Res --> 1 Офіційний сайт міста Южноукраїнськ | До Дня пам'яті захисників Донецького аеропорту
AA

До Дня пам'яті захисників Донецького аеропорту

У Южноукраїнському міському історичному музеї відкрито виставку «Твої сини Україно». Вона  є історичною розповіддю про героїчну оборону Аеропорту та важливим кроком у формуванні нашої новітньої історії. До експозиції виставки увійшли фото, документи, особисті речі, військове спорядження, деякі з них були надані безпосередніми учасниками тих подій. Архівні світлини воїнів, що були передані до музею, увійдуть у фонд пам’яті як матеріалізована пам'ять про наше покоління, про гідне творення нашої держави, пам'ять про наших легендарних «кіборгів»і про те, що ми не можемо більше допустити подібних трагедій. Дана тематична виставка розповідає про долі захисників ДАПу, які брали участь у боях упродовж усіх 242 діб героїчної оборони.

Серед них імена загиблих захисників, які будуть навіки закарбовані в сторінках історії нашої Батьківщини:

Олександр Завірюха (15.12.1992 - 28.09.2014)

У 2009 році закінчив загальноосвітню школу села Кам’яна Балка Первомайського району. Навчався у Южноукраїнському професійному ліцеї, отримав професію «Електромонтер з ремонту та обслуговування електроустаткування». Після ліцею, проходив військову службу за контрактом у 79-ій окремій аеромобільній бригаді Високомобільних десантних військ Збройних Сил України (військова частина А0224, місто Миколаїв). З весни 2014 року брав участь в антитерористичній операції на сході України. Загинув 28 вересня 2014 р. у м.Донецьку від прямого влучення в БТР під час заняття бойових позицій по виконанню визначених завдань по охороні аеропорту "Донецьк". 6 грудня 2014 року похований в селі Кам’яна Балка Первомайського району.15.05.2015р. Нагороджений орденом «За мужність» III ступеня, посмертно 13 жовтня 2015 року була відкрита меморіальна дошка на фасаді будівлі Южноукраїнського професійного ліцею, де навчався Олександр Завірюха;

Андрій Шакула (05.01.84 - 02.2015)

Український військовий, служив у 79 –й окремій аеромобільній бригаді, наш земляк, який був призваний Южноукраїнсько-Арбузинським об'єднаним міським військовим комісаріатом. Загинув 2 лютого 2015 року від осколкового поранення при обороні Донецького аеропорту під час російсько-української війни. Указом Президента України № 282/2015 від 23 травня 2015 року, "за особисту мужність і високий професіоналізм, виявлені у захисті державного суверенітету та територіальної цілісності України, вірність військовій присязі", нагороджений орденом «За мужність» III ступеня (посмертно);

Юрій Боровик (21.11.197 - 03.12.2014)

Солдат Збройних сил України 93-ї окремої механізованої бригади), учасник російсько-української війни. У 2014 році був учасником у боях за Донецький міжнародний аеропорт. Помер 3 грудня 2014 р. від отриманих під час бойових дій травм.

Найкритичніші миттєвості боїв відображають фото Миколи Баланова, взяті з його особистого архіву для оформлення тематичної виставки. Микола Баланов - прапорщик Збройних сил України зведеного загону «Дика качка», підрозділу Збройних сил України, сформованого з добровольців Повітряних сил України під час війни на Донбасі. У серпні 2014 року направлений у Краматорськ для охорони оборони аеродрому. Брав участь у боях поблизу шахти Бутовка, де знаходився опорний пункт «Зеніт». У грудні з побратимами утримував північну частину Донецького аеропорту. За особисту мужність, сумлінне та бездоганне служіння Українському народові, зразкове виконання військового обов'язку нагороджений орденом «За мужність» III ступеня (3.11.2015), медаллю «За оборону Донецького аеропорту».

Також до науково-допоміжного фонду музею увійшли світлини тих подій, надані Віталієм Серватинським, українським військовим, мешканцем міста Южноукраїнська. У 2014 році був мобілізований на службу у 93-ю механізовану бригаду. У листопаді-грудні був захисником Донецького аеропорту. Бойову варту ніс у новому терміналі, в залі очікування на першому поверсі. У січні 2015 року після ротації був другий заїзд. Нагороджений медаллю «За оборону Донецького аеропорту».

«Люди встояли – не витримав бетон» - це найбільш влучна фраза про 242 дні героїчної оборони аеропорту. На прикладах бійців, що захищали Донецький аеропорт, виховуватимуться майбутні покоління українських патріотів.

 

 

Читайте також

В Южноукраїнському міському історичному музеї проходить виставка науково-допоміжного матеріалу «Нескорені міста України» до 2-ої річниці початку визволення українських територій від рашистських загарбників

Управління молоді, спорту та культури Южноукраїнської міської ради

В Южноукраїнському міському історичному музеї проходить виставка науково-допоміжного матеріалу &laqu...

В Южноукраїнському міському історичному музеї презентовано тематичну виставку науково-допоміжного матеріалу «На лінії вогню»

Управління молоді, спорту та культури Южноукраїнської міської ради

В Южноукраїнському міському історичному музеї презентовано тематичну виставку науково-допоміжного ма...

Урочисте відкриття виставки-конкурсу майстрів народного мистецтва «Свою Україну любіть…»

Управління молоді, спорту та культури Южноукраїнської міської ради

У Южноукраїнському міському історичному музеї відбулося урочисте відкриття виставки-конкурсу майстрі...

У Южноукраїнському міському історичному музею експонувалася експозиція «Голокост – шрам на серці людства»

Управління молоді, спорту та культури Южноукраїнської міської ради

У Южноукраїнському міському історичному музею експонувалася експозиція «Голокост – шрам...

До Дня пам’яті героїв Крут

Управління молоді, спорту та культури Южноукраїнської міської ради

У Южноукраїнському міському історичному музеї відбулася тематична виставка науково-допоміжного матер...