Res --> Офіційний сайт міста Южноукраїнськ | Дитина і праця
AA

Дитина і праця

Особи, які не досягли 18 років, у трудових правовідносинах прирівнюються у правах до повнолітніх, а в галузі охорони праці, робочого часу, відпусток та деяких інших умов праці користуються пільгами, встановленими законодавством України. Законодавство України визначає, що не допускається прийняття на роботу осіб молодше 16 років. Проте за згодою одного з батьків або особи, яка замінює батьків, та за умови що робота не завдає шкоди здоров’ю і навчанню такої дитини, як виняток, дитину можуть прийняти на роботу з 15-річного віку. Тривалість робочого часу для дітей молодше 16 років обмежується відповідно до потреб їхнього розвитку та професійної підготовки. 

Усі особи молодше 18 років приймаються на роботу лише після попереднього медичного огляду, за наявності письмового медичного висновку про відсутність протипоказань для участі у трудовій діяльності, та в подальшому до досягнення 21 року щорічно підлягають обов’язковим профілактичним медичним оглядам. Заробітна плата працівникам молодше 18 років при скороченій тривалості щоденної роботи виплачується в такому самому розмірі, як і працівникам відповідних категорій при повній тривалості щоденної роботи.

Особам віком до 18 років надається щорічна основна відпустка тривалістю 31 календарний день, у зручний для них час та повної тривалості в перший рік роботи за заявою до настання шестимісячного терміну безперервної роботи на даному підприємстві, в установі, організації.

Матеріал розроблено в рамках програми «Єднання заради д», що впроваджується IREX разом з БО «БФ «Стабілізейшен суппорт сервісез» та за підтримки Державного департаменту США.

Вміст є виключною відповідальністю БО «БФ «ССС» і не обов'язково відображає погляди IREX або Державного департаменту США. Mетодичнi матеріали щодо забезпечення прав і свобод внутрішньо переміщених осіб та цивільного населення, які постраждали від військової агресії РФ проти України.

Участь у трудовій діяльності дітей з інвалідністю та дітей з вадами фізичного та розумового розвитку забезпечується шляхом створення відповідної мережі робочих місць.

З метою захисту своїх трудових прав діти, які працюють, можуть створювати професійні спілки або вступати до існуючих професійних спілок у порядку, встановленому законодавством України.

Діти, які досягли 16-річного віку, мають право займатися підприємницькою діяльністю, можуть бути членами колективного сільськогосподарського підприємства та членами селянського (фермерського) господарства в порядку, встановленому законом.

При прийнятті на роботу осіб, які не досягли 18 років, не встановлюється випробування.

ЗАБОРОНИ ЩОДО ОСІБ, МОЛОДШИХ 18 РОКІВ:

• тимчасове переведення на іншу роботу, не обумовлену трудовим договором без їхньої згоди;

• залучення до роботи в нічний час та/або надурочних робіт;

• ненадання щорічних відпусток повної тривалості протягом двох років підряд, а також ненадання їх протягом робочого року;

• застосування праці на важких роботах і на роботах із шкідливими або небезпечними умовами праці, а також на підземних роботах;

• підіймання і переміщення речей, маса яких перевищує встановлені для них граничні норми;

• заміна всіх видів відпусток грошовою компенсацією.

Крім того, письмовий договір про повну матеріальну відповідальність може бути укладено підприємством, установою, організацією з працівником, який досяг 18-річного віку.

Варто зазначити, що урядом України передбачено виплати компенсації роботодавцю витрат на оплату праці за працевлаштування внутрішньо переміщених осіб внаслідок проведення бойових дій під час воєнного стану в Україні.

Матеріал розроблено в рамках програми «Єднання заради д», що впроваджується IREX разом з БО «БФ «Стабілізейшен суппорт сервісез» та за підтримки Державного департаменту США.

 

 

Читайте також

До уваги ветеранів війни, членів їх сімей та членів сімей загиблих (померлих) Захисників та Захисниць України!

Управління соціального захисту населення Южноукраїнської міської ради

20 березня 2024 року командою Мінветеранів спільно з Товариством Червоного Хреста України запрова...

Засідання круглого столу по підведенню підсумків проведення заходів до Всесвітнього Дня охорони праці

Управління соціального захисту населення Южноукраїнської міської ради

Щороку 28 квітня в Україні відзначається Всесвітній день охорони праці. Відповідно до рекомендацій М...

МОЗ нагадує: евакуація постраждалих українців та онкохворих дітей на лікування за кордон — безоплатна

Управління соціального захисту населення Южноукраїнської міської ради

Вже понад рік Міністерство охорони здоров’я разом із партнерами організовують евакуаційні рейс...

"Дитина не одна"- тимчасова допомога на дітей, щодо яких встановлено факт відсутності батьківського піклування

Управління соціального захисту населення Южноукраїнської міської ради

Постановою Кабінету Міністрів України від 22 березня 2024 р. № 331 «Деякі питання провадження...

Кіберзалежність

Управління соціального захисту населення Южноукраїнської міської ради

На початку свого розвитку комп’ютерні технології здебільшого застосовувалися для роботи, але з...