Res --> 1 Офіційний сайт міста Южноукраїнськ | Чи потрібно вимагати дані про прописку працівника при працевлаштуванні, якщо у працівника цих даних у паспорті нема. І чи можна такого працівника працевлаштувати?
AA

Чи потрібно вимагати дані про прописку працівника при працевлаштуванні, якщо у працівника цих даних у паспорті нема. І чи можна такого працівника працевлаштувати?

Інститут прописки існував в Україні давно, на сьогодні, замість прописки в Україні існує поняття «реєстрація місця проживання», що встановлена Законом України «Про свободу пересування та вільний вибір місця проживання» 11 грудня 2003 року №1382-IV (далі — Закон).

Згідно зі статтею 6 Закону будь-який громадянин України, а також іноземець чи особа без громадянства, які постійно або тимчасово проживають в Україні, зобов’язані протягом тридцяти календарних днів після зняття з реєстрації місця проживання та прибуття до нового місця проживання зареєструвати своє місце проживання.

Відповідно до статті 25 КЗпП України при укладенні трудового договору забороняється вимагати від осіб, які поступають на роботу, відомості про їх партійну і національну приналежність, походження, реєстрацію місця проживання чи перебування та документи, подання яких не передбачено законодавством.

Раніше до 01.01.2010 стаття 25 КЗпП України була у такій редакції: «При укладенні трудового договору забороняється вимагати від осіб, які поступають на роботу, відомості про їх партійну і національну приналежність, походження, прописку та документи, подання яких не передбачено законодавством».

Тобто при прийнятті роботодавець не має права вимагати у працівника дані про реєстрацію місця проживання чи перебування.

Читайте також

Виїзна нарада

Управління соціального захисту населення Южноукраїнської міської ради

11.04.2024 відбулась виїзна нарада під головуванням заступника міського голови з питань діяльності в...

Про укладання колективних договорів у Южноукраїнській міській територіальній громаді станом на 01.04.2024

Управління соціального захисту населення Южноукраїнської міської ради

На 83 підприємствах, установах та організаціях Южноукраїнської міської територіальної громади укладе...

Роз’яснюємо щодо виплати матеріальної допомоги військовослужбовцям, звільненим з військової строкової служби

Управління соціального захисту населення Южноукраїнської міської ради

Відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 8 квітня 2015 року № 185 «Про затвердже...

Відшкодування витрат на виготовлення та встановлення пам’ятника на могилі ветеранів війни, які захищали незалежність,  суверенітет і територіальну цілісність України

Управління соціального захисту населення Южноукраїнської міської ради

Управління соціального захисту населення Южноукраїнської міської ради інформує. Рішенням виконавч...