Res --> 1 Офіційний сайт міста Южноукраїнськ | День Соборності України
AA

День Соборності України

22 січня відбувається святкування Дня Соборності України – свята, встановленого у честь проголошення Першої Незалежності та Акту злуки УНР і ЗУНР.

Незалежність Української Народної Республіки була проголошена IV Універсалом Української Центральної Ради 22 січня 1918 року.

19 жовтня 1918 року було проголошено утворення Західноукраїнської Народної Республіки.

1 грудня 1918 року в м.Фастів підписано «Передвступний договір» про об’єднання Української Народної Республіки та Західноукраїнської Народної Республіки, у якому було заявлено про непохитний намір в найкоротший строк створити єдину державу.

22 січня 1919 року на Софійському майдані в Києві, відбулось офіційне проголошення Акту Злуки Української Народної Республіки і Західноукраїнської Народної Республіки.

«Однині воєдино зливаються століттями одірвані одна від одної частини єдиної України – Галичина, Буковина і Наддніпрянська. Здійснилися віковічні мрії, для яких жили і за які умирали найкращі сини України. Віднині є тільки одна незалежна Українська Народна Республіка. Віднині український народ увільнений могутнім поривом своїх власних сил, має змогу об’єднати всі зусилля своїх синів для створення нероздільної незалежної української держави, на добро і щастя українського народу».

23 січня 1919 року – Єдиним державним гербом визнано тризуб замість раніше затвердженого для ЗУНР золотого лева на блакитному полотні.

Фактично, 22 січня є Днем Незалежності України, а 24 серпня 1991 року можна вважати днем Відновлення Незалежності після тривалої окупації.

Історичні витоки положення статті 1 Конституції України: «Україна є суверенна і незалежна, демократична, соціальна, правова держава», беруть свій початок в Акті Злуки Української Народної Республіки і Західноукраїнської Народної Республіки.

Перше офіційне та масштабне святкування відбулось аж у 1939 році, в столиці Карпатської України, місті Хуст. На той час ці землі знаходились у складі Чехословаччини, а День Соборності став найбільш масовим заходом українців за 20 років. На демонстрацію вийшло понад 30 тисяч українців.

В сучасній Україні, на державному рівні, вперше відзначався цей день вже у 1999 році. Хоч свято досить молоде, але ж насправді у цьому році відбудеться вже 20-та річниця! Це свято є нагадуванням того, яких зусиль та жертовності коштувало об’єднання українських земель.

Указом Головною традицією у День Соборності став живий ланцюг — історія цієї традиції починається з 1990 року, коли патріотично налаштовані українці вирішили так символічно продемонструвати державну єдність. Живий ланцюг протягувався з Києва до Львову та Івано-Франківську, Стрия, Тернополя, Житомира та Рівного.

З 2000-х років у Києві щорічно влаштовують живий ланцюг вздовж моста Патона, котрий пролягає між правим та лівим берегами Києва, таким чином символізуючи об’єднання Сходу та Заходу України. У різних містах України влаштовують символічний живий ланцюг, в знак поваги до цього свята. Усі охочі долучитись до дійства беруть із собою державні жовто-блакитні прапори, та просто приєднуються, ставши частинкою ланцюга.

 

Читайте також

Особливості державної реєстрації смерті за рішенням суду про встановлення факту смерті

Южноукраїнський відділ державної реєстрації актів цивільного стану

Відповідно до статті 17 Закону України "Про державну реєстрацію актів цивільного стану&quo...

Особливості державної реєстрації шлюбу з іноземцями та особами без громадянства

Южноукраїнський відділ державної реєстрації актів цивільного стану

Статтею 26 Конституції України визначено, що іноземці та особи без громадянства, що перебувають в Ук...