Res --> Офіційний сайт міста Южноукраїнськ | День вільний від тютюнового диму
AA

День вільний від тютюнового диму

31 травня у всьому світі проводиться міжнародна акція по боротьбі з курінням - Всесвітній день без тютюну, тобто день, вільний від тютюнового диму. Він був встановлений в 1987 році Всесвітньою організацією охорони здоров'я. Перед світовою спільнотою було поставлено завдання - добитися, щоб в XXI столітті проблема куріння тютюну зникла.

ВОЗ цією акцією застерігає населення планети (курцями є більше половини всього чоловічого населення планети і близько чверті жіночого) від згубної звички - однієї з найбільш поширеніших епідемій за всю історію існування людства - никотиноманії, що стоїть в одному ряду з алкоголізмом і наркоманією. Існує вираз, що «крапля нікотину вбиває коня». Деякі учені вважають, що ця крапля здатна убити не одну, а трьох коней.

Що ж до людей, то смертельна доза нікотину для людини - 50-100 міліграм. В Україні склалася особливо небезпечна ситуація щодо активного поширення тютюнопаління у молодіжному середовищі.

Не менш небезпечним є пасивне куріння, особливо для дітей та молоді. Саме воно спричиняє численні бронхіти, пневмонії, астми, серцево-судинні та неврологічні ускладнення. Слід враховувати також тісний зв'язок між курінням та наркоманією – серед споживачів наркотиків близько 85 % тих, хто вже мав чи має досвід паління. Останні наукові дослідження дають підстави стверджувати, що куріння вагітних жінок підвищує ризики розвитку наркотичної залежності у їхніх майбутніх дітей.

Причиною появи боротьби з тютюнокурінням є передчасна смертність та хвороби в усьому світі, яким людство здатне запобігти.

Основними причинами смертей, пов'язаних із тютюнокурінням, є: серцево – судинні захворювання (47 %), захворювання  органів дихання (19 %), рак легень (16 %), інші види раку (9 %), інші причини (9 %).

Близько 70 %, пов'язаних із тютюном, смертей сталися з людьми віком від 35 до 69 років, а це означає, що кожен померлий у цій віковій групі втратив у середньому 19 років життя.

Для підтримки Всесвітнього дня боротьби з тютюнокурінням  управління охорони здоров'я  Южноукраїнської міської ради пропонує проводити наступні заходи:

  • широко залучати фахівців  медичних закладів Южноукраїнської територіальної громади до заходів, спрямованих на профілактичну роботу та роботу з особами, що бажають позбавитись тютюнової залежності;
  • висвітлювати дану проблему в пресі;
  • випустити санітарні бюлетені з попередженням населення про небезпеку тютюну ;
  • в навчальних закладах організувати проведення лекцій, бесід, тематичних вечорів;
  • забезпечувати дотримання заборони на рекламу, стимулювання продажу й спонсорство тютюну.

Всесвітній день боротьби з тютюнопалінням є ще однією нагодою для усвідомлення небезпеки, яку несе здоров’ю тютюнопаління, допомоги людям, які бажають позбутися цієї шкідливої звички та пересторога для тих, хто ще не спробував курити.

Читайте також

 Шановні Почесні донори!

Управління охорони здоров'я Южноукраїнської міської ради

14 червня відзначається Всесвітній день Донора крові. Бюджетом Южноукраїнської міської територіал...

Звіт про виконання міської комплексної програми "Охорона здоров’я в Южноукраїнській міській територіальній громаді" на 2021 – 2025 роки, затвердженої рішенням Южноукраїнської міської ради від 22.04.2021 № 324 за 2023 рік

Управління охорони здоров'я Южноукраїнської міської ради

Бюджетом Южноукраїнської міської територіальної громади з 01.01.2023 по 31.12.2023 (далі – зві...

Звіт про виконання міської комплексної програми "Охорона здоров’я в Южноукраїнській міській територіальній громаді" на 2021 – 2025 роки

Управління охорони здоров'я Южноукраїнської міської ради

Звіт про виконання міської комплексної програми "Охорона здоров’я в Южноукраїнській мі...

Спалах гепатиту А на Вінниччині визначено як надзвичайну ситуацію на рівні області, протиепідемічні заходи посилюють

Управління охорони здоров'я Южноукраїнської міської ради

Спалах гепатиту А на Вінниччині визначено як надзвичайну ситуацію на рівні області, протиепідемічні...