засоби» декларації дивиться у новому відео від НАЗК.

❓ Які транспортні засоби повинні бути відображені в декларації? Чи впливає вартість засобу на обов’язок його декларувати? (https://wiki.nazk.gov.ua/?sl=4376)

❓ Як правильно визначити дату набуття права власності на авто, придбане в Україні та за кордоном? (https://wiki.nazk.gov.ua/?sl=4380)

❓ Як декларувати авто, яке належить на праві власності декларанту, а користуються ним і члени сім’ї (або навпаки)? (https://wiki.nazk.gov.ua/?sl=4386https://wiki.nazk.gov.ua/?sl=4296)

❓ Чи треба декларувати автівку, яку ви передали іншій особі за довіреністю з правом розпорядження?(https://wiki.nazk.gov.ua/?sl=4399)

❓ Чи треба декларувати авто, яке викрадено? (https://wiki.nazk.gov.ua/?sl=4421)

❓ Чи треба декларувати службовий транспорт? (https://wiki.nazk.gov.ua/?sl=4431)

❓Чи треба декларувати нерозмитнений транспортний засіб? (https://wiki.nazk.gov.ua/?sl=4433)

❓ Чи треба включати у вартість транспортного засобу витрати, пов’язані з його митним оформленням, реєстрацією, ремонтом? (https://wiki.nazk.gov.ua/?sl=4382)

???? Відповіді на ці та інші питання також читайте в Базі знань НАЗК (https://wiki.nazk.gov.ua/).

Важливо! Знищення транспортного засобу внаслідок бойових дій під час збройної агресії російської федерації проти України є підставою для зняття його з обліку у встановленому законодавством порядку (https://www.kmu.gov.ua/npas/243224360).

До зняття з обліку відомості про знищений транспортний засіб відображаються у розділі 6 декларації (https://wiki.nazk.gov.ua/?sl=5164).

Відомості про транспорт, що залишився на тимчасово окупованій території України, підлягають декларуванню.

А от електросамокати, гіроскутери, моноколеса у деклараціях за 2021 та 2022 роки не декларуються як транспортні засоби. Проте їх власникам слід звернути увагу на вартість активу. Якщо вона більше 100 прожиткових мінімумів, встановлених для працездатних осіб на 1 січня звітного року (для декларування за 2021 рік - це 227 тис.грн., за 2022 рік - 248 тис. 100 грн), відомості про цей актив треба вказати у розділі 5 “Цінне рухоме майно (крім транспортних засобів) декларації.

Оскільки більшість декларантів подаватиме декларації за 2021 та 2022 роки, слід пам’ятати, що у декларації зазначаються відомості про активи, які належать суб’єкту декларування та /або членам його сім'ї на праві власності або перебувають у їхньому володінні чи користуванні на останній день звітного періоду (для щорічної декларації - станом на 31 грудня) або протягом не менше половини днів протягом звітного періоду. Наприклад, якщо автомобіль знищено у 2022 році, а знято його з обліку у 2023 році, відомості про нього треба зазначати у деклараціях як за 2021, так і 2022 рік.

Після відвідання Бази знань залишаються питання? Телефонуйте до нашого контакт-центру з понеділка по п’ятницю (09:00 — 18:00) +38 (044) 200–06–94.

Шукайте роз’яснювальні матеріали про заповнення попередніх розділів декларації за хештегом #Декларуйся.

Читайте також

Дані для декларації стосовно членів сімʼї відтепер можна отримати за допомогою застосунку “Дія” за декілька кліків в Реєстрі декларацій

Національне агентство з питань запобігання корупції

Заповнити декларацію стало ще легше. Відтепер члени сімей публічних службовців можуть погодити перед...

Новий підхід до відбору та перевірок декларацій: як здійснюється логічний та арифметичний контроль декларації?

Національне агентство з питань запобігання корупції

Національне агентство з питань запобігання корупції (НАЗК) змінило підхід до відбору та перевірок де...

Декларування за 2023 звітний період: хто з посадовців юридичних осіб публічного права є декларантом, а хто ні?

Національне агентство з питань запобігання корупції

Закон про відновлення декларування, що набрав чинності 12 жовтня 2023 року, суттєво зменшує, приблиз...

Вилучення декларації з відкритого доступу: як визначити, чи є підстави через членів сім’ї декларанта

Національне агентство з питань запобігання корупції

Безпека декларантів є одним із головних запитів суспільства, який держава має забезпечити у зв&rsquo...